Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2024. április 05. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Afganisztán ősi városai 2. rész - Dr. Sárközy Miklós előadása

Dr. Sárközy Miklós 2024 első félévére meghirdetett előadásai:
• Kásán - Jazd - Kermán és környékük - a vidéki Irán alig ismert építészete (január),
• Azerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége (február),
• Afganisztán ősi városai I. (március),
• Afganisztán ősi városai II. (április),
• Északnyugat-Irán útjain (május),
• Kelet-Irán ismeretlen tájai (június)

Második afganisztáni előadásomban először az ország nyugati végeire látogatunk el, Herát városába. Herát városa ősi oázistelepülés, amely a Harí folyó mentén épült fel az azonos nevű tartományban. Herát történelme szövevényes, az óperzsa kori Haraiva tartománytól a mongol és iráni támadásokig, a vérzivataros 19-20. századi afgán történelemig számos fontos, olykor magasztos, olykor viszont szomorú események helyszíne volt. A ma is pezsgő Herát mostani történelmi városképét egyértelműen a timurida korban érte el. Amikor 1407-ben két zivataros év után Sárhrokh,Timúr legkisebb fia került a keleti timúrida területek élére, akkor az új uralkodó csakhamar áthelyezte fővárosát Szamarkandból Herátba. Sáhrokh, valamint felesége, Gouharsád királyné ambíciózus éptkezésekbe kezdtek Herátban. Ha valaki ma Herátba látogat, megkerülhetetlen a város timúrida örökségének megismerése, kezdve a Moszallá, a timúrida kori Herát szakrális központjának hatalmas, több mint ötven méter magas minaretjeivel, Gouharsád királyné mauzóleumával és Mír Alí Sír Nawá'ínak az üzbég irodalom atyjának, egyben befolyásos timúrida udvari embernek a sírjával. Innen a költészet felé fordulunk és virutálisan elsétálunk Herát irodalmi nagyjai, Khwádzsa Abdalláh Anszárí és Dzsámí lenyűgöző timúrida kori mauzóleumaihoz, valamint a város legendás muszlim hódítóinak, Qászimnak és Ibráhimnak szintén timurida kori síremlékéhez is. Mindezeken túl ott emelkedik a város felett a nemrég felújított heráti citadella, amely szintén a timúrida kor terméke volt, igaz ennél későbbi korszakok is rajtahagyták kezüket a hatalmas erődön. Herát monumentális és egyben gazdagon díszített nagymecsete a Ghúridák, a Kartidák és a Timúridák korának esztétikáját, a 12-15. századok építészeti stílusait egyesíti. Mindezek mellett benézünk a heráti háborús múzeumba is, mely a szovjetellenes helyi mudzsáhid ellenállóknak állít emléket erősen katonás stílusú kiállításával.

Herát után virtuálisan Észak-Afganisztánba utazunk tovább, az ősi Baktria, a későbbi Tokhárisztán, a modern Balkh tartomány területére, ahol egykoron Nagy Sándor és Dzsingisz kán is véres látogatást tettek. Az Amu Darja völgyében máig ott emelkedik eleven építészeti gyöngyszemként Balkh városa, ez az ősi, közel háromezer éves oázis és egyben Afganisztán egyik legősibb és legfontosabb települése, oly sok tudós, gondolkodó, költő, író egykori otthona. Balkh egykor a zoroasztriánus vallás és a buddhizmus ősi központja volt, majd pedig a középkori iszlám civilizáció meghatározó tudományos központja. Balkhban ellátogatunk a régi városfalakhoz, a Naugunbad mecsetnek, ennek a koraiszlámkorban emelt hatalmas épületnek a romjaihoz és megnézzük a timúrida városközpontot is, továbbá azt a medreszét, ahol a 13. század elején a világ legnagyobb szúfi költője, Rúmí folytatta tanulmányait. Ezutn ellátogatunk 'Abd al-Rahmán, a vaskezű afgán emír 19. század végi, már európai ízlés szerint épült palotájába, és megnézzük Aibak városa mellett Takht-i Rusztam hatalmas buddhista sztúpáját és viháráját is, ez a buddhista központ a Kr.u. 9-10. századig virágzott mint Afganisztán egyik leghatalmasabb buddhista szellemi centruma. Végül pedig látogatást teszünk Mazár-i Sarífban, ahol a híres Kék mecsetről és nauruzi dzsanda bálá szertartásról fogok pár szót szólni.

Mindenkit szeretettel várok, akit valóban és mélyen érdekel az afgán történelem, építészet és kultúra.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense. Részletesebb életrajzát és korábbi előadásának címeit ide kattintva látja.

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Miklóstól.

Április 5–15. között 15%-os díjkedvezménnyel kínáljuk előfizetéseinket. Ha még nincs előfizetése, kezdje akár havi előfizetéssel most mindössze 5.396 Ft-ért, amely 3 választható programhoz ad hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre. További előnyökért válasszon féléves vagy éves csomagot. Ne feledje: a klubtagság előfizetése egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Minden klubtagsági szinten lehetőség van az előadások felvételének kérésére, a "Klubtagság" oldalon meghatározott feltételek alapján.Afganisztán ősi városai 2. rész - Dr. Sárközy Miklós előadása
Afganisztán ősi városai 2. rész - Dr. Sárközy Miklós előadása