Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2024. április 26. 20:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Királyok Völgye és Carter tevékenysége - Egyiptológia sorozat 4. része - Dr. Irsay-Nagy Balázs előadása

2024 januárjában induló négyrészes Egyiptológia-sorozatunkat Dr. Irsay-Nagy Balázs vezeti. Ez a sorozat 4. része. Előző részek: A Nílustól a hieroglifákig: Az egyiptomi civilizáció kialakulása (2024. január), Piramisok és titkaik: Az ókori Egyiptom építészeti öröksége ( 2024. február), Vallás és túlvilághit (2024. március).

Az egyiptomi Újbirodalom (18–20. dinasztia) uralkodóinak temetője egy a mai Luxor közelében lévő sivatagi vádi, a Királyok Völgye. Az itt található királysírokat falfestményekkel és fali domborművekkel gazdagon díszítették. A falakra felvitt ábrázolások, és a képekből és szövegekből álló vallásos kompozíciók révén egyedülálló betekintést nyerhetünk a korszak fáraóinak túlvilági sorsáról alkotott koncepciókba. És mivel két éve volt a százéves évfordulója a Királyok Völgye kutatásának leghíresebb eseményének, Tutanhamon király ép állapotban fennmaradt temetkezésének felfedezésének, szóba kerül a sírt feltáró Howard Carter angol régész tevékenysége is.

Előadó: Dr. Irsay-Nagy Balázs egyiptológus, az ELTE egyetemi adjunktusa. Egyiptológiát és asszíriológiát végzett az ELTE-n, az előbbit Kákosy László, az utóbbit Komoróczy Géza tanítványaként. Részt vett a Kákosy László által vezetett ásatáson (a thébai TT 32-es sír feltárásán). 2005 óta oktat egyiptológiát (és néha asszíriológiát is) az ELTE-n. Kutatásának súlypontjai a Királyok Völgye sírjai díszítésében kifejezett vallásos tartalmak, és az óegyiptomi királyideológia vizsgálata.

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Balázstól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amelyhez három programot kap! A programjegyeket felhasználhatja személyes részvételre és/vagy előadások felvételeinek kérésére, beleértve a "Videók" oldalon található korábbi előadásokat is.További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a "Klubtagság" egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Minden klubtagsági szinten lehetőség van az előadások felvételének kérésére, a "Klubtagság" oldalon meghatározott feltételek alapján.Királyok Völgye és Carter tevékenysége - Egyiptológia sorozat 4. része - Dr. Irsay-Nagy Balázs előadása
Királyok Völgye és Carter tevékenysége - Egyiptológia sorozat 4. része - Dr. Irsay-Nagy Balázs előadása