Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2024. május 27. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Varanasi, az örök város - Zentai György előadása

Zentai György India-sorozata. Előző részek: Hogyan hódította meg egy részvénytársaság egész Indiát? (2023. szeptember), Koh-i-Noor, a világ leghíresebb gyémántjának kalandos története (2023. október), Az indiai kereszténység a kezdetektől napjainkig (2023. november), A mogul építészet emlékei Indiában és Pakisztánban – nyilvános! (2023. december), Az Indus-völgyi civilizáció (2024. január), A szikh vallás és szent helyei (2024. február), Delhi "hét városa" (2024. március), Rádzsasztán színes városai (2024. április), Varanasi, az örök város (2024. május). A következő rész: Az Adzsanta- és Ellora-barlangok: buddhista művészet és vallások találkozása (2024. június), az utána következő részek ősztől várhatók.

Kevés indiai város vált ki olyan szélsőséges érzéseket az odalátogató turistából, mint Varanaszi, s ez aligha véletlen, hiszen itt mintha nem léteznének határok: egyszerre tapasztal meg az ember szépséget és rútságot, gazdagságot és szegénységet, szentet és profánt, életet és halált. És ahogy térben, úgy időben sem tapasztalhatók éles határvonalak, nem válik el egymástól élesen az ókor, a középkor és az újkor, hanem egy egészen sajátos elegyet alkot.
A Gangesz partján elterülő város – melyet neveznek Benáresznek és Kásínak is – Földünk egyik legrégibb folyamatosan lakott települése, kiemelkedő zarándokhely, a kereskedelem és az oktatás hagyományos központja. De miközben nyüzsgő és élettel teli, szoros a kapcsolata az elmúlással is: halottégető gátjaira szüntelenül szállítják az elhunytakat, hogy azután hamvaikat a szent folyóba szórják.
Az előadásban erről a rendkívüli, még Indián belül is egyedi városnak a történelmével, látnivalóival, és híres lakóival fogunk megismerkedni.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Gyuritól.

Ha még nincs előfizetése, kezdje akár havi előfizetéssel. További előnyökért válasszon féléves vagy éves csomagot. Ne feledje: az előfizetés egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Minden klubtagsági szinten lehetőség van az előadások felvételének kérésére, a "Klubtagság" oldalon meghatározott feltételek alapján.Varanasi, az örök város - Zentai György előadása
Varanasi, az örök város - Zentai György előadása