A tej világnapján ismerje meg a tej biológiai hatásait! Tudjon meg többet arról, hogyan járul hozzá a tej az egészségünkhöz és milyen szerepet játszik az élettani folyamatokban.


admin

Néhány mondat a tejről

Mottó: Ha megittad a tejed, idd meg a savóját is (Mondás)

Van egy, a köztudatban kevésbé hangsúlyos emléknap, június első napja, a tej világnapja. Ebből az alkalomból érdemes egy kicsit körüljárni a kérdést: miért kapott ennyire kiemelt helyet planétánkon éppen a tej. Hiszen ennek bekerülése a homo sapiens éléstárába nem is olyan régi, a hozzáértők is csak 8500 évre becsülik. A tejet adó emlősök háziasításának első lépése már i.e. 9000-11000 táján Anatólia környékén a juhoknál megtörtént. A szarvasmarhák i.e. l0000 körül, de lehet, hogy 1000-1500 évvel később, a kecskék i.e. 8000 tájékán domesztikálódtak. A tej ilyen késői felhasználásának bevezetése még ma is problémát okoz. A csecsemőnek az anyatej cukrának lebontásához szükséges enzimje, a laktáz, természetes adottság, azonban a szoptatás időszak után, mivel nem volt rá szükség, eltűnt. A tej és a tejtermékek fogyasztásával azonban ismét szükségessé vált, a laktáz újból termelődött, de nem mindenkinél és nem egyforma mennyiségben. Eltérés van a népcsoportok és az egyének között. A laktáz hiánya belső ázsiai, mongol típusú népeknél jellemző, a magyaroknál is. Ezért fogyasztották a honfoglalók egykoron, az ázsiaiak ma is, az erjesztett kancatejet, a kumiszt, amelyben a tejcukor jelentős részben bakteriálisan lebontódott. (Jómagam kumiszt Mongóliában ittam, kellemes savanykás, édeskés ízű, kissé alkoholos ital.)

A laktóz-érzékenység (intolerancia), vagy éppen a tejfehérje allergia, esetleg tejfehérje intolerancia miatt sokan nem tudnak tejet, vagy tejterméket fogyasztani. Pedig igen értékes biológiai hatású ital, amely nem csak fehérjét és kalciumot szolgáltat, hanem sok mást is. Egyedi tulajdonságain alapuló sajátos biológiai hatásai csak a tejnél tapasztalhatóak.

A hazai adatok szerint csaknem kizárólag a tehéntej domináns a tej és tejtermékek fogyasztásában. A kecsketej inkább lokális jelentőségű, a juh tejét – feldolgozva – főként exportálják. A tejtermékek választékát jelentős import színesíti. Mindenképpen indokolt ezek szerint áttekinteni a tehéntej főbb biológiai hatásait, ha nem is tudunk minden rejtett sarokba betekinteni. A vitaminok, ásványi anyagok a tejben is hasonló élettani funkciót töltenek be, mint más táplálékokban, viszont vannak olyan faktorok, amelyek kifejezetten a tejre jellemzőek. Ezeket érdemes egy csokorba kötni.

Egyes specifikus tejfehérjék beépülnek az immunválasz korai kialakulásába, míg mások az immunrendszertől függetlenül működnek, mint például a laktoferrin. A zsírsavak hozzájárulnak a tej és tejtermékek illatához, egyesek pedig kifejezetten a sajtok jellegzetes illatához. Más zsírsavak a daganatok megelőzésében, a génfunkció módosításában tevékenykednek és részt vesznek a baktériumok, vírusok elleni küzdelemben. Újabb tanulmányok bizonyítják, hogy a tejzsír nem növeli a szérum koleszterinszintjét, sőt rövidíti az érelmeszesedést okozó részecskék élettartamát. A kevés zsírt tartalmazó termékek, különösen a joghurt, előnyösek a felnőttkori 2-es típusú cukorbetegség kivédésében. Az összes tejzsír mintegy negyede telítetlen olajsav, amely mennyiségével javítja a zsírsavak eloszlásának általában kedvezőtlen képét az érelmeszesedés és a szívbetegségek vonatkozásában, és feltételezhetően rákellenes hatású. Egy sajátos felépítésű konjugált linolsav (CLA) fő forrása a tej. A CLA kedvezően befolyásolja a vérzsírok képét és – svéd megfigyelések szerint – véd a végbélráktól. A fehérjék építőköveiből, az aminosavakból rövidebb láncok is képződnek, ezek a peptidek. A tej peptidjei gátolják a magas vérnyomás kialakulását, vérrögök létrejöttét az érpályában és megkötik az ásványi anyagokat. A tej igen gazdag elágazó láncú aminosavakban, amelyek közreműködnek a fehérjék anyagcseréjében, a szervezeten belüli képződésében, gátolják azok lebontását, továbbá fokozzák az inzulin termelését, csökkentik az emelkedett vércukor-szintet és mérséklik az inzulinrezisztencia kockázatát. A tej szolgáltat három aminosavból álló tripeptidet, amely fontos szerepet játszik a szervezet peroxidáció elleni védőrendszerében.

Akinek nincs a tej fogyasztását kizáró oka, napi fél liter tejet, illetve (részben) ennek megfelelő tejterméket iktasson be étrendjébe a vázolt előnyök kihasználása érdekében. A tej számos fontos tápanyag forrása. A tejzsír észszerű fogyasztása nem okoz problémát, sőt kedvező. A tejtermékekhez adott cukor ezzel szemben aggályos, indokolt az ilyen készítmények mellőzése.

György