Mutatom Önnek a KÉK Klub 11+1 különleges novemberi programját. A +1 program a havi nyilvános programunk, amelyen bárki részt vehet egy előzetes regisztrációval. Ne hagyja ki klubtagunk György blogját sem.


admin

Klubunkban az utazás és a tudás valóban határok nélküli élmény. Csatlakozzon estjeinkhez Zoomon keresztül a világ bármely részéről, és merüljön el velünk a kultúra határtalan világában!

Novemberi programjaink

Előadásaink többsége egy sorozathoz tartozik, melyeket a téma vagy az előadó személye köt össze. Mindazonáltal ezek az előadások önállóan is jelentős értékkel bírnak, és külön-külön is érthetők, nem szükséges az egész sorozatot látnia ahhoz, hogy megértse és élvezze őket.

Szupersztrádás élménycunami – Alaszka, Oregon, Kalifornia
Amerikai kalandok - 5. rész

2023. november 06. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Az amerikai villámkalandjaink Alaszkából, a medvék és gleccserek világából indul, majd a Csendes óceán partján halad végig az oregoni vad sziklák, vízesések, hipszter kávézók és viktoriánus házak mellett.
Benézünk a Simpson családhoz, kitérőt teszünk a hippi és hightech San Franciscóban, belekóstolunk a Napa-völgy magyar boraiba, majd a világ egyik leghíresebb útján Los Angelesbe érkezünk, ahol megmásszuk a Hollywood hegyet és filmsztárokkal szelfizünk.
A szupersztrádás élménycunami az amerikai-mexikói határ előtt San Diegóban ér véget, de ha időnk engedi, egy burritóra akár még Mexikóba is átugrunk.

Előadó: Gyémánt Balázs, idegenvezető, hivatásos világutazó, utazóblogger - "Balázs utazik"

Ősatyák és ősképek: Bábel, Noé, Ábrahám
SZENT ÍRÁS és SZENTÍRÁS –Történetek a Bibliából kezdőknek és újrakezdőknek, 3. rész

2023. november 07. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

Az egyetlen történet, amit Európa évszázadokig "visszafelé" olvasott, éppen a Biblia volt, annak is az ószövetségi része. Miben is állt pontosan ez az olvasási mód? Ez alkalommal három olyan emblematikus történet kerül terítékre, amely művészeti, filozófiai és teológiai szempontból meghatározó volt a nyugati civilizáció számára.

Előadó: Nacsinák Gergely András, ortodox pap, író, műfordító

Az emberáldozat Mexikóban
Mexikó-sorozat 3. rész

2023. nov. 09. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Az istenek mindig kértek valamit jótéteményeikért. Tőlünk beérik némi aprópénzzel, fogadalmi ajándékkal, másoktól többet követeltek. Vannak akiktől a legtöbbet, az emberi életet. Gyarmati János soron következő előadásában azt mutatja be, miféle emberáldozatokat hajtottak végre az ősi mezoamerikai kultúrákban, s ami még fontosabb: milyen ideológia, világkép állt ezeknek a modern kor embere számára elfogadhatatlan kegyetlen aktusoknak a hátterében.

Előadó: Dr. Gyarmati János régész, a Néprajzi Múzeum amerikai régészeti gyűjteményének főmuzeológusa

A kelta örökség nyomában – a vadregényes Bretagne
Dr. Gálffy László sorozata – 5. rész

2023. november 13. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Finis terrae, Bretage, Európa (egyik) nyugati vége. Tenger és örök szelek, világítótornyok és mindenki számára távoli világok találkozása. Egy félsziget, amely már túlságosan messze volt ahhoz, hogy nagyhatalmak átgyalogoljanak rajta, sok szempontból megőrizhette ősi világát. Az előadás során megidézzük a régi kelta kultúra néhány fontos elemét, megelevenednek Arthur király lovagjai, ellátogatunk városaiba, megemeljük titokzatos nagy köveit, és egy pillanatra eltűnünk varázsai között a brocéliande-i erdőben. Mindezek mellett a félsziget gyönyörű sziklás partjai mögött meghúzódó szelíd dombok ma is egy békés hátország képét nyújtják.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, tanszékvezető egyetemi docens, a SZTE címzetes egyetemi tanára

