Bemutatom Önnek izgalmas májusi programjainkat, köztük a nyilvános Loire menti kastélyok és történetek címűt, melyre barátait is meghívhatja. Megnézheti a Dél-Irak régiségei Bászrától Babilonig c. áprilisi nyilvános előadásunk felvételét.
Kérdezze szakértőnket, akár négyszemközt is. Április 23-án japán szakértőnktől, Irimiás Balázstól, május 26-án Dr. Sárközy Miklós iráni szakértőnktől kérdezhet, kérhet javaslatot, tippet. Indul a Virtuális találkozások, utazási élmények - Ismerje meg klubtársát c. sorozatunk, május 11-én Andreával, május 31-én Gergővel ismerkedhet meg.


admin

Kérdezze japán szakértőnket április 23-án, vasárnap este!

Április 23-án (vasárnap) 20.00 órakor kezdődik új interaktív online sorozatunk Zoomon, Kérdezze szakértőnket címmel. Klubtagjaink programjegy beváltása nélkül jelentkezhetnek erre a programra a Közösségi színtéren, vagy e-mailben az info@kekklub.hu e-mail címen. Havonta egy-egy szakértőnkkel, sorozataink előadóival ismerkedhet meg az utazásaikon keresztül, majd kérdezhet tőlük, utazási tanácsot, ötletet, tippet kérhet, akár négyszemközt is, a Zoom erre is lehetőséget ad.
Vasárnap este Irimiás Balázstól, japán szakértőnktől, május 26-án Dr. Sárközy Miklóstól, iráni szakértőnktől kérdezhet. Miklós programját most a klubprogramok között látja, következő levelemben részletesen írok róla. Az április 4-i nyilvános előadásának a felvételét már most is megnézheti a levelem végén.

Irimiás Balázs 2022 júniusában indította klubunkban a japán sorozatot, havi egy előadást tart, és a tervezett programjait már 2024 januárjáig láthatja a weboldalunkon. Májustól havi rendszerességgel foglalkozik Japán különböző régióival, ez az utazókat különösen érdekelheti. Korábbi előadásain egyre bővebb és mélyebb ismeretekre tettünk szert a japán társadalom, kultúra és gondolkodás területén, és felfedeztünk számos összefüggést. Nagyon szeretjük az előadásait.

Irimiás Balázs építész, közgazdász, utazástervező, a testreszabott japán utak specialistája, több mint 12 éves idegenvezető tapasztalattal. 5 évig élt Tokióban a japán Waseda egyetem doktorandusz hallgatójaként, a műemléki helyreállítás és az örökségvédelem volt a szakterülete. Bejárta Japán négy nagy és több kisebb szigetét, földön, vízen, levegőben, tengeri kajakkal, gyalog és kerékpárral.

Májusi nyilvános programunk nem csak klubtagoknak

Loire menti kastélyok és történetek – Dr. Gálffy László előadása
2023. május 09. (kedd) 20:00

Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Előző hónapban bepillantást nyertünk a Loire-vidék történeti és kulturális múltjába, ez alkalommal bekopogtatunk néhány nevezetes kastély ajtaján és megismerkedünk belső világukkal, egykori lakóikkal, egyedi történeteikkel. Ez utóbbiból bőséges csokrot tudunk összeállítani, ugyanis bő másfél évszázadon át a francia királyi udvar itt, Chenonceau, Chambord, Blois, Amboise, Chinon kastélyaiban élte hétköznapjait. Élete végén itt alkotott Leonardo da Vinci, ahogy végső nyughelye is egy Loire menti kis kápolnában található, ám paradox módon épp ezekben a kastélyokban született meg a reneszánsz Franciaország. Francia történelmi regényekből is ismert világ ez, most gyönyörűen faragott fehér kövek és titokzatos lépcsőházak között járva-kelve, bensőséges hangulatú termekbe másutt meseszép kertekbe érkezünk. Megpróbáljuk megérteni miért szerette ez a világ a díszes kandallókat, az apró szobákat, milyen rend és szabályok szerint építette fel ezt a világot, mit kerestek itt a magyar király követei, és a spanyol király pénze. A sok szép között pedig utánajárunk egy emlékezetes gyilkosság történetének is, amely kis híján Franciaországot is az összeomlás szélére sodorta.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, történelem-francia nyelv és irodalom szakos tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Lászlótól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a program leírásában megadott linken.
Klubtagjainknak ehhez a programhoz nem kell felhasználniuk programjegyet.

