György írásában a helyes, főként növényi alapú étrend, a mértékletesség, a mozgás és a bélflóra védelmének szerepével foglalkozik a hosszú, egészséges élet megőrzése érdekében.

(T)egyen az életéért - 2. rész
Mottó: Enni vagy nem enni, s ha igen, mit? Ez itt a kérdés. (Shakespeare után, szabadon)
Nyilvánvaló, hogy ha egy építőanyaggal és a funkciókhoz szükséges anyagokkal bőven ellátott egységből kell szukcesszíven kisebb alkotóelemeket elvenni, az csak hosszú idő után okoz észrevehető változást, működési csökkenést, kiesést. Ez a helyzet az emberi testnél is. Ezért kell már a gyermekkortól előkészíteni a tartós egészségben eltöltött idősebb életkort. Természetesen az ifjaknál az adekvát táplálkozás első sorban az optimális fejlődést, a deli fiatallá serdülést szolgálja. A korosabbak már tudják, tapasztalják ennek a fontosságát, a felnövekvők viszont örüljenek a kitáruló életnek. Egyenek mindig annyit, amennyi szükséges, néha kissé többet, máskor kevesebbet, de semmiképpen soha ne tömjék tele rendszeresen a pocakjukat. Ez máris egy lényegi szempont a jelenért és a távolabbi jövőért is.
Több tanulmány készült az idősek számára alkalmas étrendről. A különböző típusú étrendek közül növényi alapúak bizonyultak leginkább megfelelőnek, amelyek sok zöldséget, főzelékfélét, tekintélyes mennyiségű gyümölcsöt, kevés húst (mindössze akár heti egy-két alkalommal), több halat, telítetlen zsírsavakban gazdag olajat (olívaolaj, repceolaj stb.) kínáltak. Ilyenek például az alternatív egészséges evési index (az angol elnevezés kezdőbetűivel AHEI), a mediterrán (MD), a hipertónia elleni étrend (DASH), a két utóbbi kombinációja (MIND), melyek összetételükben némileg eltérnek ugyan, de a fentiekben vázolt közös jellemzőiket megtartják. Ezeket a kedvező hatású étrendeket már az élet második-harmadik évtizedében indokolt követni, idősebbeknél is előnyösek, de korántsem annyira hatékonyak, mint a fiatalabb életkortól megvalósítottak. Találhatók kutatási adatok arra vonatkozóan, hogy a MD közreműködik az öregkori demencia megelőzésében is.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek különösen erőteljesen hatnak, célszerű ezeket a kiszemelt étrendbe minél többször beépíteni. Profilaktikus értéküket kiemelkedő vitamin-, antioxidáns-, tápanyag- és biológiailag hatékony vegyülettartalmuk határozza meg. Így például a bogyós gyümölcsökben sok és sokféle antioxidáns van, az avokádó emellett egyszeresen telített zsírsavaival és E-vitaminjával tűnik ki. Főleg folsav és C-vitamin, ásványi anyag (kalcium) kínálatukkal kerülnek előtérbe a keresztesvirágú növények: fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, retek, petrezselyemgyökér, vizitorma. Sokféle módon elkészíthetők és változatosan szolgálják a rák megelőzése mellett a memória, a kognitív funkciók megőrzését, továbbá az időskori látásromlás kivédését. A fokhagyma segít a rák elleni védelemben, mérsékli a vér koleszterinszintjét és ezzel a szívbetegségek kockázatát. Más, fűszerként használt növénynél is figyeltek meg hasonló, értékes hatásokat (kurkuma, gyömbér). A diófélék bőséges forrásai a mineráliáknak, segítenek az emésztésben, az immunrendszer működésében és a vér koleszterinszintjének szabályozásában. A szója közreműködik a menopauzális panaszok mérséklésében, az Alzheimer-kór, az oszteoporózis, a szívbetegségek ellen hat. A teljes kiőrlésű gabonából készült tésztánál az élelmi rostokat, a B-vitaminokat, a lisztnél a vasat lehet figyelembe venni. A görögdinnye többféle vitaminjával, ásványi anyagaival antioxidáns. A halak beiktatása az étrendbe különösen fontos a gyulladások, az Alzheimer-kór, a sztrók kivédésében. A több ómega-3 zsírsavval büszkélkedő fajták hatékonyak az időelőtti öregedés ellen is. Hasonló teljesítményű a jó minőségű olívaolaj. A széleskörű kutatások szerint még számos élelmiszer, illetve alkotórész járul hozzá az egészségben eltelő hosszú élethez: zabliszt, joghurt, paradicsom, zöld tea, szőlőmagolaj, karotenoidok (közöttük az A-vitamin előanyaga, főleg répaszínű zöldségekben, gyümölcsökben), gránátalma, krill-olaj (apró tengeri rákféle olaja), növényi kémiai anyagok (fitokemikáliák; katechin, resveratrol stb.), leucin, dileucin, taurin aminosavak. Ez a felsorolás csak néhány példát tárt az olvasó elé. Számos további lehetőség kínálkozik, a nyersanyagok szinte végtelen variációban sorakoznak. Egy lényegi követelmény van: a választott és követett étrend alapelvével kompatibilis legyen minden összetevő és elkészítési mód.
Kétségtelen, hogy az adekvát táplálkozás megvalósítása, az időseknél gyakori hiányos táplálkozás, azaz malnutrició elkerülése lényeges, de nem csodaszer, nem egyetlen faktor az idősödés lassításában, a szervezet funkcióinak megőrzésében. Hangsúlyozni kell az aktív testmozgást, tornát, sétát, természetjárást. Nem szabad elfelejtkezni a bélflóra egészségéről sem, a megfelelő bélmikroorganizmus-tömeg megtartásáról. Szem előtt kell tartani a táplálkozás indokolt mértékű megszorítását, a túlsúly és a soványság elkerülését, a tápanyagok élettanilag igazolt, megfelelő arányának megvalósítását.
Ez is egy kulcs a hosszú, boldog élethez.
György