Bemutatom Önnek a júniusi programjainkat, új előadóinkat és induló Portugália-sorozatunkat. Megnézheti a japán és az iráni szakértőnkkel a Kérdezze a szakértőnket estek felvételeit, remek tippeket kapunk tőlük. A következő szakértői estünk június 25-én lesz Gáspár Péterrel, Délkelet-Ázsia szakértőnkkel. A Virtuális találkozások, utazási élmények - Ismerje meg klubtársát c. sorozatunkban Palival ismerkedünk június 9-én.


admin

Kérdezze szakértőnket című estek felvételei

Klubtagjaink havonta egy-egy szakértőnkkel, sorozataink előadóival ismerkedhetnek meg az utazásaikon keresztül, majd kérdezhetnek tőlük, ötletet, tippet kérhetnek.
Áprilisban Irimiás Balázzsal, japán szakértőnkkel töltöttünk egy remek estét. Az est felvételét ide kattintva nézheti meg.
Május 26-án Dr. Sárközy Miklóssal beszélgettünk, őt leginkább Iránról kérdezgettük, bár Iraknak, Üzbegisztánnak és a Kaukázus országainak is szakértője. A vele készített felvételt ide kattintva nézheti meg.
Mindkét szakértő előadónk tervezett programjai 2024. januárig láthatók a weboldalon.
A következő Kérdezze a szakértőnket című est június 25-én lesz Gáspár Péterrel, Délkelet-Ázsia szakértőnkkel. Ezeken az esteken programjegy felhasználása nélkül vehetnek részt klubtagjaink.

Júniusi nyilvános programunk nem csak klubtagoknak

A kávé útja Costa Ricából Magyarországra
2023. június 07. (szerda) 19.00

Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Costa Rica – a „Gazdag Part” a különleges kávék térképén előkelő helyen szerepel. Itt található három magyar tulajdonban lévő kávéültetvény, aminek koncepcióját egy szenvedélyes, megszállott szekszárdi szakember, Tóth Sándor hozta létre. A projektben magyar kutatók, fejlesztők segítik munkáját.
Vakmerőség? Elszántság? Hit? Vagy mindegyik kell a sikerhez?
Bepillanthat egy magyar kávéültetvény működésébe, a kávétermesztés valóságába, a gazdasági és klímaváltozásból adódó kihívásokba.
Megtudja, hogy miként sodorta veszélybe a social media a kávétermesztést és számokat is hall, például mennyibe kerül valójában egy kilogramm minőségi kávé előállítása. Megérti, hogy a fairtrade árazás igazából csak fair-ebb, mint a hagyományos, de önmagában még nem etikus.
Szó lesz fermentációs kutatásokról, arról, hogy miként mutatott új irányt egy maroknyi magyar csapat nagynevű kávétermelőknek.
Szó lesz mélypontokról és tervekről.
Egy egzotikus és romantikus történeten keresztül, valóságos és hiteles információkhoz jut a kávéról, ami az árutőzsdén az olaj, gáz és nemesfémek után a legnagyobb értékben kereskedett termék.

Előadó: Tóth Sándor többszörösen díjazott barista, világbajnoki döntős, nemzetközi tréner, aki Szekszárdon A Kávé Háza tulajdonosa, amely kétszer is elnyerte az ÉV Kávéháza díjat, és 2019 óta három kávéültetvény tulajdonosa Costa Ricában.

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Sándortól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a program leírásában megadott linken.
Klubtagjaink is programjegy beváltása nélkül vehetnek részt ezen a programon.

Júniusi előadóink

A fenti képen időrendben látja az előadókat. Három előadónak, Irimiás Balázsnak, Sárközy Miklósnak és Gáspár Péternek jövő januárig látja a havi tervezett programjait a weboldalunkon. Ne tévessze meg, ha a cím mellett "szervezés alatt" szöveg látható. Ha megnyitja a programot, és látja beírva, hogy melyik hónapra tervezzük, a program akkor várható, tervezhet vele, csak a pontos napot adjuk meg később.