Májusi klubprogramjaink

Bemutatom Önnek a májusi programjainkat, melyekért nem kell fizetnie, a klubtagságából egy-egy programjegyet használ fel a részvételhez, illetve a fenti nyilvános programhoz programjegyet sem kell felhasználni, csak a levelünkben megadott linken regisztrálni. Minden programunk interaktív, a program végén hozzászólhat, kérdezhet, beszélgetünk. Online programjainkat partnerével együtt – egy programjegy beváltásával – nézheti. A májusi klubprogramok alatt külön látja azokat a klubprogramokat, amelyekre bármelyik klubtagunk jelentkezhet programjegy beváltása nélkül. Ezeken az esteken egymással ismerkedünk, lejjebb részletesen olvashat róla.

Tabuk és titkok a zenében egy karmesterrel
2023. május 08. (hétfő) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A 3. rész témája a színházak titkos világa és a színházi zene. Balassa Krisztián karmester az elmúlt években főként színházi karmesterként tevékenykedett, de a kortárs zene, a koncertek és a filmzenék is foglalkoztatják. Egy kis ízelítőt ad, hogy megismerhessük a zenészek, az énekesek és a színészek titkos életét, ami nem is annyira titkos, csak figyelmes kezek gondoskodnak arról, hogy a függöny jó esetben mindent eltakarjon,

Előadó: Balassa Krisztián karmester

Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el Makranczi Zalánnal – színházi programsorozat 9. része
2023. május 12. (péntek) 18.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el című színházi programsorozatunkat Makranczi Zalán színész vezeti. A színdarabot a jelentkezőkkel közösen, csoportban fejlesztjük, – és a feladatokat megosztva – kisebb csoportokban is írunk. A jelentkezésnek nem feltétele a részvétel a korábbi foglalkozásokon. Új jelentkezőket is örömmel fogadunk.

A programot vezeti: Makranczi Zalán színész

Bagdadtól Moszulig – Közép- és Észak-Irak régiségei
2023. május 16. (kedd) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A mai Irak, a korábbi Mezopotámia középső és északi része rendkívül gazdag szellemi és épített örökséggel rendelkezik. Gyakorlatilag lehetetlen mindezt a többévezredes kulturális gazdagságot áttekinteni, amely újra és újra csodálatba ejti az embert, még ha az elmúlt évtizedek politikai eseményei komoly sebeket is ejtették ezen a gazdag világon.

Májusi előadásomban elsőként Bagdad és környéke abbászida és későbbi emlékeivel kezdünk, virtuálisan bebarangolva Ukhaidir ragyogó 8. századi gigantikus sivatagi palotaegyüttesét. Ezt követően elmerülünk Bagdad, az iraki főváros szépségeiben, az ott található Irak Múzeum sumer, asszír, hellenisztikus és iszlámkori gyűjteményében, mely intézmény viszontagságos évek után nemrég nyílt meg újra a nagyközönség előtt.
Ezután virtuális sétát teszünk a Mutanabbi utcán és betérünk a régi Bagdad emlékét őrző egyik kávéházba és a bagdadi rézműves szúqba, piacra is. Rövid túra keretében ellátogatunk Dúr Kurigalzuba, mai Aqarqúfba is, a Kr.e. 2. évezredi kassú királyok által emelt zikkurathoz Bagdadtól nyugatra. Bagdad modern Szaddám Huszein kori monumentális szimbólumával, a Mártírok Emlékművével is megismerkedünk.
Bagdadban számos szunnita és síita muszlim vallási zarándokhely található, 'Abd al-Qádír Dzsílání szúfi teológus mauzóleuma, vagy a Kelet-Bagdadban álló tizenkettes síita Kádhimijja negyed, benne Múszá al-Kádhim és Muhammad al-Dzsavád, a hetedik és a kilencedik síita Imám sírjaival.
Bagdad után ellátogatunk Szamarrába, az egykori abbászida fővárosba is a híres Malvijja spirális minarethez és az utolsó tizenkettes síita imámok ragyogó síremlékeihez.

