Bemutatom Önnek az augusztusi programjainkat, köztük a Tokióról szóló nyilvános előadásunkat is, amelyre barátait is meghívhatja. Megmutatom Önnek a júliusi nyilvános előadásunk felvételét, Valcsicsák Zoltán előadását, A boldogság nyomában a himalájai Bhutánban címmel. A Virtuális találkozások, utazási élmények - Ismerje meg klubtársát c. sorozatunkban Ágival ismerkedünk augusztus 14-én. Ne feledje, most ajándék videót is választhat a klubtagságához.


admin

Augusztusi nyilvános programunk nem csak klubtagoknak

Tokió, a világ álmatlanságának lüktető metropolisza
2023. augusztus 30. (szerda) 20.00

Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Kevesen gondolták, hogy alig háromszáz év alatt, egy álmos kis halászfaluból a világ álmatlanságának egyik vitathatalan fellegvárává avanzsál a Tokugawa sógunok egykori álma. Egy mesterségesen létrehozott, és tudatosan fejlesztett, utópisztikus világ, ahol megfér egymás mellett a high tech, led-fényárban úszó, elektronikai negyed, a világ gasztronómiájának legjavával, és az évszázados sintó szentély, az éjszaka is munkafényben úszó felhőkarcolókkal. A Meiji szentély Japán modernizációját végigharcoló császár szellemét élteti méltósággal, a legabszurdabb divatirányzatokat felvonultató utcai életéről híres Harajuku tőszomszédságában. A tokiói öböl méltán pályázhat a legtöbb utópisztikus futurista tervet inspiráló címre, amit egy anime rendező által tervezett sétahajó űrhajónak is beillő fedélzetéről nem is olyan nehéz elképzelni. De a földalatti világa is egyedülálló. Földrengéseknek ennyire kitett zónában talán sehol nem épült még ilyen egyedülálló infrastruktúra, ahol az esővíz-összefolyó kisebb országok katedrálisait könnyedén felülmúlja méreteivel. És mindezt a pusztító földrengések, vagy a világháború szőnyegbombázásai után rendületlenül, folyamatosan újjáépítve.
Foteltúránk következő állomása a világ egyik legsűrűbb emberalkotta képződménye, Tokió.

Előadó: Irimiás Balázs építész, Japán-utazástervező

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Balázstól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a program leírásában megadott linken.
Klubtagjaink is programjegy beváltása nélkül vehetnek részt ezen a programon, és barátaikat is meghívhatják.

Augusztusi klubprogramjaink

San Francisco - hippik és high tech
Amerikai kalandok sorozat 2. része

2023. augusztus 08. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

Fedezd fel San Francisco egyedi és furcsa oldalát! A földrengések, a hippikultúra, a szivárványok és a startupok sokasága egyedülálló úticéllá teszik a híres kaliforniai várost.
Az Aranyláz idején kialakult dimbes-dombos város gazdag történelmi emlékekkel büszkélkedhet. San Francisco lenyűgöző városképpel és ikonikus helyszínekkel vár, amelyekhez hozzátartoznak a robotkávézók és az önjáró taxik. Az egykori hippi mozgalom központjából az USA startup központja lett. A méregdrága luxus lakások és az utcán élő hajléktalanok magas száma furcsa kettőséget mutat.
Ez a helyszín nemcsak eltér a megszokott helyektől, de úttörő szerepet is vállal az innovációban, technológiában, sokszínűség népszerűsítésében és a fenntartható fejlődésben.

Előadó: Gyémánt Balázs idegenvezető, hivatásos világutazó, utazóblogger - "Balázs utazik"

Üzbegisztán 2. rész (Szamarkand és környéke, Termez, Sahriszabz, Bukhara és környéke)
Dr. Sárközy Miklós sorozatának 10. része