Szabó Aladár klubtagunk. Tavaly nagy sikert aratott klubtagjaink körében az általa vezetett fotós séta okostelefonnal a Margitszigeten, most ezt ismételjük meg.
Tóth Sándorról a fenti nyilvános eseménynél írtam.

Gálffy László és Nacsinák Gergely júliusban és augusztusban szünetet tart, majd szeptemberben visszatérnek. Gálffy László Normandiával folytatja a francia sorozatát. Nacsinák Gergely júniusban befejezi a Szent hegyek és kalugyerek c. sorozatát, szeptember 12-én új sorozatot indít SZENT ÍRÁS és SZENTÍRÁS - Történetek a Bibliából kezdőknek és újrakezdőknek címmel, melynek részletei már láthatók a weboldalunkon. Szintén szeptemberben folytatja sorozatát Hidas Gergely és Zentai György.

Júniusban első alkalommal találkozhat Holch Gáborral és Nicky Almasyval, majd ősztől mindketten sorozatot indítanak, ennek részleteiről később írok. Remek lesz mindkettő. Nicky előadása vasárnap a délelőtti órákban lesznek, mint a június 25-i is, ennek oka az időeltolódás, ugyanis Malajziából jelentkezik be.

A végén jöjjön júniusi egyetlen nő előadónk, Felkai Piroska, akinek az érkezése nagy öröm számomra. Piroska Portugáliáról indít ötrészes sorozatot júniusban, és onnan is jelentkezik be, mert Lisszabonban él. Egy szakember ajánlotta figyelmembe Piroskát, kiemelve tudását és emberi értékeit. Erről Ön is meggyőződhet, ha meghallgatja Az élet, meg minden podcast igazán lebilincselő beszélgetését Piroskával. Röviden: felkavaró, megrázó, felemelő, lenyűgöző, elgondolkodtató. A podcastot ide kattintva hallgathatja meg.

Felkai Piroska magyar-portugál szakon végzett az ELTE-n, majd ugyanott összehasonlító irodalomtudományból szerzett doktori fokozatot. Lisszabonban él. Magyar nyelvet oktatott a Lisszaboni Egyetemen, jelenleg – a portugál nyelv tanítása mellett – idegenvezetéssel foglalkozik és műfordítóként magyar irodalmat fordít portugál nyelvre.

Júniusi klubprogramjaink

Bemutatom Önnek a júniusi programjainkat, melyekért nem kell fizetnie, a klubtagságából egy-egy programjegyet használ fel a részvételhez, illetve a fenti képen kék pipával jelölt programok programjegy beváltása nélkül látogathatók. Havonta van egy nyilvános programunk, amelyre nemcsak klubtagjainkat, hanem hírlevélolvasóinkat is szeretettel várjuk, ez a program számukra is ingyenes, csak regisztrálni kell rá. Ez június 7-én A kávé útja Costa Ricából Magyarországra című előadás lesz, melyről fent írtam. Minden programunk interaktív, az előadás végén hozzászólhat, kérdezhet, beszélgetünk. Online programjainkat partnerével együtt – egy programjegy beváltásával – nézheti.

Ha 2023. május 15-e és június 15-e között csatlakozik a klubhoz, és legalább féléves klubtagságot választ, lehetősége van arra, hogy privát felvételt kérjen azokról az előadásokról, amelyeken részt vesz (ha azt rögzítjük). Meglévő féléves és éves tagsággal rendelkező klubtagjainknak is biztosítjuk ezt a lehetőséget, illetve az éves klubtagságnál változatlan, hogy programjegy beváltása nélkül nézheti meg a rögzített előadások felvételeit, ha nem tud részt venni a programon.