Előadásom második felében Észak-Irakba, Moszul környékére látogatunk, amely 2014-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kezére került és rendkívül súlyos károkat szenvedett, melynek nyomait még sokáig magán viseli. Mégis, Moszul környéke különösen gazdag régészeti terület, az egykori újasszír fővárosok, Assur, Ninive, Kalhu romjai mind itt található, és a keleti kereszténység utolsó jelentős iraki közösségei is itt találtak menedéket. Mindezek mellett Moszultól nyugatra található Hatra csodálatos városa, a párthus kori Mezopotámia ékköve, a korai Selyemút talán legfontosabb fennmaradt épített örökségével.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, egyetemi docens


Magyarok Hollywoodban – Híres magyarok a nagyvilágban 3. rész
2023. május 17. (szerda) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

„It’s not enough to be Hungarian, you must be talented too!” (Nem elég magyarnak lenni, tehetség is kell!) A feliratról a hollywoodi stúdiók falán mindenki tud, de senki nem látta. A „nem elég magyarnak lenni…”- hez némelyek hozzáteszik: „de azért nem árt”. Része ez a tömérdek pletykának és legendának a hollywoodi magyarokról. Mindenesetre büszkén állíthatjuk, hogy Hollywood szülőhelye egy észak-kelet magyarországi község, Ricse faluvégi kopott kis háza: itt látta meg a napvilágot a később Paramount néven világhíressé lett, ma is létező első nagy stúdió alapítója, Adolph Zukor. Őt követte ugyanebből a térségből, Tolcsváról Fried Vilmos, a Fox névadója és alapítója, majd a kelet-közép-európai régióból Lengyelországból a Warner-fivérek, Oroszországból Louis B. Mayer. Ez volt az első generáció, az alapító atyák nemzedéke. Negyedszázaddal később a már létező filmvárosba érkezett Kertész Mihály, a Casablanca rendezője, számos író, köztük Molnár Ferenc, Lengyel Menyhért, Bíró Lajos, a zeneszerző Rózsa Miklós, a látványtervező Trauner Sándor, a Londonból át-átruccanó Korda-testvérek… hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindegyikőjük története, akár egy hollywoodi sikerfilmé. Róluk lesz szó ebben az előadásban.
Amúgy Hollywoodban elterjedt egy másik mondás is a magyarokról, amire kevésbé vagyunk büszkék: „If you have a Hungarian friend, you don’t need an enemy” (Ha van egy magyar barátod, nincs szükséged ellenségre). De ezt sem látta senki.

Előadó: Báron György filmkritikus, filmesztéta, egyetemi tanár

Káosz és biliárdok
2023. május 18. (csütörtök) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Életünk minden pillanatában körül vagyunk véve véletlen jelenségekkel. Pl. sokunknak a reggeli kávé közben első dolgunk tájékozódni az aznapra várható időjárásról. Természetesen a tudomány mégis arra törekszik, hogy minél pontosabban leírja ill. előre is jelezze a pillanatnyilag véletlennek tűnő jelenségeket. Épp az időjárás előrejelzésének tudományos megalapozásán dolgozott 1963-ban Lorenz amerikai meteorológus is, amikor a levegőáramlás, azaz a szél leegyszerűsített egyenletét próbálta – akkor már számítógéppel – megoldani. Nem hitt a szemeinek, amikor azt látta, hogy ez szinte lehetetlen, mivel a megoldás szükségszerűen véletlen, más szóval kaotikus, jóllehet maga az áramlási egyenlet oksági, vagyis determinisztikus volt. A matematikai biliárdok kaotikus viselkedésének igazolását volt emelték ki Sinai 2014-es Abel-díjának (matematikai Nobel-díj) laudációjában. Sinai elmélete azután lehetővé tette Einstein 1905-ös zseniális hipotézisének igazolását is, amely 1922-ben végre megingathatatlan bizonyítékot szolgáltatott az atomelméletre. Az előadás röviden illusztrálja azt is, hogy ugyanaz a mechanizmus van az időjárás, illetve a biliárdok kaotikus viselkedése mögött. Ugyanakkor az előadó nem hiszi, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan képes lenne Sinai eredményeihez hasonlókat találni, illetve igazolni, de még kevésbé, hogy Einstein – egyébként matematikailag hibás – elméletéhez hasonlót felfedezni.