Síiták, szunniták és a kalifák
Az 1001 imaszőnyeg meséje: az iszlám története, 3. rész

2023. november 14. (kedd) 20.00
Online nyilvános program Zoomon

Megkértük Istvánt, hogy az előadása első 20 percében beszéljen a Hamász történetéről, hogy jobban értsük, mi vezetett a kialakult helyzethez Izraelben és a Gázai övezetben.

Ebben az előadásomban térképek és fényképek segítségével vezetem be az érdeklődőket a síita és szunnita muszlimok közötti különbségek világába. A kalifátus történelmén keresztül mélyebb betekintést nyerhetünk ezekbe a különbségekbe, és megérthetjük a két hagyomány közötti összefüggéseket. A kalifák története kettős: egyes kalifák az "1001 éjszaka" meséiben is felbukkannak, míg mások élete a történelem viharos időszakaihoz kapcsolódik. Ahogyan korábbi előadásaim során, most is ismertetek néhány alapvető fogalmat, így az iszlám kultúra és terminológia világába is betekintést nyújtok, ami segít jobban érteni az aktuálpolitikai eseményeket.

Előadó: Galgóczi István, arabista–iszlámszakértő, politológus

Az egyenlítőn és a sarkkörön túl
Zichó Viktor sorozata – 2. rész

2023. nov. 16. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

Két expedíciómról beszélek és mutatok képeket a klubtagoknak. Beszámolok Afrika legmagasabb hegyének, a Kilimandzsáró csúcsának kerékpáros megmászásáról az Indiai-óceán partjától indulva, és mesélek a Téli Nordkapp Expedícióról, melyen 3700 km-t tettem meg téli kerékpározással Norvégia legészakibb pontjáig. Az előadás során bemutatom, hogyan tettem meg az utat az afrikai szavannán át, a Nyugat-Tsavo Nemzeti Parkon keresztül a Kilimandzsáró csúcsáig, és mesélek egy helyi kisgyermek öröméről is. Az est második felében a téli skandináv fekvőbringázásról beszélek, mely során a sarkkörön túl jutottam a szöges gumival felszerelt fekvőbringámmal, jeges és havas utakon, a sarki fény alatt bringázva.

Előadó: Zichó Viktor, kerékpáros, hegymászó, extrém sportoló

Rendhagyó könyvbemutató: Fedezze fel Budapestet Török Andrással
Online nyilvános program Zoomon

2023. november 20. (hétfő) 19.00

Ez a KÉK Kulturális Élményklub novemberi nyilvános programja. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ismerkedjen meg a „Budapest könyv – Igazmondó városkalauz modern lokálpatriótáknak” című könyvvel és szerzőjével, Török Andrással, aki 34 éve lett Budapest krónikása. A magyar kiadás először 1998-ban jelent meg, a most megjelent hatodik kiadás szinte felismerhetetlenségig megváltozott. A szerzőről ezt írja Zubreczki Dávid: „Csodálatos, hogy úgy tudja bemutatni Budapestet, hogy minden szava igaz, az ő leírásában mégis egy mesebeli főváros jelenik meg, amely tízszer olyan izgalmas és vonzó, mint amilyennek mi látjuk. Valószínűleg ő látja a valódit, és nekünk kellene megtanulni ugyanígy nézni rá.”

Megtudhatjuk, hogyan támadt az útikönyv megírásának gondolata, miért nem voltak fényképek az első kiadásban, kik voltak a leghíresebb vendégei, akiket körbe vezetett Budapesten, miért nem nyerte el a Thomas Cook útikönyv díjat, mi a különbség a konflis és a fiáker között, melyik utcát nevezték volna el Kádár Jánosról, ha hirtelen meghal, melyik budapesti épületnek a gúnyneve „vesekő a sárban”, miért vannak QR kódok a könyvben, hogy lett Dragomán György a társszerzője.
A Budapest könyv eredetileg a szülőváros érzést akarta átadni nem itt születetteknek, de ma már inkább a fiatalokat akarja megnyerni. Remek karácsonyi ajándék lehet 10 és 100 év közötti személyeknek.

