Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • Szervezés alatt!
  • online, Zoomon - 2024. februárban lesz
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Azerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége - Dr. Sárközy Miklós előadása

A pontos februári időpontot később közöljük. Azok a klubtagok, akik részt vettek a 2023. szeptember 20-i "Azerbajdzsán városai és épített öröksége" című előadáson, programjegy beváltása nélkül vehetnek részt ezen az eseményen. Új jelentkezők a szeptember 20-i előadás privát felvételét is megkapják (gmail e-mail cím szükséges hozzá). Előzmények: Az előadás időpontja egybeesett azzal, amikor az azeriek megtámadták az örményeket Hegyi-Karabahban. Emiatt megkértük Miklóst, hogy ismertesse velünk az események előzményeit és azt, hogy mi vezethetett ehhez a konfliktushoz. Kiváló tájékoztatást kaptunk tőle, de a főváros, Baku tárgyalása után már nem maradt idő a vidéki Azerbajdzsánra, ezért most erről lesz szó.
Dr. Sárközy Miklós 2024 első félévére meghirdetett előadásai:
• Kásán - Jazd - Kermán és környékük - a vidéki Irán alig ismert építészete (január),
• Azerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége (február),
• Afganisztán ősi városai I. (március),
• Afganisztán ősi városai II. (április),
• Északnyugat-Irán útjain (május),
• Kelet-Irán ismeretlen tájai (június)

Ha Azerbajdzsánba látogatunk, akkor egy sokkal színesebb világ nyílik meg előttünk, mint elsőre gondolnánk. A Magyarországnál valamivel kisebb területű állam a Nagy Kaukázus, a Kis Kaukázus, az Arasz folyó és a Kaszpi-tenger közötti változatos domborzatú és klímájú területen terül el, ahol jól megfér egymás mellett a sivatagi, kontinentális, szubtrópusi és a magashegységi klíma. Mindezek a tényezők meglehetősen változatos növénytakarót, geológiai formákat, állatvilágot és persze emberi kultúrákat is szültek. Azerbajdzsán történetileg meglehetősen változatos és sokszínű múltat tudhat maga mögött, és máig jónéhány etnikai kisebbség (tátok, tálisok, lezgek, kaukázusi avarok, udik, khinaliqiak) otthona.

Virtuális kirándulást teszünk Gobusztánba, ahol a sivatagi környezetben több ezernyi prehisztorikus sziklarajz maradt ránk, valamint a világ leglátványosabb sárvulkánjai, melyek, folyamatosan pöfögnek és ha nem vigyázunk, akkor bizony arcon is’köpnek’. Hiába no, alattunk hatalmas földgázmezők húzódnak, amelyek nyomására folyamatosan iszap és sár tör felfelé az amúgy meglehetősen holdbéli tájon, háttérben a Kaszpi-tengerrel… Baku mellett ellátogatunk az ott álló zoroasztriánus templomhoz, mely egykori párszi (indiai zoroasztriánus) és hindu kereskedők negyedének közepén áll, majd pedig ellátogatunk Bibi Heybat mauzóleumába, az egyik legfontosabb azerbajdzsáni tizenkettes síita muszlim zarándokhelyre, ahol egy síita női imámleszármazott sírja található.

Ezután Gubába, Észak-Azerbajdzsánba teszünk kirándulást a Nagy Kaukázus tövébe, amerre egykor Déchy Mór magyar földrajztudós is sokat járt. Itt egy csodálatos és érintetlen zsidó világba, egy érintetlen kaukázusi stetlbe csöppenünk máig ott élő zsidósággal. Guba a 18. század derekán Dagesztánból ide menekült, és kivirágzó úgynevezett hegyi zsidó közösség otthona mindmáig. Itt látogatást teszünk a helyi nagyzsinagógában és a gubai zsidók történeti múzeumában, valamint virtuális sétánk alatt megtekintünk egy mikvét és több más zsidó vallási épületet is.

Gubából aztán dzsipekbe ugrunk, és lélegzetállító szerpentineken keresztül meg sem állunk a közel 2500 méterrel a tengerszint felett fekvő Khinaliqig, ahol hamisítatlan ’tibeti’ alpesi hangulat fogad. Itt még a madár is alig jár, autó is csak ötven éve jött fel először. A helyiek a lezg nyelv rokonának tartott lokális kaukázusi nyelven beszélnek mindmáig, házaikat szárított trágyával fűtik fa híján, és a falu tetején épült mecsetből nézve, a távolban feltűnik a Bazardüzü, Azerbajdzsán legmagasabb 4466 méter magas hegycsúcsa is.

Ezután Azerbajdzsán középső és északnyugati része következik, ahol ellátgatunk a festői, tátok lakta Láhidzs hagyományos építészetű kicsiny falvába, olykor zúgó patakok felett emelt függőhidakon át sétálva a Kaukázus völgyeiben. Utána Gabalán át elutazunk a grúz határ felé vezető úton Sekibe, ahol az egykori Seki kánok perzsás ízlésú palotáit, cseréptetős karavánszerájait, színes kaukázusi mecseteit tekintjük meg, és megkóstoljuk Seki ínycsiklandó baklaváit, majd pedig elugrunk Kisbe, ahol a kaukázusi kereszténység régi templomát nézzük meg, az egykor ott járt Thor Heyerdahl szobrával.
Tartson Ön is velünk Azerbajdzsánba a KÉK Klubban!

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense. Részletesebb életrajzát és korábbi előadásának címeit ide kattintva látja.

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Miklóstól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Féléves és éves tagsággal kérheti és visszanézheti az előadás felvételét, ha részt vesz az előadáson. Amennyiben nem vesz részt a programon, a felvételt programjegy beváltásával kérheti, míg éves tagság esetén maximum 60 felvételt kérhet programjegy beváltása nélkül is.
Videófelvételek kérésének feltételei féléves és éves klubtagsághoz: A felvételeket az info@kekklub.hu e-mail címen kérheti az előadás előtt vagy azt követő két napon belül. A felvétel megtekintéséhez Google-fiókra van szükség (jellemzően gmail e-mail címmel). Kérésével vállalja, hogy a felvételeket nem osztja meg nyilvánosan, és csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti.

Fotók: Dr. Sárközy MiklósAzerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége - Dr. Sárközy Miklós előadása
Azerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége - Dr. Sárközy Miklós előadása