Előadó: Szász Domokos matematikus, egyetemi tanár, akadémikusA csodák hegye és az oszlopos szentekSzent hegyek és kalugyerek sorozat 3. része
2023. május 22. (hétfő) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Ebben az előadásban több olyan helyet is bemutatunk, ahol egykor a keresztény aszketizmus talán legrendhagyóbb figurái, az oszlopos szentek éltek. Ilyen varázslatos hely Antiochia (Antakya) mellett a Mons Mirabilis, az Oszlopos Szt. Simeon Aleppo közelében emelkedő hegyi szentélye, és a Mor Lozor-monostor Törökországban. Virtuális utazásunk során arra is választ keresünk, vajon megmagyarázható-e józan ésszel a mai ember számára ez az extrémnek látszó életmód? Mi lehetett az oszlopos szentek „titka”?

Előadó: Nacsinák Gergely András ortodox pap, író, műfordító

Hokkaido, ainuk, emberi jogok, medvék, és piknik a jégtáblán – japán sorozat 10. része
2023. május 24. (szerda) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Japán északi szigete, kiterjedt nemzeti parkjai és érintetlen természeti környezete mellett Japán őslakosainak is a szülőhazája. Az ainuk territóriumát csak 1868-ban foglalta el Japán, és a Meiji kormány által kezdeményezett asszimilációs és diszkriminációs törekvések következtében mára alig maradt az ősi halász-vadász közösségnek élő képviselője. Hivatalos őslakosi elismerésüket csak 2019 óta garantálja törvény, de a teljes körű szabadságjogaikért a mai napig harcolnak.
Japán legjobb tengeri eledele, gyógyfürdői, medveállománya, porhó birodalma mellett a mérnöki csodákból is kijutott neki, a világ leghosszabb, 23km-es tenger alatti alagútja köti össze a fő szigettel, amin akár shinkansen vonattal is átkelhetünk. Ezekből kapunk egy virtuális utazásra valót a májusi programunkon.

Előadó: Irimiás Balázs építész, a testreszabott japán utak specialistája


Angkor 1. részEltűnt birodalmak – Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak 2. rész
2023. május 25. (csütörtök) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Dél-Kelet Ázsia történelme – némileg érthető módon – soha nem szerepelt kiemelkedő helyen a magyar oktatásban, de jó ideig még a konok érdeklődők is csak kevés információhoz juthattak a régióról. A világ kitárult azóta, és talán Angkor neve sem csupán egy a sok egzotikusan hangzó, romantikus vagy misztikus képzeteket keltő kifejezés sorában.
Története nem különbözik nagyon más hasonló méretű és befolyású birodalmakétól. Központosítás, széthúzás, árulás és polgárháború éppen úgy szerepel benne, mint gazdagság, hatalom, vallás, művészetek és kultúra. Hit, szerelem és háború.
Ami azonban mindezt számunkra még különlegessé teszi maga a helyszín, a háttér: Dzsungel és pálmák, kígyók, sárkányok és elefántok, forró esős és száraz évszakok váltakozása, a vidéket élettel megtöltő hatalmas tó, a Tonlé-szap évszakonkénti monoton pulzálása, a hatalmas kiterjedésű vízmérnöki csoda tározói és csatornái, hindu templomok és kolostorok, buddhista szerzetesek és hadvezérek, és persze a néhai nagyság lenyűgöző maradványai – az egykori birodalom csodálatos romjai.
Miért és miért így jött létre? Mi mozgatta, kik lakták, mit gondolhattak magukról és a világról? Milyenek lehettek a hétköznapok? Hogyan is kell elképzelnünk egy, az európai normáktól alapvetően különböző nagyhatalom felemelkedését? Mi volt itt egyáltalán Angkor előtt?
Ennek szeretnénk utánajárni ma, és megtenni az első lépéseket.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi) ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár

Kérdezze szakértőnket, Dr. Sárközy Miklóst
2023. május 26. (péntek) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal, programjegy beváltása nélkül

Ehhez a programhoz nem kell felhasználnia programjegyet!
Szeretné jobban megismerni szakértőnket, Dr. Sárközy Miklóst, aki havonta tart előadást klubunkban? Iránról, Irakról, Üzbegisztánról és a Kaukázus országairól kérdezheti őt, vagy tervezett utazásához javaslatot, ötletet, tippet kérhet tőle. Ha csak jobban megismerné és hallgatná, hogy mit mesél magáról, az utazásairól, akkor is szeretettel várjuk! Következő, május elején várható levelemben bővebben írok róla. Az április 4-i nyilvános előadásának a felvételét a YouTube csatornánkon, ide kattintva tudja megnézni.
Kérdezze Dr. Sárközy Miklóst!

Tibet – a buddhizmus földje, a buddhizmus előtt és annak hajnalán
2023. május 30. (kedd) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A későbbi buddhista krónikák szerzői a királykor két évszázadát a buddhizmus első vagy kezdeti elterjedéseként jellemzik, s a királykor három uralkodóját is a Cshögjel, vagyis a Tankirály titulussal illetik, a vallás meghonosításában játszott érdemeikért.

A korabeli források, valamint a történelmi események azonban erősen árnyalják a buddhizmus sikertörténetéről festett képet. A királykori Tibet még egy kifejezetten agresszív katonanemzet, mely hadjáratokat indít Belső-Ázsiába, hatalmas területeket hajt uralma alá, sőt, egy időben még a nagy Kínai Birodalomra is fenyegetést jelent. A nemesi rétegben és a nép körében még távolról sem a buddhizmus, hanem Tibet korábbi vallása, a bön a népszerű. Az uralkodók – még a buddhista krónikák által Tankirályoknak nevezettek is – a buddhizmus előtti temetkezési rítusban részesülnek. Ráadásul elég egy buddhizmusellenes király pár évnyi tombolása, és a diadalmas új vallás hosszú időre szinte nyomtalanul eltűnik Tibet földjéről, hogy aztán a második elterjedése után hozzon teljes kultúraváltást, alakítson át a néplélektől a politikai berendezkedésig szinte mindent Tibet földjén.

Az előadás során korabeli és későbbi források alapján szó lesz:
a tibeti nép eredetéről,
az első birodalom létrejöttéről,
a tibeti uralkodókról a mitikus ősöktől a valós történelmi alakokig,
a királykori Tibet történelméről,
bönről és buddhizmusról,
továbbá a tibeti uralkodók temetkezési rítusairól.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Virtuális találkozások, utazási élmények a Közösségi színtéren – Ismerje meg klubtársát

Ehhez a programhoz nem kell programjegyet felhasználnia.
Szeretné megismerni klubtársát és bepillantást nyerni utazási élményeibe? Májustól havonta Zoomon keresztül beszélgetünk egy-egy klubtagunkkal, az utazásain keresztül ismerkedünk meg vele (körülbelül a program egyharmadában), majd az összes résztvevő kapcsolódhat a beszélgetéshez, és egymásnak is adhatnak hasznos ötleteket, javaslatokat. Örömmel látjuk, ha ezek a beszélgetések – a vidám és elgondolkodtató pillanatok mellett – egyfajta tudásmegosztást is jelentenek.

Ismerje meg Andreát!
2023. május 11. (csütörtök) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal, programjegy beváltása nélkül

Andrea pénzügyi területen dolgozik, és a klub indulása óta klubtagunk. Az utazás számára élmény, kaland, feltöltődés.
Ezen a programon programjegy beváltása nélkül vehet részt.
Szeretné megismerni Andreát? Jelentkezzen a Közösségi színtéren, vagy írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre.

Ismerje meg Gergőt!
2023. május 31. (szerda) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal, programjegy beváltása nélkül

Gergő 41 éves jogász, filmekkel és szerzői joggal foglalkozik. Szeret utazni, a világ harminc országában járt már, célkitűzése, hogy minden évben meglátogasson egy új országot.
Ezen a programon programjegy beváltása nélkül vehet részt.
Szeretné megismerni Gergőt?
Jelentkezzen a Közösségi színtéren, vagy írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre.

Az estek nem haladják meg a másfél órát, de inkább rövidebbre tervezzük. Az első két-három beszélgetés tapasztalatai alapján alakítjuk ki a végleges formát. Az első három beszélgetőpartnerünk a klub indulása óta velünk van, őket felkértem a beszélgetésre, és természetesen örömmel fogadunk jelentkezéseket is. Ha Ön szívesen beszélne az utazásairól, élményeiről, és szeretne egy kellemes estét eltölteni klubtársaival, jelentkezzen beszélgetőpartneremnek, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre.

A részvételhez nem kell programjegyet felhasználnia, de kérjük, a kameráját kapcsolja be, hogy minél személyesebb élményben legyen részünk!


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője