Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2024. április 09. 20:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Türkizek nyomában - egy azték maszk a Néprajzi Múzeumban - Dr. Gyarmati János előadása

Dr. Gyarmati János korábbi sorozatai: Mexikó-sorozat 2023-ban, Peru-sorozata 2024 januárjától márciusig havi egy előadással. Következő előadása: "Egy maja király a Néprajzi Múzeumban" (2024. május)

1973 és 1980 között a Néprajzi Múzeum műtárgy cseresorozatot bonyolított le két külföldi magángyűjtővel. A beérkezett tárgyak között két kiemelkedő darab volt: egy türkizberakásos azték maszk és egy maja sztélé. Az előbbi esetében évtizedeken át kétséges volt, hogy eredeti tárgyról van-e szó. Ennek jártunk utána egy természettudományos vizsgálatsorozat keretében, ami fényt derített a tárgy alkotóanyagaira, korára, készítésmódjára. De arra is alkalmat adott, hogy kiderítsük: milyen utat járhatott be a maszk attól kezdve, hogy 500 évvel ezelőtt egy mexikói barlangban elrejtették, míg végül Budapestre érkezett.

Előadó: Dr. Gyarmati János, a Néprajzi Múzeum amerikai régészeti gyűjteményének főmuzeológusa. Régészként több mexikói, perui és bolíviai kutatóprogram résztvevője, illetve vezetője.

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Jánostól.

Április 5–15. között 15%-os díjkedvezménnyel kínáljuk előfizetéseinket. Ha még nincs előfizetése, kezdje akár havi előfizetéssel most mindössze 5.396 Ft-ért, amely 3 választható programhoz ad hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre. További előnyökért válasszon féléves vagy éves csomagot. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Minden klubtagsági szinten lehetőség van az előadások felvételének kérésére, a "Klubtagság" oldalon meghatározott feltételek alapján.Türkizek nyomában - egy azték maszk a Néprajzi Múzeumban - Dr. Gyarmati János előadása