Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. október 16. 20:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Mexikó ősi piramisai - Dr. Gyarmati János előadása

Mexikó-sorozatunk 2. része

Az emberi közösségek az őskori megalitikus építményektől kezdve a 20. századi ikertornyokig és a dubai felhőkarcolóig monumentális építészeti alkotásokon keresztül fejezték ki társadalmi együvé tartozásukat, gazdasági és politikai erejüket, kulturális nagyságukat, vallási meggyőződésüket. E monumentális építészeti alkotások igen markáns típusát képviselik a világ számos pontján fennállott prekapitalista civilizációk piramisai, melyek napjainkig kitörölhetetlen lenyomatát őrzik az őket létrehozó kultúrák nagyszerűségének. Városaikat, templomaikat és számtalan egyéb alkotásukat elfedték, eltüntették az évezredek, ám ezek az emblematikus alkotások éppúgy dacoltak a sivatag homokjával, a trópusi esőerdő fáival, mint a későbbi népek pusztításaival.

Az amerikai kontinens két jól körülhatárolható régiójában, a Középső-Andokban és Mezoamerikában léteztek olyan kultúrák, amelyek ilyen építményeket hagytak maguk után, de mégis az utóbbi az, ahol a települések jó részében megtalálható volt a fölfelé egyre csökkenő méretű csonka gúlákból emelt építmény, azaz a lépcsős piramis. A piramisok ott magasodtak a legkorábbi mezoamerikai civilizáció, az olmék kultúra szertartásközpontjaiban csakúgy, mint a legkésőbbi azték városokban. Részét képezték a kicsiny vidéki településközpontok szertartási kerületének, hasonlóan az olyan metropoliszokhoz, mint amilyen a Mexikói-medencében fekvő Teotihuacán volt az i. sz. I. évezredben. Egyaránt előfordultak a mezoamerikai civilizációk északi pereméhez közeli tolték Tulában és a déli Honduras ékszerdobozának számító maja Copánban.

Ott voltak tehát mindenütt, ahol nagyobb számú, az állami szervezettség szintjére lépő emberek csoportja egy-egy szertartásközpontban összegyűlt. Sőt e szertartásközpontok legfontosabb építményei voltak. Kultikus épületként azokat a hegyeket szimbolizáltak, ahol az első emberek összejöttek, hogy isteneikhez minél közelebb, a hegyek csúcsán levő barlangokban mutathassák be áldozatukat.

Előadó: Dr. Gyarmati János, a Néprajzi Múzeum amerikai régészeti gyűjteményének muzeológusa. Régészként több mexikói, perui és bolíviai kutatóprogram résztvevője, illetve vezetője.

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Jánostól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön legalább féléves klubtagsággal rendelkezik, kérheti és visszanézheti a rögzített előadások felvételeit, amelyeken részt vesz. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.

Fotók: Szabó AladárMexikó ősi piramisai - Dr. Gyarmati János előadása
Mexikó ősi piramisai - Dr. Gyarmati János előadása