A további részleteket és a regisztrációs linket ide kattintva találja.

Előadó: Török András művelődéstörténész, a Fortepan menedzsere, a Vademecum Hírlevél írója.

A perzsa öböl iráni szigeteinek természeti és történeti érdekességei
Dr. Sárközy Miklós sorozata – 13. rész

2023. november 21. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

Dél-Irán világa fantasztikus és elbűvölő szépségű, mely számos értékes és izgalmas régióval rendelkezik. Ezen belül is azonban külön kategóriát képviselnek a Perzsa-öböl szigetei. A Perzsa-öböl szigeteiről elsőre leginkább a geopolitikai feszültségek jutnak eszünkbe, a világgazdasági és nagyhatalmi vetélkedés, mely tény a globális gazdaság, a kőolaj- és földgázellátás terén hallatlanul érzékeny területté avatja ezt a területet. Kevéssé ismertek a Perzsa-öböl kulturális, építészeti értékei, művészeti öröksége, történelmi sokszínűsége. Jelen előadásomban a Perzsa-öböl iráni szigeteit mutatom be, azok építészeti, ökológiai szépségeit.

Kis szigete nyugodtan nevezhető az iráni Dubainak, s egykor az utolsó iráni sah luxusnyaralójáról és a sahnak készült Concorde leszállópályáról híresült el. Mára már iráni turisták tömegei keresik fel a Perzsa-öböl északi partjaihoz közel fekvő szigetet, amely egyben szabadkereskedelmi zóna is, Iránhoz képest némileg eltérő szabályokkal. Kis szigete mára Sarm el-Sejkh és Dubai után a harmadik legnépszerűbb turistadesztináció lett a Közel-Keleten. Kis szigetén a tömegturizmus, a hatalmas luxusszállodák (közöttük egy, stílusában az ókori Perszepoliszt imitáló hatalmas hotel) együtt élnek a sziget ritka, egzotikus és autentikus látnivalóival. Nekem talán a helyi arab őslakosság skanzenje, valamint az egykori Harar városának, a középkori Kis szívének emlékei tetszettek a legjobban, de a földalatti édesvíz-csatornarendszer is szemet gyönyörködtető szépségű. Kis szigetének emblematikus szimbóluma a huszadik században megfeneklett görög hajó roncsa.

Még izgalmasabb élmény a Hormuzi szoros iráni szigeteinek felfedezése, itt Qesm és Hormuz szigeteire látogatunk el virtuálisan. A Hormuzi-szoros iráni szigeteitől csak egy ugrás Omán és az Egyesült Arab Emirátusok partjai. Az itt élők kulturálisan, történelmileg, arcvonásaikban, zenéjükben, konyhájukban számos közeli és távolabbi régió hatásait tükrözik: iráni, arab, afrikai, indiai és európai hatásokat lehet lépten nyomon látni, melyek érdekesen keverednek a Hormuzi-szoros lakossága mindennapjaiban. Qesm szigetén ellátogatunk a híres mangrove erdőkhöz, melyek a legnagyobbak a Perzsa-öbölben, és egyben közel kétszáz madárfajnak adnak otthont. Ezután elutazunk a qesmi UNESCO Geopark területére, mely 2006-ban született meg, és egyben a Közel-Kelet első geoparkjának számít, és közel harmincezer hektárra terjed ki, leglátványos geológiai formációknak adva otthont. Itt virtuális látogatást teszünk a világ leghosszabb sóbarlangjában, majd megnézzük a Csillagok völgyét és a Csáhkúh (Kúthegy) kanyont is. Kalandjainkat a qesmi portugál erőd falainál fejezzük be.

