Nem mindennapi nyilvános programra hívjuk Önt szeptember 14-én, és a következő nyilvános programjainkról is tájékoztatom. Ezeket, mint a legtöbb programunkat, az otthona kényelméből követheti, és akár aktívan is részt vehet bennük. Két elismert költő és író, Tóth Krisztina és Nádasdy Ádám, egy különleges, kölcsönös könyvbemutatón mutatják be egymás új könyvét. Molnár Piroska színművész, a Nemzet Színésze, részleteket olvas fel a két kötetből, míg Felkai Piroska időnként közbeszól. Emellett bemutatom Önnek további 13 egyedi előadásunkat, melyek szeptemberben várnak Önre. Olvassa el klubtagunk, György friss blogját is.


admin

Következő nyilvános programjaink

A következő nyilvános programjainkra szeretném felhívni a figyelmét.
A nyilvános programokon bárki részt vehet, aki regisztrál a programra; a végén pedig hozzászólhat, kérdezhet az előadótól. Ezeket a programokat is online, Zoomon tartjuk, és a program kezdete előtt 24 órával küldjük hozzá a bejelentkezési linket. A Zoom használata egyszerű, de ha nem ismeri, örömmel megtanítjuk rá néhány perc alatt.
Klubtagjaink és hírlevélolvasóink előnyben vannak, hiszen elsőként értesülnek ezekről a programokról a hírlevelünkből, így időben tudnak regisztrálni az őket érdeklő programokra. Időnként előfordul, hogy a program kezdete előtt néhány nappal le kell zárnunk a jelentkezési lehetőséget.

Japán-sorozatunk előadója, Irimiás Balázs tartja az augusztus 30-i nyilvános előadást, Tokió, a világ álmatlanságának lüktető metropolisza címmel. Korábban részletesen írtam róla, de ha még nem regisztrált a részvételhez, a címre kattintva látja a részleteket, és a megadott linken keresztül jelentkezhet. Nagyon szeretjük Balázs előadásait, most is remek estére számítunk.
A szeptember 14-i nyilvános programról lejjebb részletesen írok, de előtte még megemlítem az októberi két nyilvános programunkat. Volt már ilyen, de jellemzően havonta csak egy nyilvános eseményt szervezünk.

Programjaink 90-95%-ban kulturális utazási témákat vagy más népek kultúráját érintik. Emellett olyan programokat is kínálunk, amelyek szellemi gazdagodást ígérnek és elgondolkodtatnak, mint például a kortárs irodalom. Interaktív programjaink politikamentesek, és nem csupán felületes ismereteket adnak. Az előadóink az adott témában, legyen az egy távoli régió vagy egy különleges kultúra, mélyreható szakértelemmel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy alapos és átfogó képet kapjanak, kérdezzenek az előadótól, és ha utazást terveznek az adott országba, a lehető legjobb információkat és tudást kapják. Fő célunk, hogy a világ különböző kultúráinak gazdagságát és sokszínűségét bemutassuk. A legtöbb programunkat online, Zoomon keresztül tartjuk, így az otthona kényelméből követheti őket és aktívan részt is vehet bennük.

A két nyilvános októberi programunkat most csak megemlítem, a részleteket és lelkesedésemet az októberi programokat ismertető hírlevelünkre hagyom.

Október 1-jén (vasárnap) 19.00 órakor Sajó Tamás előadását hallgathatja meg Az Utas és holdvilág útján címmel.
Október 9-én (hétfőn) 19.00 órakor Pléh Csaba és Mérő László kettős, kölcsönös könyvbemutatója várja Önt. Bár mindketten neves tudósok, nem tudományos könyveket mutatnak be. Pléh Csaba mutatja be és ajánlja a közönség figyelmébe Mérő László Tökéletes tökéletlenség című könyvét, míg Mérő László Pléh Csaba Árnyak című kötetét mutatja be.
Mindkét programnál nagy érdeklődésre számítunk, és a szeptember 14-i nyilvános eseménynél is, melyről alább részletesen írok.

Szeptember 14-i nyilvános programunk

RECIPROK ÉRTÉKEK
Tóth Krisztina és Nádasdy Ádám kettős, kölcsönös könyvbemutatója

2023. szeptember 14. (csütörtök) 19.00
Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Két különböző író (és költő!), akik korban, háttérben mások, mégis van egy közös húr, melyen mindketten pendülnek. Mi ez a húr? Ezt próbálják megfejteni, miközben egymás legújabb könyvét mutatják be, és beszélgetnek egymással. Tóth Krisztina "Ahonnan látni az eget" című könyvét Ádám mutatja be, míg Nádasdy Ádám "Hordtam az irhámat" című könyvét Krisztina. De nemcsak bemutatják, hanem boncolgatják is, a könyveket is, és persze egymást is.

Például hogy miért írnak prózát, mikor már sikereik voltak költőként? Miért van mindkét könyvnek olyan címe, ami nyelvtanilag mondat, és tárgyesetű főnévvel végződik (hogyan ajánljuk tehát az Ahonnan látni az eget-et és a Hordtam az irhámat-ot?...) Mi a különbség az elbeszélés és a tárcanovella között? És a memoárnak mennyire kell igaznak lennie? Mindkét szerző ebben a könyvében – filmes hasonlattal élve – premier plánban dolgozik, nem totálplánban. Miért?

Felolvas: Molnár Piroska színművész
Közbekérdez: Felkai Piroska tanár, műfordító

A könyvbemutató után Ön hozzászólhat, kérdezhet Tóth Krisztinától és Nádasdy Ádámtól.
A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. A részleteket ide kattintva látja.

További szeptemberi klubprogramjaink

Előadásaink többsége egy sorozat része, amelyet a téma és/vagy az előadó személye kapcsol össze. Ezek az előadások önmagukban is értékkel bírnak, klubtagjaink nem maradnak le semmiről. Néha előfordul, hogy egy területtel két részben foglalkozunk. Ilyen volt legutóbb Üzbegisztán és Angkor, amelyet jeleztünk a weboldalunkon az adott program leírásánál. A klubtagoknak pedig lehetőségük volt azoknak az előadásoknak a felvételét is megtekinteni, amelyekről esetleg lemaradtak – legyen az az előfizetésből adódó lehetőség vagy a nyári ajándék videó választási opció miatt, mely augusztus végéig érvényes.

Lisszaboni és portói séták
Portugália-sorozat – 4. rész

2023. szept. 05. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

Aki először látogat Portugáliába, természetszerűleg a fővárost Lisszabont vagy az északi rész központját, Portót keresi fel. Mindkét város egy-egy nagy folyó mentén fekszik. Előbbi esetén ez a Tejo, utóbbinál a Douro, amelyek itt torkolnak az Atlanti-óceánba. Egyéb hasonlóságokat ezen kívül nem is nagyon lehet említeni, mert két igen eltérő helyszínről van szó.

A délebbre fekvő Lisszabon megdolgoztatja az utazót. Egy XVII. században élt szerzetes említette először, hogy a város 7 dombra épült, amellyel így Rómához vagy Jeruzsálemhez lehetett hasonlítani. Ezt ma már inkább „legendaként” szokás említeni, mindenestre dimbes-dombos jellegének is köszönhető, hogy változatos jellege miatt rengeteg turistát vonz. Ezt a sokoldalúságát igyekszem majd bemutatni az előadásom során. Lisszabont egy nagy olvasztótégelynek is nevezhetnénk, hiszen nemcsak tarka épületei miatt sokszínű a város, hanem ha a lakosaira tekintünk, akkor is ezt tapasztaljuk. Az ország gyarmati múltja itt tükröződik a leginkább. A brazil, az afrikai, az indiai kultúra elemei, más európai vagy tengerentúli országok sajátosságaival keverednek. Portó városa sem bizonyul sík terepnek az odalátogató számára, de jellegét tekintve teljesen más kép tárul elénk. Keskeny folyója fölött átívelő hídjai, különleges hangulatot árasztó rakpartjai miatt azonnal bensőséges kapcsolatba lép vele az odalátogató. Az ittélők szeretik kiemelni, hogy Portugália északon „született” és ők még jól őrzik a hagyományukat. Ha a keveredés itt nem is annyira átütő, a kultúrák kavalkádja azért itt szintén megfigyelhető. Ezt a sajátos hangulatot igyekszem majd bemutatni tehát, nem feledkezve meg egyik fő különlegességéről, s ami miatt messzi földön híres, vagyis a portó borról.

Előadó: Felkai Piroska idegenvezető, műfordító, tanár

New York – a legüberkúlabb város
Amerikai kalandok – 3. rész

2023. szept. 06. (szerda) 20.00
Online program Zoomon

New York a világ legizgalmasabb városa. Pont. A város folyamatosan megújul és minden alkalommal más arcát képes mutatni. A jól ismert ikonok mellett ismerjük meg New York egyedi arcát és különleges negyedeit.
Reggeli luxuskivitelben vagy ebéd sztárénekes pincérekkel a Times Square-n? Esetleg egy pekingi kacsa és hozzá egy tiramisu a szomszédban?
Melyik felhőkarcolóból nézzük meg a várost, és hogyan fedezzük fel New York rejtett kincseit? Lehet New York-ban sátorozni, és különben is miért áll egy aprócska kislány folyamatosan a Wall Streeten?
Bemutatom, hogy New York-nak igenis van történelme és kultúrája, és nem minden az acél és üveg épületekről szól. Ellátogatunk egy régi indián temetőbe, farkasszemet nézünk Kolumbusz Kristóffal, műtárgyakat keresünk a metróban, és belekóstolunk egy turistabuszos színházi előadásba is.
Fedezzük fel a világ legsokszínűbb, legizgalmasabb, leg-leg-leg városát együtt.

Előadó: Gyémánt Balázs idegenvezető, hivatásos világutazó, utazóblogger - "Balázs utazik"

Baktay Ervin
Híres magyarok a nagyvilágban 6. rész

2023. szept. 07. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

India kultúrájának Magyarországon mindmáig egyik legfontosabb értelmezője Baktay Ervin, akinek könyveit, melyekben sokak számára tudta az indiai filozófia bonyolult gondolatait közérthetően megfogalmazni, azóta is folyamatosan kiadják. Az már kevésbé ismeretes, hogy ez a rendkívül sokszínű és különleges egyéniség fiatalkorában Hollósy Simon müncheni festőiskolájában szerezte meg művészi tapasztalatait, hogy első indiai utazásához fűződik a hazai Csoma-kultusz kialakítása, s hogy jelentős szerepet játszott unokahúga, a világhírű indiai festőnő, Amrita Sher-Gil művészetének kibontakozásában. Külön érdekesség, hogy sokrétű tudományos érdeklődése, a Magyar Földrajzi Társasággal való intenzív kapcsolata, vagy a magyar asztrológia alapvető szakirodalmának megteremtése mellett megalapította az itthoni vadnyugati és az indián játékokat, a 2. világháború után pedig muzeológusi munkássága meghatározó volt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. Az előadás Baktay életművét legjobb barátja, a festőművész Huzella Pál karikatúráinak tükrében próbálja bemutatni.

Előadó: Dr. Kelényi Béla tibetológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa.

Bevezető: Egy könyv vagy több könyv – avagy mi ez az Egész?
SZENT ÍRÁS és SZENTÍRÁS - Történetek a Bibliából kezdőknek és újrakezdőknek, 1. rész

2023. szept. 12. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

A sorozatról: Unalomig ismert szöveg a Bibliáé. Vagy mégsem? Ha minden szöveg változik egy-egy újraolvasással, miért ne változhatna a Könyvek Könyve is? Sorozatunkban igyekszünk a Biblia egy-egy kardinális, az európai kultúra számára meghatározó részletével közelebbről megismerkedni, friss szemmel (újra)olvasni.
A sorozat következő részei: 2. A Genezis genezise: a teremtés olvasatai (október), 3. Ősatyák és ősképek: Bábel, Noé, Ábrahám (november), 4. Mózes, a héber, Mózes, az egyiptomi (december)

Bevezető: Egy könyv vagy több könyv – avagy mi ez az Egész?: Amit mi egyetlen, folyamatos történetként olvasunk, az valójában mikrotörténetek mozaikja. Fokozottan igaz ez a Bibliára. Hogyan áll előttünk ez a sokszínű részekből összerakott szövegmozaik, és mi a készítésének története? Milyen egészről beszélnek a részek? Milyen vízió vezérelhette készítőit?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk a sorozat első részében.

Előadó: Nacsinák Gergely András ortodox pap, író, műfordító

Kansai, a japán kultúra és gasztronómia gravitációs középpontja
Japán-sorozat 13. része

2023. szept. 13. (szerda) 20.00
Online program Zoomon

Kiotó több mint ezer éven át volt Japán fővárosa, a legszofisztikáltabb kulturális, művészeti és gasztronómiai kínálattal, kétezernél több kolostorral és szentéllyel rendelkezik. Oszakának nagyobb a gazdasági teljesítménye, mint egész Dél-Koreának, mindamellett Japán vitathatatlan gasztronómiai fellegvára, Nara volt Japán első állandó fővárosa, a világ legnagyobb fa épületével.

Ezernyi érdekesség koncentrálódik Japán Kansai régiójában, és akkor még nem is említettük a legősibb, kínai hatásoktól teljesen mentes japán sintó szentélyt, Ise-ben, amit húszévente darabjaira szednek, majd újra építenek, mégis minden japán eredetinek gondolja, pedig csak egy maréknyi főpap láthatja személyesen, vagy Koyasan szent buddhista hegyét, amely a 9. század eleje óta Japán ezoterikus buddhista iskolájának központi fellegvára, több mint száz kolostorral és templommal.

És ha a gasztronómia szóba került, Kóbét sem hagyhatjuk ki a világ legomlósabb marha steakjével, vagy Szakai várost, a japán kardkovácsok egykori központját, mai napig hagyományos kovácsműhelyekkel, vagy a nemrég a világ legjobb whisky-jének választott Suntory Yamazaki lepárlója is ezt a régiót gazdagítja.

Ez az a régiója Japánnak, amiről szinte mindenki hallott már, mégis mindenkinek rejt további újdonságokat. Ezekből kapunk egy kis ízelítőt következő online foteltúránkon, szeptember 13-án, a Japán sorozatunk következő epizódján.

Előadó: Irimiás Balázs építész, Japán-utazástervező

Az arabok a Bibliában, a Biblia a Koránban
Az 1001 imaszőnyeg meséje: az iszlám története, 1. rész

2023. szept. 18. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Az "Az 1001 imaszőnyeg meséje: az iszlám története" című előadássorozatunk célja, hogy alapvető ismereteket nyújtson az iszlám kultúrához és történetéhez kapcsolódó fontos témákról. Az előadássorozat négy részből áll. Az első előadásban felfedezzük az arabok jelenlétét a Bibliában és a kölcsönhatást a Koránnal, a második előadás során megismerjük Mohamed életét és hatalmas hatását, a harmadik előadáson pedig bepillantást nyerünk a síita és szunnita muszlimok különbségeibe és a kalifátus intézményébe. Végül, a negyedik előadásban a szúfi misztikusok bölcsességein keresztül felfedezzük az iszlám misztikus oldalát.
Az előadássorozat következő részei: Mohamed élete (októberben), Síiták, szunniták és a kalifák (novemberben), „Jól csak a szívével lát az ember…” – A kis herceg és a szúfik bölcsessége (2024. január).

Az első előadásunk célja bemutatni a Biblia arab vonatkozásait, illetve a hasonlóságokat, vagy különbségeket a Korán és a Biblia között. Bár sokan azt gondolják, hogy az arabok története az iszlámmal és Mohameddel kezdődött, valójában az első arab akiről tudunk, a Bibliából is jól ismert Sába királynője volt. Ádám és Éva abban az Édenkertben élt, amit a Tigris, az Eufrátesz, és a Nílus határolt. A Bibliában sok történet szól az arabokról, és a Korán országaiban is sok helyen találkozunk az Ó és Újtestamentum emlékeivel. Mesélek arról is, hogy Ábrahám, Iszmáel, és Hágár élete hogyan kapcsolódik az iszlám legszentebb városának, Mekkának a történetéhez, és a mekkai zarándoklathoz, a Haddzshoz.

Előadó: Galgóczi István arabista – iszlámszakértő

Azerbajdzsán városai és épített öröksége
Dr. Sárközy Miklós sorozata, 11. rész

2023. szept. 20. (szerda) 19.00
Online program Zoomon

Ha Azerbajdzsánba látogatunk, akkor egy sokkal színesebb világ nyílik meg előttünk, mint elsőre gondolnánk. A Magyarországnál valamivel kisebb területű állam a Nagy Kaukázus, a Kis Kaukázus, az Arasz folyó és a Kaszpi-tenger közötti változatos domborzatú és klímájú területen terül el, ahol jól megfér egymás mellett a sivatagi, kontinentális, szubtrópusi és a magashegységi klíma. Mindezek a tényezők meglehetősen változatos növénytakarót, geológiai formákat, állatvilágot és persze emberi kultúrákat is szültek. Azerbajdzsán történetileg meglehetősen változatos és sokszínű múltat tudhat maga mögött, és máig jónéhány etnikai kisebbség (tátok, tálisok, lezgek, kaukázusi avarok, udik, khinaliqiak) otthona.

Az előadás elején Baku eklektikus építészetével ismerkedünk meg. Baku, ’a szélfútta város’ középkori magva a 14-16. században épült és valójában a 19. századig ez számított Baku szívének, a Sírvánsahok palotája, régi mecsetei, Jahjá Bakűví, Baku muszlim védőszentjének sírja képezik a régi Baku magvát, girbe-gurba utcákkal, faerkélyekkel tarkított óvárosában. Ezt aztán a 19. századi orosz hódítás utáni időszakban bekövetkező olajkonjunktúra idején épült fényűző eklektikus, szecessziós, neobarokk paloták és középületek egész sora egészítette ki, amikor lengyel, német, örmény építészek serénykedtek Baku szépítésén, ekkor épültek a bakui Operaház, Városháza, Filharmónia csodálatos épületei és Baku csodálatos sétálóutcája, a Nizámi utca is. Bakunak azután létezik egy 1991 utáni kortárs arculata is itt főleg a Kaszpi-tenger promenádja közelében: a Baku Mall, a felcsavart szőnyegre hasonlító, gazdag kollekcióval rendelkezó bakui Szőnyegmúzeum vagy a modern Baku jelképévé nemesült hatalmas Lángnyelv tornyok.

Baku mellett virtuális kirándulást teszünk Gobusztánba, ahol a sivatagi környezetben több ezernyi prehisztorikus sziklarajz maradt ránk, valamint a világ leglátványosabb sárvulkánjai, melyek, folyamatosan pöfögnek és ha nem vigyázunk, akkor bizony arcon is’köpnek’. Hiába no, alattunk hatalmas földgázmezők húzódnak, amelyek nyomására folyamatosan iszap és sár tör felfelé az amúgy meglehetősen holdbéli tájon, háttérben a Kaszpi-tengerrel… Baku mellett ellátogatunk az ott álló zoroasztriánus templomhoz, mely egykori párszi (indiai zoroasztriánus) és hindu kereskedők negyedének közepén áll, majd pedig ellátogatunk Bibi Heybat mauzóleumába, az egyik legfontosabb azerbajdzsáni tizenkettes síita muszlim zarándokhelyre, ahol egy síita női imámleszármazott sírja található.

Ezután Gubába, Észak-Azerbajdzsánba teszünk kirándulást a Nagy Kaukázus tövébe, amerre egykor Déchy Mór magyar földrajztudós is sokat járt. Itt egy csodálatos és érintetlen zsidó világba, egy érintetlen kaukázusi stetlbe csöppenünk máig ott élő zsidósággal. Guba a 18. század derekán Dagesztánból ide menekült, és kivirágzó úgynevezett hegyi zsidó közösség otthona mindmáig. Itt látogatást teszünk a helyi nagyzsinagógában és a gubai zsidók történeti múzeumában, valamint virtuális sétánk alatt megtekintünk egy mikvét és több más zsidó vallási épületet is.

Gubából aztán dzsipekbe ugrunk, és lélegzetállító szerpentineken keresztül meg sem állunk a közel 2500 méterrel a tengerszint felett fekvő Khinaliqig, ahol hamisítatlan ’tibeti’ alpesi hangulat fogad. Itt még a madár is alig jár, autó is csak ötven éve jött fel először. A helyiek a lezg nyelv rokonának tartott lokális kaukázusi nyelven beszélnek mindmáig, házaikat szárított trágyával fűtik fa híján, és a falu tetején épült mecsetből nézve, a távolban feltűnik a Bazardüzü, Azerbajdzsán legmagasabb 4466 méter magas hegycsúcsa is.

Ezután Azerbajdzsán középső és északnyugati része következik, ahol ellátgatunk a festői, tátok lakta Láhidzs hagyományos építészetű kicsiny falvába, olykor zúgó patakok felett emelt függőhidakon át sétálva a Kaukázus völgyeiben. Utána Gabalán át elutazunk a grúz határ felé vezető úton Sekibe, ahol az egykori Seki kánok perzsás ízlésú palotáit, cseréptetős karavánszerájait, színes kaukázusi mecseteit tekintjük meg, és megkóstoljuk Seki ínycsiklandó baklaváit, majd pedig elugrunk Kisbe, ahol a kaukázusi kereszténység régi templomát nézzük meg, az egykor ott járt Thor Heyerdahl szobrával.
Tartson Ön is velünk Azerbajdzsánba a KÉK Klubban!

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Normandia – szelíd tájak és történelmi ütközőpontok
Dr. Gálffy László sorozata – 4. rész

2023. szept. 21. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Az este során egy újabb neves franciaországi régió kerül sorra: Normandia. A zöld szín ezer árnyalatát felmutatni képes szelíd táj mögött számos izgalmas történet rejtőzik. Megismerkedünk az északi vikingek itteni letelepítésével, középkori várharcokkal, a legendás "Oroszlánszívű" emlékével. Bejárjuk a francia történelem néhány sorsfordító pillanatának helyszínét, Jeanne d'Arc útját a máglyáig Rouenban vagy a normandiai partraszállás helyszíneit. De szót ejtünk a vidék páratlan eleganciájáról, a deauville-i strandokról és a kora őszi filmfesztiválról, a kihagyhatatlan almapárlatról a Calvadosról és hogy hogyan válogassunk a fadobozos camembertek között. Előadásunk végén pedig ellátogatunk a vidék legvonzóbb szimbólumaként ismert Szent Mihály apátságba.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, tanszékvezető egyetemi docens

Fotós szemmel: Shanghai Tower
Nicky Almasy sorozata – 2. rész

2023. szept. 24. (vasárnap) 09.00
Online program Zoomon

Az időeltolódás miatt a program vasárnap reggel 9.00 órakor kezdődik. Az előadó Kuala Lumpurból jelentkezik be. Nicky Almasy sorozatának ez a 2. része, 3. része októberben lesz: Fotós szemmel: India és Le Corbusier egyedi világa Chandigarh-ban, a novemberi 4. rész: Fotós szemmel: Japán, az utolsó nindzsától az Ama Diver hölgyek világáig. Júniusban Hugyecz Lászlóról (ahogy Sanghajban ismerik: Hudec László) tartott előadást.

A 128 emeletes, 632 méter magas Shanghai Tower 2022-ig a világ második legmagasabb épülete volt, amikor a Kulala Lumpur-i Merdeka 118 a harmadik helyre szorította. A Jinmao Tower, az SWFC, a Shanghai Towerrel kiegészítve, a szupermagas felhőkarcolók hármasát alkotják Sanghaj Pudong városrészében. Marshall Strabala, a Shanghai Tower főépítésze kért fel, hogy fotózzam végig, dokumentáljam az építési folyamatot, amely 2009-től 2015-ig tartott. A Gensler építészeti cégen kívül az építkezésre csak két külföldi léphetett be, a főépítész és én. Elképesztő mennyiségű dokumentációm van, de az előadásomban inkább olyan érdekességeket, bennfentes információkat és fotókat osztok meg a klubtagokkal, amely nem csak a szakemberek érdekelheti. Mesélek a kivitelezés körülményeiről, majd arról, hogyan kezdtem az épület fotózását, hogyan hozott össze a sors Marshall Strabalával. Megmutatom és elmesélem az építkezés különböző szakaszait, nehézségeit, kiemelkedő pillanatait, valamint az épület mögött rejlő háttértörténetet; egy személyes és rendkívül veszélyes drámát, amelynek én is a részese voltam.

Előadó: Nicky Almasy fotóművész

A Katmandu-völgy
Zentai György sorozata – 3. rész

2023. szept. 26. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

Nepál történelme gyakorlatilag egyet jelentett a Katmandu-völgy történetével. A termékeny völgy a Tibetet és Kínát Indiával összekötő karavánút csomópontjában áll, s az itt zajló forgalom következtében népek és kultúrák olvasztótégelye is lett egyben. A völgy őslakosait névároknak nevezik, mely elnevezés ugyanakkor távolról sem egy etnikailag egységes népcsoportot jelöl; az évszázadok során sokan vándoroltak ide délről és északról, letelepedtek, s miközben részesei lettek a névár társadalomnak, maguk is gazdagították, alakították annak kultúráját. Az előadás során ez a számos forrásból táplálkozó, s egészen egyedi kultúra kerül bemutatásra, különös hangsúllyal a buddhizmust és a hinduizmust sajátos módon ötvöző vallásukról és vallási hagyományaikról, ünnepeikről, egyedülálló építészetükről és képzőművésetükről, valamint a völgy három legfontosabb településéről, a hosszú ideig egymással versengő Katmanduról, Lalitpurról (Pátan) és Bhaktapurról.

Előadó: Zentai György indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Mexikó ősi kultúrái
Mexikó-sorozat – 1. rész

2023. szept. 27. (szerda) 20.00
Online program Zoomon

Az amerikai kontinens különös szerepet tölt be az emberi történelemben, hiszen az európai behatolás előtt ott élők külső hatás nélkül élték életüket, alakították kultúrájukat. Így aztán tekinthetjük egyfajta olyan tesztlabornak, ami segít megérteni az emberi társadalmak általános törvényszerűségeit. Megvizsgálhatjuk, miként létezhettek ősi civilizációk igavonó állatok, kerék, vas, írás és pénz használata nélkül. E vizsgálatok egyik terepe Mezoamerika, a Közép-Mexikó és Honduras között húzódó terület prehispán kultúrái. Az első előadásban közülük a legfontosabbak, az olmékok, a maják és az aztékok történetét, legfőbb sajátosságait tekintjük át.

Előadó: Dr. Gyarmati János régész, a Néprajzi Múzeum amerikai régészeti gyűjteményének muzeológusa

A francia Mekong-expedíció története az 1860-as évek francia Indokínájából
Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak – 7. rész

2023. szept. 28. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

A nagy újkori felfedezők közül sokan a mai napig ismertek a nagyközönség előtt, nevüket földrajzi elnevezések őrzik. De Hudson vagy Baffin mellett az angol Stanley és Livingstone története is közismert. Ehhez képest a francia Indokína legnagyobb ilyen jellegű vállalkozásának, a Mekong-expedíciónak históriája megfakult, viszontagságaik jóval kisebb nyilvánosságot kaptak, nevükre még szülőhazájukban sem emlékeznek sokan. Kik voltak ők, mi motiválta őket, hogyan jutottak el Angkorba, és milyen kalandok vártak rájuk Délkelet-Ázsia legnagyobb folyamának feltérképezése során, eljutottak-e egészen a forrásvidékig – ezekre a kérdésekre keressük együtt a válaszokat ma este.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia - történelem szakos tanár

Hogyan hódította meg egy részvénytársaság egész Indiát?
Zentai György sorozata – 4. rész

2023. szept. 30. (szombat) 19.00
Online program Zoomon

A felfedezések korát követő gyarmatosítás időszaka a mai napig hatalmas, sokszor érzelmektől fűtött, máskor a történelmi tárgyilagosság talaján megmaradó vitákat vált ki a gyarmatokból lett független államokban és volt gyarmattartó országokban is. A 16. századtól számos európai nemzet egymással versenyezve kelt útra távoli vidékekre, hogy minél nagyobb részt kaparintsanak meg maguknak a távoli kontinensek, Amerika, Ázsia és Afrika természeti kincseiből és hogy előnyös kereskedelmi kapcsolatokat létesítsenek.

A brit gyarmatosítás történetében kulcsfontosságú és rendkívül ellentmondásos szerepet betöltő Brit Kelet-Indiai Társaság, amint arra a neve is utal, egy részvénytársaság volt, mely kereskedelmi tevékenység céljából jött létre, ám a 1757-re gyakorlatilag a legnagyobb hatalommá vált az indiai szubkontinensen, s a 19. század elejére közel negyedmillió főt számláló, indiai zsoldosokból álló hadsereget tartott fenn.

Az előadásban a társaság kezdeteiről, felemelkedéséről és bukásáról lesz szó, arról, hogyan válhatott egy részvénytársaság politikát befolyásoló tényezővé nemcsak Indiában, hanem Angliában is, hogyan tudta hatalmába hajtani a kor legnagyobb indiai uralkodóit, s tevékenységével hogyan változtatta meg örökre India egyes régióinak sorsát.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

György blogja

György nemcsak aktív tagja a klubunknak, de a tudása, életszeretete és gondolatai is lenyűgöznek minket. Ezért megkértük, hogy ossza meg velünk a gondolatait. Júliusban elindult a blogja a weboldalunkon, Egy 95 éves professzor gondolatai életről, egészségről, utazásról címmel. Örömmel mutatom Önnek György második blogbejegyzését, melynek címe: Nyelvelés az augusztusi bloghoz. Ide kattintva olvashatja el az írást.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője