Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. október 18. 19:00
  • online, Zoomon
  • 499 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Az Utas és holdvilág útján - Sajó Tamás nyilvános előadása

Ez a KÉK Kulturális Élményklub októberi nyilvános programja. A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, hogy regisztráljon lejjebb, a leírásban megadott linken keresztül.
Sajó Tamás következő programjai a KÉK Kulturális Élményklubban (klubtagoknak): 2023. november: Firenze, ami az útikönyvekből kimaradt, 2023. december: Velence, ami az útikönyvekből kimaradt

Ha regisztrált az október 1-re meghirdetett előadásra, nem kell újra regisztrálnia, a csatlakozási információkat időben elküldjük Önnek.

Az Utas és holdvilág olyan kultuszregény, amelynek sok olvasata van. S ha úgy határozunk, hogy bejárjuk az Utas és holdvilág útját, annak is sok lehetősége van. Végigjárhatjuk a regény főhősének útját Velencétől Ravennán és Umbrián át Sienáig és Rómáig. Ezzel az a baj, hogy Szerb Antal viszonylag kevés konkrét helyszínt említ a regényben, s a történések nagy része a szereplők lelkében zajlik. Gazdagíthatjuk ezt az útvonalat azokkal a helyszínekkel, amelyeket Szerb Antal maga bejárt és megemlít A harmadik torony című 1936-os itáliai útinaplójában. Ekkor már két utat követünk, a főhős mellett a szerzőét is, és érdekes látni, hogyan viszonyul egymáshoz a kettő, hogyan tükröződik az utóbbi az előbbiben. De ez inkább filológiai kaland, amelyet karosszékből kényelmesebb végezni.

Az Utas és holdvilágnak az az útvonala, amelyet már lassan tíz éve újra meg újra végigjárok a regény szerelmeseivel, a könyv egy másfajta olvasatán alapul. Ha feltesszük a kérdést, mi lehetett a legfontosabb Szerb Antal számára főhőse, Mihály fiktív – és valószínűleg a saját valós – útjában, a harmadik, római részben találunk kulcsot hozzá. Waldheim Rudi, az öntörvényű vallástörténész váratlan és hangsúlyos szerepeltetése és monológjai arra szolgálnak, hogy kifejtsék Szerb Antal vallástörténész barátjának, Kerényi Károlynak a nézeteit a görög és etruszk vallásról és ezen keresztül általában az életről, amelyeket Szerb Antal is osztott. Kerényi / Waldheim Rudi ókori vallásfelfogásának középpontjában az epifánia áll, az isteni, a transzcendens felragyogása a világban, bármilyen profán formában, amikor az embert lenyűgözi a hiteles találkozás valami nála nagyobbal, valami valódival. Ha innen nézzük, az Utas és holdvilág nem más, mint epifániák sorozata, amelyek ráébresztik Mihályt az élet valódi megélésének szükségességére.

Az én Utas és holdvilág-utamat mind a valóságban, mind ezen a virtuális utazáson ilyen epifániák sorozatára igyekszem felfűzni. Az utat végigjárva megállunk ott, ahol Mihály és Szerb Antal ilyenekkel találkozott, de olyan helyeken is, ahol találkozhatott volna, vagy talán találkozott is, csak nem említi a regényben: velencei sikátorokban, ravennai mozaikok előtt, umbriai és toszkán kisvárosok árkádjai alatt, kolostorokban, tavernákban, etruszk szarkofágok mellett. Mert Itália igazán bővelkedik ezekben – nem véletlen, hogy Szerb Antal ide ágyazta be az Utas útját.

Előadó: Sajó Tamás művészettörténész vagyok. Sok nyelven beszélek és fordítok, többek között Umberto Eco és más olasz szerzők művészettörténeti munkáit. Tizenéves korom óta folyamatosan utazom, s ezeket az útjaimat igyekszem megosztani A Wang folyó versei című blogomban (http://wangfolyo.blogspot.com) , a Studiolum Szabadegyetem című előadássorozatomban (http://talks.wangfolyo.com) és jó tíz éve már az általam szervezett valódi utakon is, a Mediterráneumtól a Kaukázuson és Perzsián át Kínáig. Mielőtt 2000-ben független tudóssá, afféle Waldheim Rudivá lettem volna, a MTA-n kutattam és a CEU-n tanítottam. Igazából az általam szervezett utak is peripatetikus egyetemi előadások.

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Tamástól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a következő linkre kattintva: https://forms.gle/1KEZozhuhnh52fKz6

Ha Ön tagja a KÉK Klubnak, ehhez a programhoz nem kell felhasználnia programjegyet. Kérjük, Ön is a fenti linken regisztráljon a programra.

Az online programon Ön a Zoomon keresztül vehet részt. A használata egyszerű, erről információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat. Ha a program előtt néhány órával még nem kapta meg a levelünket a linkkel, kérjük, nézze meg a spam mappáját, és ha ott nem találja, keressen minket a fenti Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén.

Ehhez a programhoz csak regisztráció szükséges, mert nyilvános esemény. Amennyiben további programjaink iránt is érdeklődik, és még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal! Mindössze 6.350 forintért három programot választhat. Tetszik az ajánlat? Tekintse meg féléves tagságunk 24, vagy éves tagságunk 48 programjegyes ajánlatát és a hozzájuk kapcsolódó további előnyöket. Ne feledje, a klubtagság naponta csak egy kapszulás kávé árába kerül, és ajándékba is adhatja!

Ha szeretne részt venni a programon, ne a gombra kattintson alul, hanem a fenti linken regisztráljon.Az Utas és holdvilág útján - Sajó Tamás nyilvános előadása
Az Utas és holdvilág útján - Sajó Tamás nyilvános előadása