Görbe Márk

művészettörténész

Görbe Márk művészettörténész szeptembertől havi rendszerességgel tart klubunkban budapesti várostörténeti sétát és online előadássorozatot Homlokzatok titkai címmel. Egy szakmabeli és egy klubtagunk is a figyelmünkbe ajánlotta őt, híresek a várostörténeti sétái.

Klubtagunk, Rita, a következőt mondta róla: „Görbe Márk az az idegenvezető, aki teljesen mindegy, hogy milyen témakörben vezeti a sétát, minden alkalommal lenyűgöz hatalmas tudásával, alaposságával, felkészültségével és nem utolsósorban humorával, szórakoztató előadásmódjával. Nem is a téma, hanem elsősorban az ő személye a garancia arra, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk, és alig várjuk a következő alkalmat, hogy találkozhassunk vele.”

A Fogorvosi Egyetemen kezdtem tanulmányaimat, végül az ELTE-n végeztem művészettörténészként. Régiségekkel szerettem volna kereskedni, ezért foglalkozom ma főként csak elmélettel. Hiszem, ha valaki követi az Utat, előbb utóbb megtalálja a Célt, bár lehet, hogy közben pár kitérőt kell tennie. Minden kitérő azonban alkalmas arra, hogy az ember új és új tapasztalatokra és ismeretekre tegyen szert.

Nagyon szerettem a nagymamáimat és az általuk mesélt történetek és a náluk – generációk óta – felhalmozott régi tárgyak miatt kezdtem el foglalkozni családtörténettel és régiségekkel. Mivel némelyik felmenőm Budapest történetében is szerepet játszott, így családtörténeti kutatásaim során kibontakozott a főváros Monarchia korabeli élete, annak minden különlegességével és visszásságával.

Érdeklődésem egyaránt irányul a bérpalota homlokzatán lévő gipszstukkó szimbolikus jelentése, a házban lakó egykori operetténekesnő szerelmi élete, illetve a lépcsőházi kovácsoltvas korlátot alkotó mester kiléte felé. A várostörténet számomra olyan, mint egy finom, régi szőttes, melynek szálai történelemből, építészetből, képző- és iparművészetből, valamint kultúr- és társadalomtörténetből állnak. A Budapestről szóló történetek és legendák Rólunk mesélnek, valamint Eleinkről és általánosan az Emberről.

Anyakönyvi adataim röviden: születtem pár évtizeddel ezelőtt székesfővárosunkban. Papírjaim szerint magyar állampolgár, művészettörténész, idegenvezető, bútor-, ékszer-, festmény-, műtárgy- és szőnyegbecsüs vagyok. De más szerepeket is szívesen eljátszom. Jelenleg Budapest mellett – egy erdő szélén – lakom egy dobermannal.