Hogyan fotózzunk utazásainkon? – Fotós séta okostelefonnal a Margitszigeten
2023. június 01. (csütörtök) 19.30

Helyszín: Margitsziget
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Szinte mindenki használ okostelefont. A telefonok újabb és újabb generációi egyre fejlettebbek és egyre többet tudnak. A mobilgyártók egy-egy új modell bevezetésénél mindig megemlítik a fotó- és videókészítési fejlesztéseket.
Ne bízzuk a véletlenre, tartson velem, és próbálja ki a gyakorlatban, hogy milyen nagy változásokat okozhat a lehetőségek helyes használata, kihasználása. Ismerkedjünk meg együtt a következő hasznos funkciókkal: panoráma fotó, nagylátószögű fényképezés, éjszakai felvétel, portré-, makró- és ételfotózás, videókészítés, lassított videó.

A Margitsziget megfelelő helyszín, hogy a legtöbb lehetőséget kipróbáljuk. Hozza magával az okostelefonját és együtt megnézzük, hogy milyen beállításokkal, funkciókkal rendelkezik a készüléke. A Margitsziget csúcsáról – éjszakai mód használatával – naplementés, kék órás felvételek készítésével zárjuk a programot. Tartson velem.

Programvezető: Szabó Aladár vagyok, amatőr fotós. Több kiállításon, többek között a Nemzeti Múzeumban és a Magyar Természettudományi Múzeumban is szerepeltek a képeim. Számos hazai és nemzetközi díjat kaptam. Rendelkezem a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) FIAP kiválósága (EFIAP) szintű minősítésével. A National Geographic Magyarország is vásárolt tőlem fotót. Szeretettel várom a programon klubtársaimat.

Séták Bizáncban – Szent hegyek és kalugyerek sorozat 4. része
2023. június 05. (hétfő) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Sokan utaznak el Isztambulba, megcsodálni a Kék Mecsetet és a Nagy Bazárt. Mindenki útba ejti az Ajia Szófiát is. De vajon milyen rejtett emlékei maradtak fenn az egykori császárvárosnak, az 1453 előtti Konstantinápolynak, amely a nyugati és keleti világ határán állva egykor mindkettő számára meghatározó volt? Értő szem nélkül a fal-részletek, a mecsetekké alakított egykori templomok némák maradnak: de ma is ezernyi részlet őrzi még az egykori „arany Bizánc” emlékét, nem is beszélve a Konstantinápolyi Patriarchátus épületegyütteséről, amely a máig is ott élő görögség szellemi és kulturális központja – és ahová virtuális sétánk során természetesen szintén ellátogatunk.

Előadó: Nacsinák Gergely András ortodox pap, író, műfordító, dalszövegíró. Több kötet és számos tanulmány szerzője, magyarországi egyetemek rendszeres vendégelőadója.

Trebitsch Ignác – Híres (hírhedt) magyarok a nagyvilágban sorozat 4. része
2023. június 13. (kedd) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Hazánkban majdnem mindenki ismeri nevét, mégis kevesen tudják, ki is volt valójában „az Igazi Trebitsch”, azaz Trebitsch Ignác. Ez korántsem véletlen: a paksi születésű kalandor, hittérítő, politikus, vállalkozó, kém és szélhámos élete során olyan gyakran változtatta nevét, mesterségét, lakhelyét és ismeretségeit, hogy mára csak kevesen tudják összefüggő történetként látni Trebitsch Ignác, Ignatius Trebitsch Lincoln és Csao Kung buddhista apát három kontinensen átívelő viszontagságait. Holch Gábor interkulturális vezetési tanácsadó és coach húsz évi kínai tartózkodása idején találta és szerette meg a Trebitsch-sztorit, és az évek során több fórumon írt és beszélt erről a kallódó tehetségről, akit brit parlamenti szereplése, a német náci párt ázsiai térhódításában játszott szerepe, vallási vezetőként végzett tevékenysége és sok könyve, cikke ellenére arra kárhoztatott az utókor, hogy egy komikus ponyvaregény mellékszereplőjeként vonuljon be a történelembe.

