Irimiás Balázs

Építész, közgazdász, Japán-utazástervező

Építész, közgazdász, utazástervező, a testreszabott japán utak specialistája, több mint 12 éves idegenvezetői tapasztalattal. Öt évig élt Tokióban. A japán Waseda egyetem doktorandusz hallgatójaként a műemléki helyreállítás és az örökségvédelem volt a szakterülete. Bejárta Japán négy nagy és több kisebb szigetét földön, vízen, levegőben, tengeri kajakkal, gyalog és kerékpárral.

Japánról szóló előadássorozatát 2022 júniusában kezdte a KÉK Klubban. Havonta egy, alkalmanként két előadást tart. Japán témájú előadásai mellett tartott előadást Kőrösi Csoma Sándorról, a Csoma Szobája Alapítvány kuratóriumának az elnökeként, és volt előadása Angkorról, melynek feltárásában részt vett, amikor doktorandusz hallgató volt Japánban, majd később a magyar csapat tagjaként is. 2023 decemberében és 2024 januárjában - két előadással - rövid kitérőt tesz Kubába és Patagóniába. Mindkét helyszínhez személyes kötődése és mély ismeretei biztosítják a különleges betekintést.

A weboldalunkon 2024 végéig meghirdetett Japán-sorozatának programjai:

  • Hogyan főzzünk japánul? (2024. február)
  • Útikalauz saját szervezésben Japánba utazóknak – Tippek és tanácsok (2024. március),
  • Japánban élni és dolgozni: etikett, szokások és letelepedés (2024. április),
  • Japán történelmi korszakok (2024. május),
  • Shinto: Japán ősi vallása (2024. június),
  • Buddhizmus Japánban: Zentől a szamuráj etikáig (2024. július),
  • Zarándokutak Japánban: út a lelki megtisztulás felé (2024. szeptember),
  • Japán fürdőkultúra: onsenek és sentók – melegvizű forrásoktól a közösségi fürdőkig (2024. október),
  • Japán kiemelkedő természeti szépségei (2024. november).

Balázs Japán-sorozatának előző részei 2022-ben: „A gésák esete a fallikus nyalókával” (június), „Az árnyék-shógun halála, avagy lék a legendás japán belbiztonság pajzsán?” (július), „A Japán Nemzeti Együttműködés Rendszere - a japán életszemléletről” (augusztus), „Japán művész szemmel” (szeptember), „Japán gasztronómiai űrutazás a sushitól a világ legdrágább marhahúsáig” (október), „Japán építészet a kapszulahoteltől a Magyar Zene Házáig - egy zen buddhista cyber-punk világkörüli útra indul” (november).
Balázs Japán-sorozatának előző részei 2023-ban: „A japánkertek kialakulása, filozófiája, fejlődése, szimbolikája” (február), „Japán világhatalmi törekvései” (március), „Japán szubkultúra iskolái, a motoros bandák, otakuk és netcafé menekültek” (április), „Hokkaido, ainuk, emberi jogok, medvék, és piknik a jégtáblán” (május), „Észak-Japán, Tohoku, haiku költészet, 17 méter hó és a szívmelengető konyha ölén” (június), „Tokió, a világ álmatlanságának lüktető metropolisza” – nyilvános előadás (augusztus), „Kansai, a japán kultúra és gasztronómia gravitációs középpontja” (szeptember), „A Fudzsi szent hegyétől a fürdőző majmokon át a nagojai sintó szentély császári ereklyéjéig” (október), „Dél-Japán: a sivatagtól Hirosimán át a tenger alatti alagútig” (október), „Kyushu, Shikoku, és a japán beltenger kincsei” (november).

Klubtagoknak: Korábbi előadásai felvételeinek többsége programjegy beváltásával kérhető, többször megtekinthető. A részleteket ide kattintva látja.

Intézményeknek, közösségeknek: A legtöbb előadás felvétele intézmények és közösségek számára is elérhető. További részletek a következő linken: „Privát videók intézmények és közösségek részére”.

A YouTube-csatornánkon megtekinthető nyilvános előadása Tokióról, "Tokió, a világ álmatlanságának lüktető metropolisza" címmel: https://youtu.be/1OCQJuTnEXk . Emellett elérhető egy beszélgetés is vele, amelyen az utazásairól kérdeztük a klubban, és ötleteket, tanácsokat kértünk tőle az utazáshoz Japánba. Ennek a beszélgetésnek a felvétele itt látható: https://youtu.be/dpsJ6vkmzUA .
Kőrösi Csoma Sándorról szóló előadását - újévi ajándékként - 2024. január 1-jén nyilvánossá tettük, a felvételt itt nézheti meg: https://youtu.be/U5mkj0uJ75w