2023. augusztus 15. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

A mai Üzbegisztán területén ősi oázisok, több ezer éve virágzó, gazdag kultúrájú régi városi központok alakultak ki az elmúlt közel négyezer évben. Az itt élő ókori iráni népek, a szogdok, baktriaiak, khvárizmiak nevéhez fűződnek az itteni városi élet kezdetei. Bukhara, Szamarkand, Naqsab, Kis, Varakhsa, Romitan, Termez az egykori történeti Szogdia és Észak-Baktria termékeny oázisai voltak.
Az itteni városi élet az i.e. I. évezred derekán lendült fel, az achaimenida (óperzsa) korban, hiszen az achaimenida korszak (Kr.e. 4. század) végén hallunk először írott forrásokban a virágzó Marakanda városáról, a mai Szamarkandról. Ekkor jelent meg a zoroasztrianizmus vallása is, melynek nyomai egészen Kr.u. 1000-ig követhetők Közép-Ázsiában.
Az urbanizáció újabb impulzust kapott a hellenizmussal, amikor Nagy Sándor katonái lépték át az Óxosz (Amu Darja) folyó partját Közép-Ázsia felé és egészen az Iaxartész (Szír Darja) völgyéig jutottak. Nagy Sándor utódai, a Szeleukidák és a baktriai görög királyság terjesztették el a hellenizmus kultúráját a mai Dél-Üzbegisztánban, amikor görög ízlés szerint emelt poliszok és katoikiák egész hálózatát építették fel a Hippodamosz-i esztétikai elveket követve közel ötezer kilométerre a görög anyaországtól.
A görög világnak a szakák, egy újabb iráni népcsoport inváziója vetett végett a Kr.e. 2. században, akik utódai a kusánok ismét virágzó birodalmat építettek a mai Afganisztán, Üzbegisztán, Észak-India és Pakisztán területén. Az indiai szubkontinens hatásaként ekkor, a Kr. e. 1. század táján jelent meg a buddhizmus mint térítő vallás is Közép-Ázsiában, a Kusán Birodalom baktriai (iráni nyelvű), buddhista vallási kultúrájú volt, de erős hellenisztikus elemek is továbbéltek a korábbi baktriai görög hagyományok és a kialakulóban levő Selyemút római művészeti impulzusai fényében. Ennek a hibrid kultúrának legjobban Termez környékén látjuk építészeti nyomait. A Kr.u. 1-9. század között a baktriai nyelv a mai Dél-Üzbegisztán egyik legfontosabb nyelve lett és a baktriaiak voltak a Selyemút első pionírjai a Kína és India felé vezető kereskedelmi utakon, s ugyanezek a baktriak voltak a szogdok tanítómesterei a Selyemút aranykorában.

A szogdok megerősödése vezetett Szamarkand és Bukhara valamint egy sor másik kisebb szogd központ felemelkedéséhez a későókorban és a koraközépkorban. A szogdok, ez a talpraesett közép-ázsiai kereskedőnép egykoron a mai Észak-Kínától a Krím félszigetig terjedő kereskedőtelepek hálózatát hozta létre a Selyemúton és közben sikeresen együttműködött a keleti hunok (fehér hunok, kidariták, chioniták, heftaliták) újabb és újabb hódító csoportjaival a Kr.u. 4-6.században, később pedig a 6. században felemelkedő hatalmas steppei birodalom, a Türk Kaganátus fontos hivatalnokai lettek. A közép-ázsiai szogdok olyan vallásokat követtek, mint a gnosztikus térítő vallás manicheizmus és a keleti kereszténység különböző csoportjai. A törökség is ekkor, a későókorban kezdett megjelenni Közép-Ázsia történetében, Varhuman szamarkandi szogd ikhsíd (fejedelem) elhíresült freskóin a Kr. u. 6. században már ott láthatók varkocsba font hajtincseikkel a türk harcosok (a koreaiak, a tibetiek és mások mellett).
Közép-Ázsiában a Kr.u. 7. században jelent meg, Qutaiba b. Muszlim perzsa-arab hadseregei a 8. század elején kezdték el terjeszteni az iszlám vallást az amúgy is már sokvallású Közép-Ázsiában. Innentől kezdődik meg az iszlámkori turko-iráni Közép-Ázsia történelme, ahol perzsa ajkú városlakók, és különböző török omádok csoportjai érdekes és sokszínű muszlim kulturális világot hoztak létre, a mai Üzbegisztán déli és középső részén.
A koraiszlámkori bukharai Számánidák, az érett középkorban a karakitájok, szeldzsukok khvárizmsáhok, a Közép-Ázsiára súlyos szenvedést hozó mongolok és helyi dinasztiájuk, a mongol Csagatájidák, majd pedig Timur Lenk gigantomán szamarkandi és sahriszabzi építkezései, az üzbég Sejbánidák alatt felépült Bukhara páratlanul gazdag épített és szellemi öröksége lesz előadásom fő témája második, Üzbegisztánról szóló előadásomon. Mindenkit szeretettel várok.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

A rejtőzködő Bhután

2023. augusztus 17. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Bhután a világ egyik legkülönösebb, legkevésbé ismert vagy sokszor félreismert országa, amely számos meglepetést tartogat. Nem sok magyar járt itt, még kevesebben írtak róla. Az első magyar nyelvű részletes könyv Bhutánról is csak 2015-ben jelent meg. Az előadás és a beszélgetés alkalmat ad arra, hogy mélyebben és pontosabban megismerjük Bhutánt olyan témákat érintve, mint a helyi buddhizmus jellemzői, a politikai berendezkedés, a gazdaság működése, a turizmus, az elmúlt 20 év változásai, a fiatalok és a nők helyzete, a városiasodás és a mindennapok. Mindezt az előadó személyes történetei és diái színesítik és hozzák közelebb. Mindenkinek ajánljuk: annak, aki személyesen odautazva és annak, aki inkább kanapé-utazóként szeretné átölelni a Mennydörgő Sárkányt.

Előadó: Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke

Az ember társas viselkedésének sajátosságai az etológus szemével: Jó csoki-e a facebook

2023. augusztus 23. (szerda) 19.00
Online program Zoomon

A modern iparosodott társadalmak korábban elképzelhetetlen anyagi jólétet biztosítanak az emberek hatalmas tömegei számára. Úgy tűnik azonban, hogy az emberiség anyagi felvirágzása nem járt együtt mentális jóllétünk javulásával. Sőt azok a modern ember életminőségét nagymértékben romboló jelenségek, mint pl. a depresszió, vagy a kábítószerprobléma gyakorlatilag népbetegséggé nőtték ki magukat. Eközben azzal is szembe kell néznünk, hogy hiába tudunk egyre többet a körülöttünk lévő világ működéséről, mégsem tudunk ésszerűen gazdálkodni a bolygó erőforrásaival, és tehetetlenül asszisztálunk ahhoz a folyamathoz, hogy környezetünk egyre élhetetlenebbé válik.
Miért van az, hogy fajunk, a „teremtés koronája”, a bolygó élővilágának messze legintelligensebb képviselője úgy tűnik, képtelen megküzdeni ezekkel a kihívásokkal?
Az evolúciós pszichológia felismerései sok szempontból segítenek abban, hogy jobban megértsük saját problémáink gyökerét. Eszerint ugyanis a modern ember koponyájában tulajdonképpen ugyanazokkal a biológiai sajátosságokkal bíró elme lakozik, amely a pleisztocén időszak archaikus kultúráit alkotó közösségek tagjainak fejében is működött, és amely a biológiai evolúciós folyamatok lassúsága miatt nem tudta követni fizikai környezetünk és társas viszonyaink gyors megváltozását. Az, hogy a modern ember számára ez komoly problémát jelenthet, az jól tetten érhető többek között az ún. megszaladási jelenségekben.
Előadásomban amellett fogok érvelni, hogy fajunk, a Homo sapiens viselkedésének evolúciós szemléletű értelmezése több ponton segíthet megértenünk azokat a viselkedési problémákat, amelyek a modern embert ebben a maga teremtette „szép új világ”-ban jellemzik.

Előadó: Dr. Topál József etológus, az MTA doktora

Bagantól Mandalayig, a burmaiak felemelkedése és bukása
Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak sorozat 6. része

2023. augusztus 24. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

Myanmar – vagy ahogy nálunk inkább ismerik, az angol nevén: Burma – egészen sajátos kultúrájú, történelmű ország Délkelet-Ázsia szívében.
Az elveszett birodalmak sorában egykori tündöklő központjával, Bagannal fogunk közelebbről megismerkedni. Sztúpák rengetege, csodás téglatemplomok és a távoli múlt egyéb maradványai jelzik régi fényét. Bármerre is nézünk, az egykori dicsőség megkopott emlékei várják az ide érkezőt. Ehhez járulnak a csodás naplementék, a távolban kanyargó Irravádi lusta vizei és a mai napig élő buddhizmus megannyi jele: kolostorok, szerzetesek és bölcs mosolyok.
Egykori királyi központokat keresünk fel később, és ha sétánk végén még bírjuk erővel, az utolsó burmai királyok misztikusan csengő nevű székhelyére, Mandalaybe is ellátogatunk.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia - történelem szakos tanár

Portugália "ahol a szárazföld véget ér és az óceán kezdődik"
Portugália-sorozat 3. része

2023. augusztus 29. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

Ebben az előadásban Portugália kulturális sajátosságairól lesz szó. A kulcsszó, ami ennek a témakörnek az egyes területeit összeköti a vágyódás (portugálul saudade). A földrajzi meghatározottságból adódó folyamatos kapcsolat az óceánnal nemcsak felfedező utakra indította a portugálokat, hanem kialakította bennük a fent említett melankólikus életérzést. Luís Camões nemzeti eposzának, a Luziádáknak a kezdő sora: „Itt ahol a szárazföld véget ér és az óceán kezdôdik” jól mutatja, hogy a portugálok önértelmezésében ez a határvonalon állás fontos elemnek tekinthető. A vágyódás életérzésének variációit végigkövethetjük a különböző művészeti ágak alkotásaiban. Az építészettôl kezdve (manuelista stílus), a zenén át (Fado), az irodalomig (pl. Fernando Pessoa költészete). A XX. század második fele azonban új nézőpontokat is bevont az alkotók szemléletmódjába, ami néhol kritikusabb véleményformákat eredményezett. Erre jó példa a Nobel-díjas José Saramago életmûve. Az elmúlt évtizedekben pedig, főként a kortárs képzőművészek látásmódja a globalizáció által felvetett kérdéseket egy sajátosan portugál szemszögből láttatja (Joana Vasconcelos, Vhils, Bordalo II.)

Előadó: Felkai Piroska idegenvezető, műfordító, tanár

Virtuális találkozások, utazási élmények a Közösségi színtéren – Ismerje meg klubtársát!

Ehhez a programhoz nem kell felhasználnia programjegyet.
Szeretné megismerni klubtársát és bepillantást nyerni utazási élményeibe? Havonta Zoomon keresztül beszélgetünk egy-egy klubtagunkkal, az utazásain keresztül ismerkedünk meg vele (körülbelül a program egyharmadában), majd az összes résztvevő kapcsolódhat a beszélgetéshez, mesélhetnek, és egymásnak is adhatnak hasznos ötleteket, javaslatokat. Örömmel látjuk, ha ezek a beszélgetések – a vidám és elgondolkodtató pillanatok mellett – egyfajta tudásmegosztást is jelentenek. Az estek nem haladják meg a másfél órát, de inkább rövidebbre tervezzük. A részvételhez nem kell programjegyet felhasználnia, de a kameráját lehetőleg kapcsolja be, hogy minél személyesebb élményben legyen részünk!

Ismerje meg Ágit!
Online program Zoomon

2023. augusztus 14. (hétfő) 20.00
Programjegy beváltása nélkül jelentkezhet a programra

Ági a következőt írta magáról előzetesként: "Az utazást, az építészetet édesapám szerettette meg velem, aki belvárosi sétáink alkalmával sokat mesélt az egyes épületek történetéről. Munkahelye által szervezett buszos túrákra és városnézésekre is örömmel mentem. A történelemből elsősorban az ókor és a középkor ragadott meg, innen is eredhet érdeklődésem a várak és kastélyok iránt. Ezek a helyszínek mindig kicsit visszarepítenek az időben, szeretek azon gondolkodni, hogyan is élhettek ugyanazon köveken több száz évvel korábban lépdelő emberek. Ugyanakkor művészet- és zenetörténetből tanultak felelevenítése is mindig része egy-egy utazásnak. Részben munkámnak köszönhetően, részben férjem révén számos helyre eljuthattam, bár a bakancslistám még hosszú."

Ezen a programon programjegy beváltása nélkül vehet részt. Szeretné megismerni Ágit? Jelentkezzen a programra.

A boldogság nyomában a himalájai Bhutánban című júliusi nyilvános előadásunk felvétele

Július 11-én láthatták az érdeklődők a havi nyilvános előadásunkat, amelynek felvételét feltettük a YouTube csatornánkra a részvevők kérdései, hozzászólásai nélkül.
Valcsicsák Zoltán tartott előadást A boldogság nyomában a himalájai Bhutánban címmel. Valcsicsák Zoltán a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke, és augusztusban tart még egy előadást Bhutánról, melynek részleteit fent, a klubprogramoknál látja.

Ide kattintva nézheti meg a július 11-i előadás felvételét.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője