Márciusban két nyilvános programunk is lesz, mindkettő a FinnAgorával, a budapesti Finn Intézettel közösen.


admin

Bemutatjuk Önnek a márciusi programjainkat, köztük a FinnAgorával, a budapesti Finn Intézettel közös, két nyilvános online programot, melyekre barátait is meghívhatja. Egy finn terapeuta, író könyvét mutatjuk be pszichológussal és a könyv fordítójával, majd a hónap második felében a Finn Nagykövetség tanácsadójával eredünk a finn boldogság nyomába. Klubprogramjaink között vannak online sorozatok, amelyeket folytatunk, mint a csoportos színdarabírást, a japán sorozatot, a Tabuk és titkok a zenében egy karmesterrel c. sorozatot és Görbe Márk online előadásait. Márk budapesti sétasorozata is folytatódik. Három új online sorozatunk indul. Visszatér Nacsinák Gergely András ortodox pap, író és elindítja a Szent hegyek és kalugyerek c. sorozatát, jön Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak c. sorozatunk, és indul a Híres magyarok a nagyvilágban. Utóbbit Sárközy Miklós indítja Vámbéry Árminnal. A részleteket alábbi levelünkben írjuk, kérjük, olvassa el. Jó, hogy velünk van!

Márciusi programjaink

Bemutatjuk Önnek a márciusi programjainkat, melyekért nem kell fizetnie, a klubtagságából egy-egy programjegyet használ fel a részvételhez, illetve a nyilvános programokhoz programjegyet sem kell felhasználni, csak a levelünkben megadott linken regisztrálni. Minden programunk interaktív, a program végén hozzászólhat, kérdezhet, beszélgetünk. Online programjainkat partnerével együtt is nézheti egy programjeggyel.

Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el Makranczi Zalánnal - színházi programsorozat

6. rész: 2023. március 01. (szerda) 18:30
7. rész: 2023. március 17. (péntek) 18:00

A programon online (Zoomon keresztül) vagy személyesen vehet részt.
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el című színházi programsorozatunkat havonta kétszer tartjuk meg, Makranczi Zalán színész vezetésével. A színdarabot a jelentkezőkkel közösen, csoportban fejlesztjük, – és a feladatokat megosztva – kisebb csoportokban is írunk. A jelentkezésnek nem feltétele a részvétel a korábbi foglalkozásokon.

A program vezetője: Markanczi Zalán színész
A program mentora: Kovács Krisztina dramaturg, műfordító, forgatókönyvíró
A program tiszteletbeli mentora: Székely Csaba író, drámaíró

Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el programsorozat részleteit ide kattintva olvashatja el.

Tommy Hellsten Az élet gyermeke című könyvének nyilvános, online bemutatója pszichológussal és a könyv fordítójával
2023. március 06. (hétfő) 19:00

Nyilvános online program Zoomon keresztül
A FinnAgora és a KÉK Kulturális Élményklub közös programja

"2003 karácsonyán takarítás közben, a vendégfogadónk főépületében egy ismeretlen finn könyvet találtam. Írtam a vendégeinknek, akik a közelmúltban voltak nálunk, hátha megtalálom a könyv tulajdonosát és visszajuttathatom neki, de nem lett meg a könyv tulajdonosa. A hátsó borító egyik mondata azonnal megragadta a figyelmemet: „Ha nem szereted a lábnyomokat az arcodon, miért fekszel a padlón?” A mondat egyszerű igazsága megdöbbentett és azonnal olvasni kezdtem. Mondanám, hogy meg sem álltam, amíg a végére nem értem, de az igazság az, hogy néha olyan mértékben hatott rám a könyv, hogy megkönnyeztem az olvasottakat és velük saját életemet, át nem élt gyermekkoromat. Ez Tommy Hellsten: Az élet gyermeke című könyve volt. Már olvasás közben eldöntöttem: ezt a könyvet le kell fordítanom! Ha ki nem írhatom magamból mindazt, amit átéltem és mindazt, amit nem tudtam átélni, hát „kifordítom” magamból! Nem feltétlenül azért, hogy a könyv megjelenjen, haem elsősorban magamért. Annyi mindent megtaláltam és megértettem ebben a könyvben, ami a szívem és a lelkem nyomta, néha már testi tüneteket is okozva." - Piispanen Kati, a könyv fordítója

Tommy Hellsten első könyve, A Víziló a nappaliban című könyv annak ellenére, hogy csak közel egy éve jelent meg magyarul, már sokaknak segített felismerni, mit jelent az együttfüggés, miből is fakadhatnak valakinek a felnőttkori szorongásai, félelmei esetleg testi tünetei, amikre nem tudott logikus magyarázatot adni. A folytatás, Az élet gyermeke –a felelősségteljes felnőttlétért című könyv segít a gyermekkorunk fájó tapasztalataiból, a ’ne láss, ne érezz, ne bízz’ , a ’rossz vagyok’, ’szégyenlem magam’ íratlan szabályokból szőtt és felnőttkorunkra már jócskán hozzánk nőtt vízilóformát levetni, meggyógyítani testünket-lelkünket, hogy a múlt szorítása helyett végre megélhessük a jelenünket, és felszabadulhassunk a jövőnknek. Ehhez elveszett gyermekkorunkat kell újraélni. A különböző testi és lelki betegségek eltorzult tünetei alól felismerni, hogy azok oka egy függő családban át nem élt gyermekkor volt, csak a kezdet. Az évek, esetleg évtizedek sérelmei és a sérelmekből tényleges testi-lelki tünetekké alakult víziló felismerése, láthatóvá tétele, majd elfogadássá, megbocsájtássá, szeretetté, önbizalommá alakítása hosszú folyamat. A könyvben erre a sérelemszilánkok alól felszálló pillangó szimbólumát használjuk, ami legalább annyira kifejező, mint az első könyv vízilova. Ebben a folyamatban van segítségünkre ez a könyv is, hogy megtaláljuk belső gyermekünket, azt a kicsi gyermeket, akit gyermekkorunkba zártunk valamikor régen. Aki azóta várja, hogy felszabadulva múltunk nyomasztó emlékei alól vele együtt LÁTHASSUNK, ÉREZHESSÜNK és BÍZHASSUNK, megteremtve új szabadabb életünk alapjait.

Közreműködik: Sudár Györgyi pszichológus, coach és a könyv fordítója, Piispanen Kati.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, hogy regisztráljon a következő linkre kattintva: https://forms.gle/GTRfVxD5uFc2gse38

Vámbéry Ármin – Tények, mítoszok, narratívák - Híres Magyarok a nagyvilágban sorozat 1. része
2023. március 07. (kedd) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Vámbéry Ármin (1832-1913) magyar orientalista kalandjainak vége hossza nincsen. Jelen előadásomban részben az ismert életrajz legfontosabb pontjait idézem fel: kezdve a pozsonyszentgyörgyi és dunaszerdahelyi szegényi zsidó családi kezdetektől a lánglelkű 1848-as magyar forradalmáron keresztül a Közép-Ázsiában álruhában utazó sánta dervisig és a pesti egyetem tanáráig, II. Abd al-Hamíd oszmán szultán és VII. Edvárd angol király közeli bizalmasáig.

Másfelől újdonságokkal is igyekszem szolgálni a kedves hallgatóságnak, igyekezve meghaladni a konvencionális 'sánta dervis' és 'ugor-török háború' narratívákat. Megpróbálok rámutatni Vámbéry még kiaknázatlan életrajzi adataira, beszélek a lehetséges lappangó forrásokról Vámbéry életével kapcsolatban, szó esik Vámbéry gyakori vallásváltásairól és azok okairól. Szóba kerül a Vámbéry család is, Vámbéry Ármin rokonai, akikről alig tud valamit a magyar közvélemény. Mindezek mellett lehet, hogy létezett az un. Vámbéry-jelenség is, Vámbéry árnyékában hasonló karriert befutó magyarországi személyek is, akikről viszont itthon manapság vajmi keveset hallunk.

Az előadás végén felteszek két érzékeny, máig megosztó kérdést is, melyekre igyekszem válaszolni az előadás végén
1. Brit kém, ügynök volt-e Vámbéry Ármin?
2. Milyen kvalitású tudós volt Vámbéry Ármin?
Ha Önt is érdekli Vámbéry Ármin, a 19. század Kossuth Lajos mellett legismertebb magyarja, akkor várom szeretettel 2023. március 7-én este a KÉK Klubban. - Sárközy Miklós

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense


Tabuk és titkok a zenében egy karmesterrel 2. rész
2023. március 13. (hétfő) 19:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az előadássorozat első részében a komolyzene és a koncertek világa volt a téma, most a kortárs zenével foglalkozik Krisztián.

Biztos sokaknak feltűnt, hogy vannak koncertek, amelyeken elegáns ruhába öltözött szép emberek játszanak „komolyzenét”, míg más koncerteken a közönség őrült ritmusra táncol együtt a zenekarral. Miért alakult így ez a szokás? És mikor kell tapsolni a komolyzenei tételek között? Egyáltalán miért énekel hosszú áriát az énekesnő mielőtt meghal? A karmester pedig miért hadonászik, ha a zenekar úgyis végig a kottát nézi? Arról nem beszélve, hogy mitől lesz „jó” egy zene? Mit csináljunk abban az esetben, ha nem tetszett, amit hallottunk? Mire figyeljünk, ha zenét hallgatunk? Hovatovább, hogyan hallgassunk kortárs zenét? Fontos, hogy amit hallunk szép legyen? Miben különbözik a színházi zene a koncertek műsorától? Mi a helyzet a filmzenével? És a fő kérdés: mi zajlik a kulisszák mögött?

Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozunk az előadáson, melynek Balassa Krisztián karmester lesz a házigazdája, aki az elmúlt években főként színházi karmesterként tevékenykedett, de a kortárs zene, a koncertek és a filmzenék is foglalkoztatják. Ezek tapasztalataiból ad egy kis ízelítőt, hogy megismerhessük a zenészek, az énekesek és a színészek titkos életét, ami nem is annyira titkos, csak figyelmes kezek gondoskodnak arról, hogy a függöny jó esetben mindent eltakarjon, ami nem a kíváncsi szemeknek készült.

Előadó: Balassa Krisztián karmester
Freskók, mozaikok és sgrafittók Budapest homlokzatain
2023. március 21. (kedd) 19.00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A budapesti homlokzatok talán leglátványosabb elemei a falképek, mozaikok és sgraffitók. Így a szobrászati díszek, gipszstukkók és kovácsoltvasak után a házak frontjának ezen díszítőművészeti alkotásait vizsgáljuk meg közelebbről.
Magyarország időjárási viszonyai miatt falképfestészeti alkotások ritkán kerültek az utcafrontra, de azért erre is láthatunk példát, ha feltekintünk a Nagymező utcai Mai Manó ház vagy a Lőrinc pap téri a Liebner-ház homlokzatát ékítő allegorikus nőalakokra. Inkább a kapuboltozatok rejtekében lelhetjük fel az ilyen technikájú alkotásokat, így az előadás során betekintést nyerünk a Blaha Lujza téri Lotz-freskókkal ékes László Zsigmond-féle bérházba, illetve a Vígszínház melletti Wellisch-bérpalota lenyűgöző bejárati előcsarnokába is.
Gyakoribbak Budapesten a mozaikmunkák, melyek valóban a homlokzatdíszek csúcsdarabjainak számítanak. Elég, ha felidézzük a Szervita téri Török Bankház Magyarok Nagyasszonyát bemutató, a Dohány utca torkolatával szemben elhelyezkedő Szevera-ház négy évszakot megjelenítő vagy éppen a Műcsarnok timpanonjának mozaikékeit. Az előadáson egy különleges – a sör megistenülését bemutató mozaiksorozatról is szót ejtünk, mely a Népszínház utcában látványos volta ellenére a legtöbbek számára ismeretlen.
A sgraffitoművészet egy karcolásos díszítőtechnika, melyben a művészeti produktum a különböző színű vakolatrétegek felső részeinek visszakaparásával jön létre. Erre gyönyörű példákat láthatunk az Andrássy úton – elég, ha felidézzük a Kodály Köröndön lévő egykori MÁV-bérház vagy az egykori Mintarajztanoda teljes felületén diszitett homlokzatát.
A budapesti bérházak ezen magasművészeti ékítményeit vesszük tehát sorra ezen az előadáson, mellyel immáron teljessé válik a homlokzatok szimbolikáját bemutató sorozatunk.

Előadó: Görbe Márk művészettörténész


A finn boldogság nyomában
2023. március 23. (csütörtök) 19:00

Nyilvános online program Zoomon keresztül
A FinnAgora és a KÉK Kulturális Élményklub közös programja

2018 óta Finnország a világ legboldogabb országa az ENSZ Világboldogság-jelentésében.
Bár a jelentés a szubjektív boldogságot méri, számos objektív tényezőt is megnevezhetünk a kutatások alapján; ilyenek például a kormányba vetett bizalom, a szociális háló erőssége, az átlagos várható élettartamra vonatkozó növekvő tendencia, vagy a demokrácia minősége. Az előadás ezeket a különböző faktorokat bontja ki pontosabban, a „boldogság infrastruktúrája” fogalmának bevezetésével. A finn oktatás hatékonyságáról és népszerűségéről már rengeteget hallottunk. Na de milyen társadalmi, gazdasági és kulturális jelenségek segíthetnek hozzá egy nemzet boldogságához? Mit tanulhatunk a finnektől? Mérhető-e a valóságban a boldogság fogalma?

Előadó: Lukács Dániel tanácsadó, Finn Nagykövetség

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, hogy regisztráljon a következő linkre kattintva: https://forms.gle/dLa7KRvQ9CQbVFf67A pesti Broadway – séta Görbe Márkkal
2023. március 26. (vasárnap) 15.00

Helyszín: Budapest, Nagymező utca és környéke
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A 19. század első felében még csak földszintes, falusi jellegű házak jellemzik a mai Nagymező utca és környékének kinézetét. A század közepétől a Kasselik Fidél és Pollack Mihály nevével fémjelzett Terézvárosi templom körül romantikus stílusú épületek emelkednek, melyek közül a Király utca sarkán a Pekáry-ház ma is megcsodálható. Az utca az Andrássy út elkészültét követő évtizedekben nyerte el mai képét és születtek olyan ikonikus épületei, mint az Operettszínház vagy Mai Manó fényképész műteremháza. A 20. században lesz mulatóiról és színházairól nevezetes.
Melyik mulatónak voltak a legszebb táncosnői és zongoraszerűen megszólaló lépcsői?
Melyik házban lakott Krúdy Gyula és sátáninak mondott bájos hitvese, Satanella?
Mi lett a sorsa a lenyűgöző műgyűjteménnyel rendelkező Ernst Lajosnak, akinek Nagymező utcai múzeuma egykor oly sokak csodálatának volt tárgya?
Hol láthatóak kémiai kísérleteket végző hölgyek és fényképezőgépet tartó puttók a homlokzaton?
Ki volt az „Éjszakai Élet Császára” és hogyan bukott akkorát, hogy beleremegtek még az általa létrehozott Orfeum (ma Operettszínház) falai is?

Mindezen kérdések megválaszolása során kirajzolódik előttünk a sok színháza és a Halhatatlanok Társulata tagjainak lábnyomai miatt kissé gúnyosan Pesti Broadwaynek nevezett Nagymező utca izgalmas története. A sétavezető ezúttal is Görbe Márk lesz, aki itt azt is megmutatja, honnan származott felmenőinek, a Rémi-családnak a vagyona, melynek építészeti eredményeit a Rákóczi úti sétán láthattuk.

A séta időtartama hozzávetőleg két és fél óra.

A sétát vezeti: Görbe Márk művészettörténész, idegenvezető


ÁTHOSZ – Szent hegyek és kalugyerek sorozat 1. része
2023. március 27. (hétfő) 19:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A Szent hegyek és kalugyerek – Utazások a keleti kereszténység szent helyein sorozatról: Az előadások afféle virtuális zarándoklatokként elkalauzolnak a keleti keresztény hagyomány olyan fontos és lélegzetelállítóan szép helyszíneire, amelyek számottevően alakították az ortodox spiritualitást, vagy fontos szerepet játszottak annak történetében. Az előadások nemcsak kultúrtörténeti, hanem lelkiségi bevezetőt is nyújtanak, amelyek nyomán sajátos tartalommal telik meg a vetített képanyag.
Áthosz a sorozat első része. A következő hónapokban jön:
• Tur Abdin („a szolgák hegye” a szír szerzetesség és misztikus tradíció bölcsője) - 2023. április 24. 19.00 óra
• A csodák hegye és az oszlopos szentek - 2023. május 22. 19.00 óra
• Séták Bizáncban - 2023. június 05. 19.00 óra

ÁTHOSZ a bizánci kereszténység utolsó, fennmaradt Szent Hegye ma is több ezer szerzetesnek ad otthont: magányos remetéknek, és hatalmas középkori monostorokban élőknek egyaránt. A világtól elzárt „szerzetesi köztársaság” lakóinak egy napját követhetjük végig az előadás során, és a számos apró részlet mellett a Hegy történelmével és hagyományaival is megismerkedhetünk.

Előadó: Nacsinák Gergely András ortodox pap, író, műfordítóToraják, akikkel a holtak együtt élnek – Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak 1. rész
2023. március 29. (szerda) 19.00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Gazsi mesél, vetít, jó hangulatú estéket varázsol nekünk. A sorozatban mesél Angkorról, a keleti fűszerekről és kereskedelmükről, eltűnt népekről és birodalmakról, történelemről, sok érdekességről, olyanról, ami a kíváncsi világutazót és a szobaturistát érdekelheti. Gazsinak az utasok szeretetkönyvet készítettek, ebben nekem is volt pici részem, és bízom benne, hogy nem lesz ellenére, ha minden meséjének leírásához egy utastól idézek a szeretetkönyvből, az utas nevének említése nélkül, hogy klubtagjaink jobban megismerhessék őt. – Kozma Kata, a KÉK Klub vezetője

Gazsi első meséje a torajákról (toradzsák) szól. A Celebesz szigetén élő nép házai cölöpökön állnak, tetejük csónakformájú, minden egyes részletükben, színeikben fontos jelképrendszer tükröződik. Itt alszanak, de halott családtagjaikat is itt szállásolják el, etetik, itatják, öltöztetik őket a temetésig, amire akár több hónapot vagy évet is várnak. Úgy tartják, hogy az elhunyt a temetésig egyfajta alvó állapotban van, beteg, és majd vízibivalyok viszik át a túlvilágra. Számukra a halál pillanata akkor következik be, amikor halottaikat méltó körülmények között tudják végső útjukra bocsátani, amikorra fáradságos munkával megkeresik a pénzt a megfelelő számú áldozati állatra, amikor minden családtag, rokon és ismerős megérkezik, hogy elbúcsúzzon a halottól. Csak ekkor, vízibivalyok, disznók feláldozásával veheti kezdetét a temetési ceremónia. Gazsi mesél nekünk a torajákról, szokásaikról, halottaik „életéről”, építészetükről, és az utazókat leginkább érdeklő többnapos, fieszta hangulatú temetési szertartásokról.

Idézet Gazsi szeretetkönyvéből: „Úgy érezzük, a világ végén vagyunk, sehol egy lélek, csak mi – a távolból, a pánamerikai országútról csak nagy ritkán hallatszik egy-egy autó zúgása. Kóborlunk az ezeréves kis múmiák között, mindenki el van foglalva a saját gondolataival. Már eléggé perzselő a hőség, jólesik behúzódni az egyik épp csak összetákolt tető alá az árnyékba. És akkor Te felolvasod Faludy György Monológ életre-halálra című versét. Én pedig egy életre megjegyeztem, annyira illett a helyhez, a pillanathoz, ahhoz, amit azóta is érzek a világjárással kapcsolatban.”

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), aki ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár és a fantasy irodalomból Jan van den Boomen írói álnéven ismert.


Japán világhatalmi törekvései – A japán sorozat 8. része
2023. március 30. (csütörtök) 20:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A szamurájok elzárt világából az amerikai kereskedelmi nyitás kikényszerítésével a központosított modernizáció nyomán Japán hamarosan szükségét érezte, hogy bejelentkezzen a világ nagyhatalmai közé. Első erőfitogtatását a szomszédos szigetvilág és Kelet-Ázsia bizonyos területeinek megszerzésével igyekezett demonstrálni. Az első világháborús szerepvállalását is ez a területi terjeszkedés motiválta.

A második világháborúban már Kínán civakodva, az Egyesült Államokkal szemben találta magát. Hogyan vezetett ez a szerencsétlen konfliktus a fanatikus kamikaze pilóták kiképzéséig és bevetéséig, majd az atombombák ledobásáig? Mik lehetnek a kamikaze pilóták és kamikaze torpedók elfogadásának és elismerésének gyökerei a japán társadalomban?
Ilyen és ehhez hasonlóan izgalmas kérdések kerülnek terítékre a KÉK Kulturális Élményklub márciusi előadásán.

Előadó: Irimiás Balázs építész, japán specialista. Tokióban töltött építészeti doktori képzés alatt beutazta Japánt hajón, repülőn, vonaton és két keréken, majd 13 éven át vitt csoportokat Japánba.

Ne feledje, az éves klubtagsághoz páratlan lehetőséget is ajánlunk Önnek február 1-jétől. Ha nem tud részt venni egy olyan előadáson, amelyről felvételt készítünk, a felvételt elkérheti, megnézheti, és ezért még programjegyet sem kell felhasználnia, ez a mi ajándékunk Önnek.

MEGNÉZEM A KLUBTAGSÁG RÉSZLETEIT