Ezt követően átkompozunk a szomszédos Hormuz szigetére, ahol utunkat hatalmas olajszállító tankerek szegélyezik a hajnali Perzsa öböl tajtékos hullámai között. Marco Polo és Ibn Battúta anno szintén Hormuz szigetének vendégei voltak. Ha megéhezünk, akkor Hormuz szigetén ideje egy helyi vörös, vasoxidos talajból és lisztből gyúrt lepénykenyeret enni mint helyi delicacyt. Azután jöhet a gótika! Megnézzük az egykori hatalmas portugál erőd falait, annak ciszternáit és épen maradt 16. századi gótikus keresztény altemplomát. Ezután látogatást teszünk Ahmad Nadalián híres, Hormuzon szigetén élő kortárs iráni festőművész galériájában, aki a helyi hormuzi hagyományokat őrzi, színeket, inspirációkat, hangulatukat gyűjt ebből az arab-indo-iráni kulturális egyvelegből., amely Hormuz szigetét olyannyira jellemzi. Végül sétát teszünk a Szivárvány völgyben és a Vörös parton, ahol különleges és egyedi geológiai formációkkal lesz módunk ismét megismerkedni.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, egyetemi docense

Versenyfutás a szerecsendióért és a szegfűszegért: a Brit és a Holland Kelet-indiai Társaság harca a Fűszer-szigetekért
Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak – 9. rész

2023. nov. 23. (csütörtök) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

A keleti földteke nagy szigetbirodalma mindig is a különleges illatok, ízek és színek miatt játszott fontos szerepet a globális kereskedelemben. Gyógyító erejük és aromáik miatt az itteni fűszerek áruba bocsátása a régidőktől kezdve kivételes haszonnal kecsegtetett. Európa újkori felemelkedése pedig lehetővé tette az itt formálódó nagyhatalmak számára, hogy egy idő után közvetlenül is beavatkozhassanak a délkelet-ázsiai politikai játszmákba. Ma közelebbről tekintjük meg két, különböző módon, ám azonos céllal létrejött kereskedelmi szövetség, a Brit és a Holland Kelet-indiai Társaság versenyfutását, egy olyan párviadalét, melynek célkeresztjében egy ujjpercnyi mag – a szerecsendió – és egy apró, világvégi szárazulat, Run szigete állt.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia–történelem szakos tanár

Velence, ami az útikönyvekből kimaradt
Sajó Tamás sorozata – 2. rész

2023. november 27. (hétfő) 19.00
Online program Zoomon

Vannak helyek, ahol az idő egyenletesen, szüntelenül rakódik le, és nincs szél, ami elfújja. Ahol minden utcának, térnek, háznak sok évszázados gazdag története van, és ezt a történetet el is lehet mesélni. Velence ilyen hely. Több mint ezer éve gyűlnek itt a történetek, és nemcsak egy itáliai város történetei, hanem az egész világé, amelynek valaha tengeri, kereskedelmi és politikai kapcsolatain keresztül királynője volt: az egész Itália, Dalmácia és Magyarország, a Levante és a Kelet történetei, el egészen Kublaj kán mesés birodalmáig.

Ezekből a kis és nagy történetekből adok ízelítőt ebben az egy órában. Nem is virtuális sétát, inkább virtuális drónrepülést tartunk a város csatornái és sikátorai fölött, ráfókuszálva egy-egy érdekes kapura, hídra, faragványra, és feltárva, milyen történetek kötődnek hozzá, s hogyan illeszkednek ezek a történetek Velence és a tengerek nagy történetébe.

Velence történeteiről sok ezer oldalas könyvek szólnak, lehetetlen őket összefoglalni egy órában. A mostani áttekintést valóban csak ízelítőnek szánom, s a jövő évre tervezett itáliai sorozatban még többször is visszatérünk Velencébe, hogy egy-egy történetet alaposabban is kibontsunk. Maradjanak velünk.

