Sajó Tamás

Művészettörténész, műfordító, világutazó

Sajó Tamás művészettörténész vagyok. Sok nyelven beszélek és fordítok, többek között Umberto Eco és más olasz szerzők művészettörténeti munkáit. Tizenéves korom óta folyamatosan utazom, s ezeket az útjaimat igyekszem megosztani A Wang folyó versei című blogomban (http://wangfolyo.blogspot.com ) , a Studiolum Szabadegyetem című előadássorozatomban (http://talks.wangfolyo.com ) és jó tíz éve már az általam szervezett valódi utakon is, a Mediterráneumtól a Kaukázuson és Perzsián át Kínáig. Mielőtt 2000-ben független tudóssá, afféle Waldheim Rudivá lettem volna, a MTA-n kutattam és a CEU-n tanítottam. Igazából az általam szervezett utak is peripatetikus egyetemi előadások.

Dr. Sajó Tamás 2023 októberében nyilvános előadást tartott a KÉK Klubban "Az Utas és holvilág útján" címmel. Az előadás ezen a linken keresztül tekinthető meg: https://youtu.be/zZ6ywDBvGlw

2023-ban további két előadása volt a KÉK Klubban: "Velence, ami az útikönyvekből kimaradt" (novemberben) és "Firenze, ami az útikönyvekből kimaradt" (decemberben)

2024 januárjában indítja sorozatát "Utas a holdvilág útján" címmel, melyről Tamás a következőt írta: Egy Olaszország-előadássorozatra kaptam felkérést. Mint utazó művészettörténész úgy állítottam össze a sorozat tizenkét darabját, hogy előadásonként váltogatom az utas és a művészettörténész perspektíváját: egy-egy város átfogó áttekintését a város egy-egy híres épületének vagy műalkotásának mélyreható vizsgálata követi. A tizenkét előadással így – a 2023-as három előadást is beleértve – Velencétől Rómáig jutottam el, az ettől délre álló városok és nevezetességek egy következő évadra maradnak.

Ez után kellett címet adnom a sorozatnak, s ekkor ébredtem rá, hogy a tizenkét előadással tulajdonképpen az "Utas és holdvilág" útvonalát és állomásait járom végig Velencétől Rómáig, azt az útvonalat, amelyet évente csoporttal is végigjárok, s amelynek koncepciójáról a sorozatomat bevezető előadást is tartottam. Ezért adtam neki ezt a címet, s ezért térek ki az egyes előadásokban is arra, amit Mihály – avagy Szerb Antal – azon a helyen látott vagy láthatott.

A 2024. januárban induló sorozat előadáscímei és a tervezett hónapok a következők:

- Róma, ami az útikönyvekből kimaradt (január),
- A Sixtus-kápolna (február),
- Umbria, ami az útikönyvekből kimaradt (március),
- A holtak kapui Gubbióban (április),
- Ravenna, a keresztény művészet bölcsője (május),
- Az urbinói herceg udvarában (június),
- Siena, ami az útikönyvekből kimaradt (július),
- A „sienai primitívek” és a jó és a rossz kormányzás (augusztus),
- Toscana, ami az útikönyvekből kimaradt (szeptember),
- A Szent Kereszt nyomában Arezzóban (október),
- Pisa, túl a ferde tornyon (november),
- A Csodák Tere Pisában (december).

Előadásainak felvételei programjegy beváltásával kérhetők, többször megtekinthetők. A részleteket ide kattintva látja.