Előadó: Holch Gábor Európa-Ázsia üzleti kapcsolatokra szakosodott vezetési tanácsadó, coach, előadó és szerző. A hazai közönség elsősorban az „Ez a város egy távoli bolygó” című könyvét ismerheti. A Kínában élő nyugati felsővezetőkről szóló, „Dragon Suit” (Sárkányöltöny) angol nyelvű könyve idén nyáron jelenik meg az Egyesült Államokban.

Észak-Japán, Tohoku, haiku költészet, 17 méter hó és a szívmelengető konyha ölén – japán sorozat 11. rész
2023. június 14. (szerda) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Észak-Japán, annak ellenére, hogy három oldalról is tenger határolja, durva sziklás partvonala nem kedvez a kikötők építésének, ezért szárazföldi bekötésű országrészről beszélünk. A szibériai hideg áramlatoknak rendkívül kitett régió hatalmas mennyiségű téli csapadéknak örvend, amit sokáig meg is őriz.
Matsuo Basho, a japán haiku költészet ikonikus alakja, többek között neki köszönhető, hogy ez a rövid szösszenet, ami a haiku költészetet jellemzi, elfogadottá vált, mint magasrendű művészet. Kövessük XVII. századi utazását ebbe az ősi, erdőkkel és rizsföldekkel tarkított vadonba, ami kolostorok és pagodák mellett Japán legöregebb termálfürdőinek is otthont ad.
Világszínvonalú múzeumainak sorát legutóbb a fukusimai atomkatasztrófának szentelt látogatóközponttal bővítette. Konyhaművészete pedig a leghidegebb szívű gasztrobloggert is könnyekre fakasztaná.

Előadó: Irimiás Balázs építész, japán utazástervező

Angkor 2. rész – Eltűnt birodalmak – Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak 3. rész
2023. június 15. (csütörtök) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az előző alkalommal nagyjából felvázoltuk Angkor felemelkedésének körülményeit, az okokat és a következményeket, sőt elnagyolt ecsetvonásokkal talán a hátteret is sikerült színesen megfesteni. Ezúttal a birodalom fénykorába utazunk vissza. Megnézzük, miként is éltek az itteni emberek, mit tudhatunk róluk, mit mutatnak meg nekünk a ránk maradt feliratok, leírások, szobrok és domborművek. Nem évszámokban és uralkodókban számolgatva haladunk tovább, bár néhányan közülük megkerülhetetlenek. Angkor Wat semmiképpen nem maradhat ki egyetlen efféle felsorolásból sem, szót kell ejtenünk róla, a szimbólumrendszeréről és mindazon találgatásokról, mesékről és hazugságokról, melyek talán megépítése óta körüllengik Kambodzsa nemzeti szimbólumát.
Ugyanígy beszélni kell Angkor legnagyobb építőjéről, utolsó igazán nagy kaliberű uralkodójáról, VII. Dzsajavarmanról is, hiszen olyan csodálatos épületegyüttesek köthetők hozzá, mint Angkor Thom királyi városa, a Leprás király terasza, a minden elemében lenyűgöző Bayon, vagy egy különösen izgalmas, az utóbbi időkben már látogatható romterület, Banteay Chmar is.
A múlt dicsősége kapcsán az elmúlást sem kerülhetjük meg – ennyi káprázatos és mégis szomorú rom után mindenkiben felvetődik a kérdés, miként is romolhatott el minden? Mi állhat a bukás mögött és szükségszerű volt-e? Rengeteg válasz van, s talán, miként az ilyenkor szokás, az igazság is ott lehet közöttük valahol.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), aki több mint húsz évig vezetett kulturális utakat Ázsia különböző országaiba. A délkelet-ázsiai térségre szakosodott. Végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár. A fantasy irodalom iránt érdeklődők Jan van den Boomen írói álnéven is ismerhetik. Jelenleg a Chefparade főzőiskola ázsiai főzőkurzusait vezeti.

