Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2024. április 18. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

A török gasztronómia története: az ókori kezdetektől a kortárs ízekig - Gáspár Péter előadása

Gáspár Péter 2024 februárjától új sorozattal jelentkezik, „Ízek és történetek: gasztronómiai és történelmi utazások” címmel. Ez a sorozat hol az ízek világába, hol történelmi eseményekbe és kultúrákba kalauzolja a hallgatókat, széleskörű betekintést nyújtva Délkelet-Ázsia és a világ gazdag kulturális és történelmi örökségébe. Ez sorozat 3. előadása. Előző részek: "Szélhámosok, lókötők és szerencsevadászok – európai kalandorok Délkelet-Ázsiában" (2024. február), "Nagymogulok asztalánál – az indiai gasztronómia fényes évszázadai" (2024. március).
Következő részek:
• "Petra titkai: egy ókori Las Vegas és a nabateusok világa" (2024. május),
• "Periplus: a Vörös-tenger képzeletbeli körülhajózása ókori kikötők mentén" (2024. június),
• "Eritrea: olasz Art Deco a sivatag szélén és az elfeledett történelem" (2024. július).

A török gasztronómia története egyben Kis-Ázsia főzési hagyományainak története is. Ha ilyen szempontok alapján nézzük, igazi történelmi utazásra indulhatunk ma este. Földünk egyik legzűrzavarosabb régiójának múltjában fogunk kutakodni ahhoz, hogy végül leülhessünk egy isztambuli kebabsütő asztalához. Az akkádoktól induló ívet szeretnénk végigjárni, hogy menet közben szemrevételezzük ki, mit is tett hozzá ehhez a páratlanul gazdag étkezési hagyományhoz. Felbukkannak majd perzsák és arabok, a Selyemút és Levante kalmárai, bizánciak, nomád törökök és persze nyárson sült húsok, töltött finomságok és apró falatkák is.

Előadó: Gáspár Péter, aki több mint húsz évig vezetett kulturális utakat Ázsia különböző országaiba. A délkelet-ázsiai térségre szakosodott. Végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár. Jan van den Boomen írói álnéven ismert a fantasy irodalom kedvelői körében. Szakácsként is tevékenykedik, jelenleg a Chefparade főzőiskola ázsiai kurzusait vezeti.

Az előadás után hozzászólhat, kérdezhet Pétertől.

Ha még nincs előfizetése, kezdje akár havi előfizetéssel mindössze 6.350 Ft-ért (április 15-ig 5.396 Ft-ért), amely 3 választható programhoz ad hozzáférést, élő előadásokra és/vagy előadásfelvételekre. További előnyökért válasszon féléves vagy éves csomagot. Ne feledje: a klubtagság előfizetése egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Minden klubtagsági szinten lehetőség van az előadások felvételének kérésére, a "Klubtagság" oldalon meghatározott feltételek alapján.A török gasztronómia története: az ókori kezdetektől a kortárs ízekig - Gáspár Péter előadása
A török gasztronómia története: az ókori kezdetektől a kortárs ízekig - Gáspár Péter előadása