György blogbejegyzésének 2. része az étrendek és diéták további típusait mutatja be, amelyek mindegyike speciális egészségügyi előnyökkel jár: a MIND diétától kezdve, ami az idegrendszeri károsodást lassítja, a ketogén diétán át, amely gyulladáscsökkentő hatású, egészen a paleolit étrendig és az időszakos böjtig, melyek az anyagcsere optimalizálására és különböző betegségek megelőzésére irányulnak.


admin

Étrend, diéta, vagy amit akartok - 2. fogás

Mottó: La gourmandise est l’apanage exclusif de l’homme (A. Brillat-Savarin)
(A torkoskodás az ember kizárólagos örökrésze)

Van olyan diéta is, amely önállóan alkalmazott étrendeket kombinál annak érdekében, hogy ezek előnyeit egyesítse, erősítse. A mediterrán étrend és a DASH diéta együttes elnevezése MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), közbeavatkozás a degeneratív idegrendszeri károsodás késleltetésére. A DASH szintén angol eredetű betűszó, Dietary Approaches to Stop Hypertension, a hipertónia megállításának étrendi közelítései. A DASH összetevőinél a zöld, leveles zöldségek dominálnak, de más zöldség is benne van a választékban, továbbá magvak (bulgur, quinoa, rozs, vadrizs, tönköly stb.), bogyós gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek, halak, baromfi, kevés bor. Az étrend lassítja a korral járó szellemi hanyatlást, mérsékli az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatát, megnyújtja az élettartamot és gátolja az emlőrák kialakulását.

A szénhidrátokat megszorító étrendek jókora táborához tartozik az Atkins-féle diéta és ennek módosított változata, a szénhidrátot különböző arányban megengedő ketogén verziók. Ebben az esetben a lényeg az, hogy a minimális szénhidrátbevitel mellett bőséges a zsír mennyisége. A szervezet – glükóz hiányában – ketontesteket (pl. aceton) képez energiaforrásként. Ugyanez a folyamat zajlik le tartós éhezésnél is. Ez egyben az anyagcsere megváltozását jelenti, amely extrém esetben károsítja az egészséget. Ezért ketogén étrendnél mindig szükséges dietetikus szakember közreműködése, aki az indokolt laboratóriumi vizsgálatok elvégzését is kézben tartja. A ketontestek gátolják a gyulladásos folyamatokat és így még az öregedést is késleltetik. Ketogén étrendben lehet akár 75% zsír, 20% fehérje és 5% szénhidrát, de ezek az arányok a kitűzött cél érdekében módosulnak. Ezt az igen szigorúan kevés szénhidrátot tartalmazó étrendet epilepsziában szokták alkalmazni. Egyébként 10%, sőt ennél több a szénhidrátból származó energia. Az enyhébb ketogén étrendet lehet használni a vércukorszint és egyes vérlipidek csökkentésére. Előnyös fogyókúrában, potenciálisan schizophreniás betegeknél, hangulati rendellenességeknél, Alzheimer-kórnál és más demenciáknál.

Az alacsony glükémiás indexű étrend célja a cukorbetegek segítése. A glükémiás index azt fejezi ki, hogy az elfogyasztott táplálék milyen mértékben emeli meg a vércukor szintjét. Kis emelkedést okoznak a keményítőt tartalmazó zöldségek, hüvelyesek, teljes szem gabonafélék, egyes gyümölcsök, húsok, halak, a legtöbb tejtermék: az ezekből összeállítható változatos étrend megfelel a kívánalmaknak.

Az utóbbi években vált népszerűvé a paleo-étrend. Arról ugyan kevés konkrétum áll rendelkezésre, hogy valójában milyen is lehetett a paleolitikus korban élő emberek „étlapja”, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy gyűjtögető-vadászó életmódot folytattak. Ennek megfelelően a kőkorszaki palettára a begyűjtött, nem kultivált növények, gyökerek, gyümölcsök, magvak, kevés vadhús, hal esetleg méz kerülhetett, A manapság megjelenő paleolitikus fogásoknál általában zöldség, gyümölcs, sovány hús, hal, diófélék, tojás jelenik meg, viszont kizárják a cereáliákat, tejtermékeket, hüvelyeseket, a hozzáadott sót és cukrot. Ezen a területen meglehetős zűrzavar van, nem könnyű feladat választani a tudományos és áltudományos kavalkádban. A paleo rendszer nem különösebben intenzív hatású, de kedvező következményekre lehet számítani inzulinrezisztencia, cukorbetegség, vérzsír zavarok, magas vérnyomás, gyulladás esetében, valamint testösszetétel és testtömeg problémáknál.

A böjt számos vallás előírásaiban szerepel. Feltehetően ebből származik az időszakos éhezés alkalmazása mai táplálkozási rendszerekben. Az étkezés kihagyása történhet egy napon belül, 8-10 órás, esetleg ennél nagyobb időtávolságban, vagy a hét meghatározott napjain. A gyakran bevezetett formula 5:2, azaz a hét két egymást követő, vagy különálló napján nincs étel, csak energiamentes folyadék, egyszerűen szólva: ivóvíz. A többi 5 napon a megszokott koszt van, de lehet csökkentett energiatartalmú étrenddel kombinálni. Az időszakos böjt növeli a szervezet energia termelésének hatékonyságát, a stresszel szembeni ellenálló képességet. Szabályozza a glükózt, a cukorbetegséget, kedvező a hasi zsír felhalmozódásra, elhízásra, az agy biológiai folyamataira, neuropszichiátriai zavarokra, csökkenti a ráksejtek növekedési potenciálját, fogékonyabbá teszi ezeket a kezelésre.

(Epilógus: Sok további, de csak szűkebb körben, célzottan megjelenő diéta van még. Az előzőekben vázoltakból azonban már egyértelműen kiderül, a táplálék nemcsak felépíti és működteti szervezetünket, hanem intenzíven szolgálja egészségünk megőrzését, kiteljesedését és helyreállítását is. Sapienti sat.)

György