Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. november 27. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Velence, ami az útikönyvekből kimaradt - Sajó Tamás előadása

Sajó Tamás következő előadása decemberben: Firenze, ami az útikönyvekből kimaradt.

Vannak helyek, ahol az idő egyenletesen, szüntelenül rakódik le, és nincs szél, ami elfújja. Ahol minden utcának, térnek, háznak sok évszázados gazdag története van, és ezt a történetet el is lehet mesélni. Velence ilyen hely. Több mint ezer éve gyűlnek itt a történetek, és nemcsak egy itáliai város történetei, hanem az egész világé, amelynek valaha tengeri, kereskedelmi és politikai kapcsolatain keresztül királynője volt: az egész Itália, Dalmácia és Magyarország, a Levante és a Kelet történetei, el egészen Kublaj kán mesés birodalmáig.

Ezekből a kis és nagy történetekből adok ízelítőt ebben az egy órában. Nem is virtuális sétát, inkább virtuális drónrepülést tartunk a város csatornái és sikátorai fölött, ráfókuszálva egy-egy érdekes kapura, hídra, faragványra, és feltárva, milyen történetek kötődnek hozzá, s hogyan illeszkednek ezek a történetek Velence és a tengerek nagy történetébe.

Velence történeteiről sok ezer oldalas könyvek szólnak, lehetetlen őket összefoglalni egy órában. A mostani áttekintést valóban csak ízelítőnek szánom, s a jövő évre tervezett itáliai sorozatban még többször is visszatérünk Velencébe, hogy egy-egy történetet alaposabban is kibontsunk. Maradjanak velünk.

Előadó: Sajó Tamás művészettörténész vagyok. Sok nyelven beszélek és fordítok, többek között Umberto Eco és más olasz szerzők művészettörténeti munkáit. Tizenéves korom óta folyamatosan utazom, s ezeket az útjaimat igyekszem megosztani A Wang folyó versei című blogomban (http://wangfolyo.blogspot.com), a Studiolum Szabadegyetem című előadássorozatomban (http://talks.wangfolyo.com) és jó tíz éve már az általam szervezett valódi utakon is, a Mediterráneumtól a Kaukázuson és Perzsián át Kínáig. Mielőtt 2000-ben független tudóssá, afféle Waldheim Rudivá lettem volna, a MTA-n kutattam és a CEU-n tanítottam. Igazából az általam szervezett utak is peripatetikus egyetemi előadások.

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Tamástól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, az előadás reggelén e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Féléves és éves tagsággal kérheti és visszanézheti az előadás felvételét, ha részt vesz az előadáson. Amennyiben nem vesz részt a programon, a felvételt programjegy beváltásával kérheti, míg éves tagság esetén maximum 60 felvételt kérhet programjegy beváltása nélkül is.
Videófelvételek kérésének feltételei féléves és éves klubtagsághoz: A felvételeket az info@kekklub.hu e-mail címen kérheti az előadás előtt vagy azt követő két napon belül. A felvétel megtekintéséhez Google-fiókra van szükség (jellemzően gmail e-mail címmel). Kérésével vállalja, hogy a felvételeket nem osztja meg nyilvánosan, és csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti.Velence, ami az útikönyvekből kimaradt - Sajó Tamás előadása
Velence, ami az útikönyvekből kimaradt - Sajó Tamás előadása