Barangolások Iraki Kurdisztánban
2023. június 20. (kedd) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Iraki Kurdisztán Irak különleges része, hivatalosan négy tartományt ölel fel (Duhok, Halabdzsa, Erbil és Szulejmánia), melyek Irak északi, északkeleti sarkában, határvidékén fekszenek. Iraki Kurdisztán azonban számos ponton eltér Irak többi részétől. Az ide utazó egy fejlett infrastruktúrával rendelkező, biztonságos, modern, digitalizált és kényelmesen utazható területre érkezik.
Iraki Kurdisztán nagyobbrészt vadregényes hegyvidéki terület, a Zagrosz és a Torosz hegységek höfödte vonulatai, a szépséges Nagy Záb és Kis Záb folyók festői völgyei mentén bámulatos tájakat láthat az utazó. Itt vannak egész Irak legmagasabb hegycsúcsai is, de a Ninivei síkság északi részei is szintén itt taláható.
A mintegy ötvenezer négyzetkilométer területű Iraki Kurdisztán (a kurd történeti gondolkodásban Dél-Kurdisztán) az a terület a Közel-Keleten, ahol az iráni népek közé tartozó kurd népcsoport a legszabadabban élhet, ahol a kurd nyelv variánsai (a kurmándzsi és a szóráni) hivatalos nyelvnek számítanak. és ahol a történelme folyamán oly sok véráldozatot hozó kurdság végre autonómiát vívott ki magának a huszadik század végére.
Előadásomban ezt az egyszerre nagyon ősi és egyszerre nagyon modern területet szeretném bemutatni, mivel az utóbbi években több alkalommal is sikerült ellátogatnom Iraki Kurdisztánba. Kezdve az egykori neandervölgyi közösségéről elhíresült Senidár barlanggal, óperzsa, párthus, adiabénéi és szászánida domborművekkel, Akre misztikus, szúfik lakta hegyvidéki városával, Amedivel, a 'kurd Toszkána' egyetlen óriási sziklaplatformra épült ősi sasfészkével. Ellátogatunk Khaniszba és Dzservánba is, Szín-ahhé-eríba újasszír király nagyszabású vízvezeték- és csatornaépítési projektjeinek helyszínére, amelyek segítségével az asszíriai Ninive városa kertjeit öntözték.
Kurdisztán továbbá az otthona és a mentsvára a jazídi vallásnak, mely a 12. században született meg különböző gnosztikus és szúfi muszlim tanítások szintéziséből, a Duhok közelében fekvő Lális, a lálisi völgy ma a jazídi vallás legnagyobb és legfontosabb zarándokhelye. Az Iszlám Állam által meggyötört jazídi közösség mellett megnézzük a modern kurd mártírok emlékműveit, Barzánban, Szulejmánijában és Halabdzsában, ez utóbbi helyen Szaddám Husszein közel hétezer ártatlan kurd parasztot ölt meg brutális vegyifegyver támadással harmincöt évvel ezelőtt.
Utam során ősi káld katolikus és szír ortodox keresztény közösségeket is meglátogattam Erbilben és Alqosban, továbbá a kurdisztáni zsidóság emlékhelyeit is bemutatom Alqosban és Amediben.
Halabdzsa után felüdülésként virtuálisan elkirándulunk a szomszédos Ahmad Awába az iráni-kurd határsávban fekvő Hawromán vidékére, az ottani természeti szépségéket megnézni. Mindezeken túl látogatást teszünk a modern Erbil, Duhok és Szulejmánija bazárainak forgatában, ahol hamisítatlan kurd hangulat fogadja az embert és végül megiszunk egy jó erős kurd kávét a közel ötezer éves erbili citadella kávéházában.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

A rejtőzködő Portugália – 1. rész
2023. június 22. (csütörtök) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Portugáliáról viszonylag kevés ismerettel rendelkezünk, amelynek egyik oka, hogy földrajzi elhelyezkedése mellett, a portugálok maguk is kicsit elszigetelve töltötték az elmúlt évszázadokat. Az óceánparti meghatározottság a XV. században egyrészt felfedező utak indítására késztette őket, másrészt pedig egy messzeségbe merengő magatartásformát alakított ki náluk. A történelem viharai ezt a nemzetet sokkal kevésbé tépázták meg, mint például a közép-európai országokat, más meghatározottságai miatt azonban nagyon sok kihívással kellett szembenéznie. Az Atlanti-óceán belsejében Portugália autonóm tartományai az Azori-szigetek és Madeira. Ezekre a lakatlan szigetekre még a XV. század első harmadában érkeztek el a portugál hajósok, későbbi útjaik során más kontinenseken azonban már egy ettől teljesen eltérő valósággal találták szembe magukat. A terebélyesedő gyarmatbirodalom egy nyelvileg és kulturálisan is színes közösséget hozott létre, amely ellentmondásaival, visszásságaival együtt mégis lehetővé tette, hogy jelenleg 250 millió ember tekintse a portugált anyanyelvének.
A historikus kitekintés mellett, beszélek majd Portugália sajátos természeti környezetének jellemzőiről, amelyek következtében régiói igencsak eltérnek egymástól. A Tejo és a Douro folyók torkolatánál húzódnak legnagyobb városai: Lisszabon és Portó. A déli népek mentalitása, rájuk is jellemző, annak ellenére, hogy nem tartják magukat tipikus déli nemzetnek. Mindezek mögött ott húzódik egyfajta fájdalmas melankólia, valami elérhetetlen és elveszett utáni vágyakozás a saudade életérzése, ami zenéjükben a Fado-ban is jól tükröződik.

Előadó: Felkai Piroska idegenvezető, műfordító, tanár. Magyar-portugál szakon végzett az ELTE-n, majd ugyanott összehasonlító irodalomtudományból szerzett doktori fokozatot.

Fotós szemmel: Sanghaj építésze, Hudec László – Híres magyarok a nagyvilágban sorozat 5. része
2023. június 25. (vasárnap) 09.00 (reggel)

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Nicky Almasyval sorozatot indítunk, ez lesz az első része. Előadásában beszél Hugyecz László építészről, illetve ahogy Sanghajban ismerik, Hudec Lászlóról és a fennmaradt sanghaji épületeiről. Sok fotót mutat, amelyek a kereskedelmi forgalomba nem kerülő Hudec by Nicky Almasy albumban jelentek meg egy exkluzív felkérésre, erről is mesél.
Hudec László építészete és neve fogalom Sanghajban, és egyben Magyarország nemzeti büszkesége is. A 30-as években megtervezte Ázsia akkor legmagasabb felhőkarcolóját, a ma is Sanghaj jelképének számító Park Hotelt. Ezzel szerzett nemzetközi hírnevet. Az orosz hadifogságból szökött építész Sanghajban telepedett le, és 1918 és 1947 között több mint 100 épületet tervezett Sanghajban, ebből 31 megkapta a Sanghaj jelentős műemlék épülete kitüntető státuszt. Az építész munkássága máig fémjelzi a várost, neve összeforrt Sanghajjal: 2014-ben egyetlen külföldi személyként beválasztották Sanghaj 99 klasszikus szimbóluma közé.

Előadó: Nicky Almásy fotóművész. Hudec László által tervezett összes sanghaji épületet megörökítette fotón a Hudec by Nicky Almasy c. albumhoz

Kérdezze Délkelet-Ázsia szakértőnket, Gáspár Pétert!
2023. június 25. (vasárnap) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal, programjegy beváltása nélkül

Ehhez a programhoz nem kell felhasználnia programjegyet!
Szeretné jobban megismerni szakértőnket, Gáspár Pétert, aki havonta tart előadást klubunkban? Vietnámról, Laoszról, Kambodzsáról, Indonéziáról, Malajziáról, a Fülöp-szigetekről kérdezheti őt, vagy tervezett utazásához javaslatot, ötletet, tippet kérhet tőle. Ha csak jobban megismerné és hallgatná, hogy mit mesél magáról, az utazásairól, akkor is szeretettel várjuk! Kérdezze Gáspár Pétert, Gazsit!

Provence – az ellentétek vonzásában
2023. június 28. (szerda) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az előadás Dél-Franciaországba vezet minket, a Földközi-tenger szomszédságának egyik legnépszerűbb vidékére, Provence-ba. A táj és városai számos szépséget rejtegetnek, sokszor érezzük, hogy a vidék kifogyhatatlan a látnivalókban és sajátos hangulatú apró kis zugokban. Mindezt tetézik a hegyvidék adta lehetőségek, a magas Alpok közelsége vagy a tengerpart egyedi klímája és városai. Úton leszünk, ellátogatunk békés Aixbe, az örök lázadó Marseille-be, ismert festők nyomán járunk Arles-ban, megidézzük a vidék páratlan színeit és fényeit. Bepillantunk a pápák középkori palotájába, és követjük egy szakaszon a Rhone folyót. A vidék kultúrájának megismeréséhez éppúgy hozzá tartoznak a kis települések nyüzsgő terei, mint a táj könnyű borai, a gyümölcsösök, kertészeteik, a hosszan elnyúló levendulamezők, a szőlőtáblák és hatalmas fák közt meghúzódó, spalettás, tengerre néző régi villái. Az este szóba kerülnek emlematikus hegyei, irodalom, történelem, és természetesen az örök újjászületés szimbóluma, az énekeskabóca.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, történelem-francia nyelv és irodalom szakos tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense

Virtuális találkozások, utazási élmények a Közösségi színtéren – Ismerje meg klubtársát, Palit!

2023. június 09. (péntek) 20.00
Online program Zoomon

Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal, programjegy beváltása nélkül

Szeretné megismerni klubtársát és bepillantást nyerni utazási élményeibe? Egy-egy klubtagunkkal az utazásain keresztül ismerkedünk meg (körülbelül a program egyharmadában), majd az összes résztvevő kapcsolódhat a beszélgetéshez, és egymásnak is adhatnak hasznos ötleteket, javaslatokat. Örömmel látjuk, ha ezek a beszélgetések – a vidám és elgondolkodtató pillanatok mellett – egyfajta tudásmegosztást is jelentenek.
Pali a következőt írta magáról előzetes információként:

A legtöbben Palinak szólítanak, nekem is ez a természetes, de nem zavarnak az egyéb változatok sem. Anyukám pl. Palkónak szólított. 50 éves leszek, pénzügyes közgazdász, leginkább befektetési alapkezeléssel és ehhez kapcsolódó ügyekkel foglalkozom. Korábban voltam kiabálós tőzsdei üzletkötő, vállalati treasury szakember és értékesítés támogató is. Szabadidőmben gitározom és a tibeti buddhizmus egyik vonalával foglalkozom.
Első utazási élményem hatéves koromból származik, amikor szüleimmel egy ideig Líbiában éltünk. Utazásaim során fiatalkoromban kipipáltam a városokat és a múzeumokat, majd Édesapám ínyencsége kapcsán a különféle ételeket. Mostanában – motorral vagy gyalog – inkább a természet közelségét keresem. Főleg a hegyek és a gyorsfolyású vizek érdekelnek.

Ezen a programon programjegy beváltása nélkül vehet részt. Szeretné megismerni Palit? Jelentkezzen a Közösségi színtéren, vagy írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője