Sárközy Miklós

iranista, történész, egyetemi docens

Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a későókori-koraiszlámkori Irán, Közép-Ázsia történelmének és vallástörténetének, írott forrásainak specialistája, a korai síita iszlám szakértője. Ezen túl modern perzsa tolmácsként is aktív. Angol, perzsa és magyar nyelveken publikál.
Mindezek mellett szakértő idegenvezetőként is aktív, idegenvezetői tevékenységét kizárólag azokban az országokban űzi magyar és angol nyelveken, ahova tudományos képesítése szól, vagyis az ókori-középkori iráni kultúra és a közel-keleti síita iszlám által érintett mai államokban, régiókban (Irán, Irak, Üzbegisztán, Kaukázus).

Dr. Sárközy Miklós 2022. novemberben indította sorozatát a KÉK Kulturális Élményklubban, havonta egy előadással. Több előadást tartott Iránról, Irakról, Üzbegisztánról, Azerbajdzsánról, Türkmenisztánról, és újabb régiókat, országokat fedezünk fel vele. A Híres magyarok a nagyvilágban c. sorozatunkat is vele indítottuk, mint Vámbéry-kutatót kértük fel előadásra Vámbéry Árminról. Sárközy Miklós tervezett programjai a weboldalunkon, "Programok" oldalán láthatók.

A weboldalunkon 2024-ben meghirdetett előadásai:

  • Kásán - Jazd - Kermán és környékük - a vidéki Irán alig ismert építészete (január),
  • Azerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége (február),
  • Afganisztán ősi városai I. (március),
  • Afganisztán ősi városai II. (április),
  • Északnyugat-Irán útjain (május),
  • Kelet-Irán ismeretlen tájai (június),
  • Irán 2024-ben - friss fejlemények - Izrael és Irán rivalizálása (szeptember),
  • A klasszikus perzsa irodalom születése a 10-11. században: Rúdakí, a perzsa költészet atyja és Firdauszí: Királyok könyve (Sáhnáme), a perzsa hősepika csúcsa (október),
  • Szá'dí és Háfiz világa, művei, a klasszikus perzsa próza és líra csúcspontjai a 13-14. században (november).

Miklós előadásai 2022-ben: „Nő, élet, szabadság? – Merre tart a mai Irán?” (2022. november), „Perszepolisz és az óperzsa korszak építészete, kultúrája” (2022. december).
Miklós előadásai 2023-ban: „Barangolás a preiszlám Irán UNESCO világörökség műemlékeinek világában” (január), „Virtuális barangolás az iszlámkori Irán UNESCO világörökség helyszínein” (február), „Vámbéry Ármin – Tények, mítoszok, narratívák” (március), „Dél-Irak régiségei Bászrától Babilonig” - nyilvános előadás (április), „Bagdadtól Moszulig - Közép- és Észak-Irak régiségei” (május), „Barangolások Iraki Kurdisztánban” (június), „Üzbegisztán 1. rész (Khiva, Taskent, khorezmi erődök, Kizil-kum sivatag, Fergána-völgy)” (július), „Üzbegisztán 2. rész (Szamarkand és környéke, Termez, Sahriszabz, Bukhara és környéke)” (augusztus), „Azerbajdzsán 1 rész” (Aktuális helyzet elemzése Hegyi-Karabahban, Azerbajdzsán bevezető és Baku) (szeptember), „Türkmenisztán - egy elzárt ország arcai” (október), „A perzsa öböl iráni szigeteinek természeti és történeti érdekességei” (november), „A Selyemút építészete Észak-Iránban Mashadtól Kermansahig” (december).

Előadásainak felvételei programjegy beváltásával kérhetők, többször megtekinthetők. A részleteket ide kattintva látja.

A YouTube-csatornánkon megtekinthető a "Dél-Irak régiségei Bászrától Babilonig" című előadása, amely a KÉK Kulturális Élményklub 2023. áprilisi nyilvános előadása volt: https://youtu.be/HSTe6jh0AlY
Emellett elérhető egy beszélgetés is vele a "Kérdezze a szakértőnket" c. sorozatunkban, amelyen az utazásairól kérdeztük, és ötleteket, tanácsokat kértünk tőle az utazáshoz Iránba. Ennek a beszélgetésnek a felvétele itt látható: https://youtu.be/FnSwkL-7v58 .