Előadó: Sajó Tamás, művészettörténész, műfordító, világutazó

Az indiai kereszténység a kezdetektől napjainkig
Zentai György sorozata – 6. rész

2023. november 28. (kedd) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

A kereszténység ugyan hívei számát tekintve messze elmarad a hinduizmustól és az iszlámtól, mégis India harmadik legnagyobb vallásának számít, megelőzve olyan őshonos, indiai eredetű vallásokat, mint a dzsainizmus, a buddhizmus vagy a szikh vallás. Manapság Indiában megközelítőleg 28 millió keresztény él, s egyes államokban a kereszténység számít a többségi vallásnak.

A gyakori tévhittel ellentétben a kereszténység nem a gyarmatosítókkal érkezett meg az indiai szubkontinensre, hanem szinte rögtön Krisztus halála után eljutott oda: a hagyomány szerint Szent Tamás apostol az Úr sugallatára kerekedett fel és 52 körül érkezett meg Dél-Indiába, ahol két évtizeddel később bekövetkezett vértanúhaláláig végezte térítőmunkáját.

Az előadás során a kereszténység indiai történetét fogjuk áttekinteni e legendás kezdetektől a történelmileg is alátámasztható eseményeken át napjainkig. Szó lesz a különböző irányzatokról, a gyarmatosítás idején végzett térítésekről, a legfontosabb központokról, kiemelkedő személyiségekről, továbbá a kereszténységnek a többi valláshoz való viszonyáról s jelenlegi helyzetéről is.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Kyushu, Shikoku, és a japán beltenger kincsei
Japán-sorozat – 16. rész

2023. nov. 30. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Kyushu, annak ellenére, hogy a legrégebbi japán települések nyomait is hordozza, végig jelentős szereplője volt a japán történelemnek, akár a mongol invázió, akár a nyugati kereskedők visszaverésében. Mindemellett látványos természeti adottságai, szurdokvölgyei, működő vulkánjai, hullámverte tengerpartjai és gyógyvizű forrásai önállóan is megérnek egy látogatást.

Shikoku a legkisebb a nagy szigetek közül, gazdasága a legkevésbé fejlett, és a lakossága is a legkisebb, ennek megfelelően, a leghitelesebben tudta megőrizni az ősi Japán arculatát. Nevét négy tartományáról kapta. Egyetlen a nagy szigetek közül, amelyik nem rendelkezik aktív vulkánokkal. Shikoku az egyik leghíresebb, 88 templomot magába foglaló zarándokútnak is a helyszíne.

Japán szigetei közül mindenképp említésre méltóak a szubtrópusi klímájú Okinawa szigetvilág mellett a legöregebb cédrus őserdővel bíró Yakushima, a Japán Bajkonur, Tanegashima, és a Beltenger szigetvilága, ahol a világ egyik legizgalmasabb művészeti kísérlete zajlik napjainkban.

Előadó: Irimiás Balázs építész, Japán-utazástervező

György blogja

György nemcsak aktív tagja a klubunknak, de tudása, életszeretete és gondolatai is lenyűgöznek minket. Ezért kértük fel, hogy ossza meg velünk gondolatait. Júliusban indította el blogját a weboldalunkon, "Egy 95 éves professzor gondolatai életről, egészségről, utazásról" címmel. Első három írása, mint klubunk legtöbb programja, az utazáshoz kapcsolódik. György professzor, a magyar táplálkozástudomány doyenje, előző írásában feltárja, hogy miként befolyásolja az emésztőrendszerünk mikroflórája az agyunkat és a mentális egészségünket. Ebben az írásában megismerhetjük, hogyan befolyásolja a bél-mikrobióta az egészségi állapotunkat a gyulladásos bélbetegségektől az ételválasztásig, és felfedezhetjük, miért olyan fontosak ezek a mikroszkopikus méretű lakótársaink a mindennapi életünk szempontjából – mindannyiunk számára nélkülözhetetlen olvasmány. Írása címe: "Hogyan hat a bél-mikrobióta az egészségre?"
Ide kattintva olvashatja el az írást.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője