Bemutatom Önnek a júliusi programjainkat, új előadónkat, Gyémánt Balázst, az induló Amerikai kalandok című sorozat előadóját. Megnézheti a Kérdezze a szakértőnket est felvételét Gáspár Péterrel, Délkelet-Ázsia szakértőnkkel. A Virtuális találkozások, utazási élmények - Ismerje meg klubtársát c. sorozatunkban Györggyel ismerkedünk július 20-án.


admin

Júliusi nyilvános programunk nem csak klubtagoknak


A boldogság nyomában a himalájai Bhutánban
2023. július 11. (kedd) 20.00

Nyilvános, online program Zoomon keresztül

„A boldogság helyhez kötött” – állítja Bhután turisztikai szlogenje, és természetesen azt sugallja, hogy ez a hely nem más, mint Bhután. A vonzó reklám ellenére kevesen tudják a Bhutáni Királyságot elhelyezni a térképen. Az elzártság, a távolság és a turistákat érintő magas napidíj miatt még kevesebben jártak ott. Pedig csodálatos és különleges ez a szerethető kis ország, a Himalája lejtőin, beszorítva a két óriás: Kína és India közé. A szinte érintetlen természet itt éppúgy jelent hófehér gleccsereket, tiszta vízű rohanó folyókat és a világ legmagasabb meghódítatlan hegycsúcsait, mint kedvező klímájú, termékeny völgyeket, több ezer növény- és állatfajt, szubtrópusi dzsungelt. Az idetévedt szerencsés utazót emellett egy meglepő és veszélyes repülőtér, impozáns kolostorerődök, több ezer buddhista kegyhely, évszázados hagyományokat őrző apró települések, kedves és tiszteletreméltó emberek, és a magyar ízlésnek is igen csípős csilipaprikás ételek várják. És mindehhez valami furcsa elnevezésű fejlesztési politika: a Bruttó Nemzeti Boldogság.

Előadó: Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Zoltántól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a program leírásában megadott linken.
Klubtagjaink is programjegy beváltása nélkül vehetnek részt ezen a programon.

Júliusi klubprogramjaink

Üzbegisztán 1. rész (Khiva, Taskent, khorezmi erődök, Kizil-kum sivatag, Fergána-völgy)
Dr. Sárközy Miklós sorozatának 9. része

2023. július 03. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Üzbegisztán Közép-Ázsia legérdekesebb és kulturális örökségekben a leggazdagabb állama. Az Amu Darja és Szír Darja folyók, a Kizil kum sivatag, a Tiensan és a Pamír hegységek alkotják ennek a Magyarországnál több mint négyszer nagyobb államnak a földrajzi kereteit.

Üzbegisztán manapság egyre ismertebb köszönhetően fejlődő, külföldi befektetéseket ösztönző gazdasági életének valamint fantasztikus természeti és történelmi örökségének. Üzbegisztán örökölte meg az egykori Selyemutak leggazdagabb városi civilizációját, Bukhara, Szamarkand, Khíva, Termez, Taskent, Sahriszabz Kokand mind ősi és kifinomult örökséggel rendelkező oázisok voltak több ezer éves múlttal, nyelvi és vallási sokszínűséggel. Üzbegisztán a legendás Turán országa a középkori török-perzsa irodalmi hagyományok szerint, de a területet nevezték Nyugat-Turkesztánnak is, e terület ókori és középkori turko-iráni kultúrák és civilizációk modern örököse, ahol török, hun, mongol és iráni dinasztiák, letelepedett oázislakók és steppei nomádok egyaránt fontos szerepet játszottak olyan ősi tartományok történetében mint Khwárizm, Szogdia, Baktria, melyek ma Üzbegisztánhoz tartoznak részben vagy egészben.

Üzbegisztánról szóló virtuális kirándulásunk első felében Üzbegisztán fővárosa, Taskent történetével ismerkedünk, az ősi város és egyszersmind modern metropolisz világával. Ezr követően keletre fordulunk és meglátogatjuk a Fergána-völgyet, Üzbegisztán keleti végeit, ahol kirándulást teszünk Margilánban, Ristánban és Kokandban, megnézzük a kokandi nagymecsetet, a kokandi kánok egykori palotáját, a margiláni nagymecset már Kína világát idéző díszeit, bekopogunk Rusztam Uszmanov keramikus mester ristáni műhelyébe, és felidézzük vele régi szép, Magyarországon töltött ifjúkori éveit.

Majd repülőgépre szállva elszáguldunk Üzbegisztán nyugati peremére, Khorezm és Karakalpaksztán tartományokba, ahol az ősi Khvárizm történetével ismerkedünk, nem feledve az egykor Magyarországon élt és innen származó káliz népcsoportot sem. Karakalpaksztánban elutazunk az un. ellik kala (az ötven erőd) vidékére, az Amu Darja (Oxus) folyó árterében álló várakhoz, itt megtekintjük az iszlám előtti khvárizmi kultúra monumentális erődjeit, a Kizil kalát, az Ajaz kalát és a Toprak kalát. Ezután Khíva erődje varázsol el bennünket, ez a város a régi Khvárizm történetének utolsó virágzása idején épült. Khíva zömében1600 és 1918 között épült legendás szépségű város, ahol egykor Vámbéry Ármin is élvezte a khívai kán vendégszeretét 1863-ban. Vámbéry a khívai kánságból hozta Magyarországra Molla Iszhákot (Csagatáj Izsákot), az első Magyarországon élt üzbég állampolgárt. Khíva mesebeli építészete máig elbűvöli a látogatót, de Khivába jött az egykori nyírbátori jegyző, Ónody Bertalan is a helyi híres dinnyetermesztést tanulmányozni az 1870-es évek elején. Az egykor rabszolgakereskedelemből meggazdagodó khívai kánok fővárosa eleven építészeti múzeum. A khívai belső- és külső vár falait megmászva páratlan élményben lehet részünk. Khívát elhagyva átszeljük a Kizil kum sivatagot közel ötszáz kilométeren át és felidézzük Vámbéry Ármin rémisztő kalandokban bővelkedő útinaplóját mígnem Bukhara kapujáig el nem érünk....

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Las Vegas – bűn és varázslat
Amerikai kalandok sorozat 1. része

2023. július 13. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Július 13-án 20.00 órakor indul az Amerikai kalandok című sorozatunk Las Vegassal, Las Vegas – bűn és varázslat címmel. Augusztus 8-án folytatódik a San Francisco - hippik és high tech című előadással, majd szeptember 6-án New York - a legüberkúlabb város 4. rész: Nagykabát és strandpapucs – A Niagarától Havannáig (októberben) 5. rész: Szupersztrádás élménycunami – Alaszka, Oregon, Kalifornia (novemberben).

A sorozat előadója Gyémánt Balázs, akinek a Balázs utazik blogját talán ismeri is. Gyémánt Balázs hivatásos világutazó. Mint utazóblogger és idegenvezető több mint 100 országban járt. Élt az USA-ban, tanult Angliában, Németországban, Spanyolországban és Ausztriában. Idegenvezetőként főleg Észak-Amerikát járja be New Yorktól Los Angelesen át Honoluluig. Az USA-ban való tartózkodása során mélyen belemerült az amerikai kultúrába, és bejárta az ország nagy részét. Budapesten külföldi látogatókat kalauzol. A szakma és utasok elismeréseként 2018-ban az „Év idegenvezetője” díj harmadik helyezettje volt. Fontos neki Budapest turisztikai marketingjének előmozdítása is, amivel jelenleg foglalkozik.

Balázs az előadásáról: A felnőttek Disneylandje a nevadai sivatag közepén akár rémálom is lehet egy világjárónak. Európai épületek másolatai, az egyiptominál is nagyobb Szfinx, siserehad a kaszinókban és tömegturizmus a maximumra járatva.
A sokadik munkautam után mégis megtaláltam Vegasban a különlegest, a kulturális értékeket, a sivatag és kanyonok varázsát és az emberfeletti innovációt.
Megmutatom, hogyan tudsz egymillió dollárral pózolni, kiderül hova temetik a régi hotelek neontábláit, megyünk egy kört a világ legnagyobb óriáskerekén és tetovált csirkét veszünk egy különleges szupermarketben.
Ismerd meg Las Vegas egyedi arcát, lépj be a különleges múzeumokba és keresd fel az ingyenes, de rejtett attrakciókat, találkozz világsztárokkal és engedd, hogy a sivatag elvarázsoljon. Ami Vegasban történik, az csak itt történik. Megmutatom, hogyan éld túl, és hozd ki a maximumot a bűnös városból!

Portugália, a nem tipikus dél-európai ország - történelme és annak hatása a portugálok mentalitására
Portugália-sorozat 2. része

2023. július 18. (kedd) 20:00
Online program Zoomon

Portugália történelméről is keveset tudunk Magyarországon, leginkább azt, hogy Spanyolország mellett a gyarmatosítás első hullámában vett részt. A két ország 1494-ben a tordessilasi szerződésben osztotta fel egymás között az Európán kívüli gyarmatokat. Az előadásomban kiinduló pontként azonban még korábbra, államalapítást megelőző időkig mennék vissza, ami fontos a későbbi történések megértésében. Miként értelmezhető és esetlegesen magyarázható, hogy ez a bátor és kíváncsi nép, amely az Atlanti-óceánon elindult a nagyvilágba, a gyarmatokról érkező hatalmas vagyonnal nem tudott jól gazdálkodni, és ennek a mai napig érzékelhető hatásai vannak a portugálok mentalitásában. Beszélek majd arról is, hogy miként befolyásolta a kisebbik ibériai ország lakosainak felfogását az, hogy saját gyarmati háborút folytattak ugyan, de a világháborúkból kimaradtak, illetve a több évtizedig tartó Salazar nevével fémjelzett diktatúra árnyékából miért oly nehéz még mindig kilépniük.

Előadó: Felkai Piroska idegenvezető, műfordító, tanár

Fudzsi szent hegyétől a fürdőző majmokon át a nagojai sintó szentély császári ereklyéjéig
Virtuális barangolás Japán központi régiójában. Japán-sorozat 12. része

2023. július 26. (szerda) 20.00
Online program Zoomon

Japán központi régiója nemcsak a legismertebb japán ikont, a művészek garmadáit megihlető Fudzsi tökéletes vulkáni kúpját foglalja magába, de a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota egykori gyárépületében berendezett múzeuma mellett, az összes eddig gyártott sinkanszen ágyúgolyó vonatot életnagyságban bemutató múzeumot, és számtalan egyéb izgalmat is rejt. A császári család isteni eredetét jelző három ereklye közül a szent kard is, Japán egyik legfontosabb sintó templomában, a nagojai Acuta nagyszentélyben került elhelyezésre.
Japán erdeiben élő makákók előszeretettel ücsörögnek egész napokat forró termálvízben, vajon a hideg ellen védekeznek ezzel?
Többek között ezt is megtudhatjuk a Japán központi régióját bemutató virtuális utazásunkon.

Előadó: Irimiás Balázs építész, Japán-utazástervező

Nusantaria, a szelek birodalma - Eltűnt birodalmak
Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak sorozat 5. része

2023. július 27. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

A címben megjelölt „birodalom” szó, ezúttal kicsit félrevezető, hiszen nem egy jól körülhatárolt politikai alakulatról van szó. Nusantaria egy modern kifejezés, amely alatt egy létező, de egykori hatalmához, befolyásához képest már nem igazán számottevő civilizációról, illetve földrajzi régióról van szó, amely alatt a délkelet-ázsiai partvidéket, Malajziát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket és a hozzájuk tartozó kisebb szárazulatokat értjük. Egykor igazi kalmárhatalmak uralkodtak itt, a navigációhoz, hajózáshoz, hajóépítéshez egészen magas fokon értő népek, akik a világ formálásában, a távolsági kereskedelem felvirágoztatásában ugyanúgy maradandót alkottak, mint a zenében, irodalomban vagy más művészetekben. Olyan utazásra indulunk hát, mely a legkorábbi időktől kezdve veszi sorra a nusantariai civilizácó történetét, két nagyhatalmának, a két legfontosabb "thalasszokráciának", a szumátrai Srí Vijayának és a jávai központú Madzsapahitnak felemelkedését és hanyatlását, egészen az iszlám megérkezéséig tartó időszakig.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia - történelem szakos tanár.

Virtuális találkozások, utazási élményekIsmerje meg klubtársát, Györgyöt!

Ismerje meg Györgyöt!
Online program Zoomon

2023. július 20. (csütörtök) 20.00
Programjegy beváltása nélkül jelentkezhet a programra

György a következőt írta magáról előzetesként: „Mindig izgatott az ismeretlen megismerése, talán ezért is lettem kutató orvos. Zsenge diákkoromban minden, korrepetálással szerzett zsebpénzemet népszerűsítő tudományos művekre szántam, a csillagászattól a biológiáig. Érdekelt volna a környező világ is, de rossz időben születtem: háborús évek voltak. Ezért is tört fel belőlem az utazási láz, amikor erre már mód nyílott. Látni, érezni, élvezni az addig csak könyvekből ismert városokat, embereket, vidékeket, csodálatos élmény volt. Azonban az élet elmúlt, most már csak emlékeimből élek.”

Ezen a programon programjegy beváltása nélkül vehet részt. Szeretné megismerni Györgyöt? Jelentkezzen a programra.

Kérdezze szakértőnket című est felvétele

Klubtagjaink havonta egy-egy szakértőnkkel, sorozataink előadóival ismerkedhetnek meg az utazásaikon keresztül, majd kérdezhetnek tőlük, ötletet, tippet kérhetnek.
Áprilisban Irimiás Balázzsal, japán szakértőnkkel töltöttünk egy remek estét. Május 26-án Dr. Sárközy Miklóssal beszélgettünk, őt leginkább Iránról kérdezgettük, bár Iraknak, Üzbegisztánnak és a Kaukázus országainak is szakértője. A velük készült felvételeket korábbi híreinkben tettük közzé, illetve YouTube csatornánkon szabadon elérhetők.
Június 25-én Gáspár Péterrel, Délkelet-Ázsia szakértőnkkel beszélgettünk. A beszélgetés felvételét ide kattintva nézheti meg.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője