Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. december 17. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Firenze, ami az útikönyvekből kimaradt - Sajó Tamás előadása

Vannak helyek, ahol az évszázadok alatt sok-sok történet rakódik le, s a várost bejárva sorra fel lehet eleveníteni őket. Ilyen Velence, amelyről az előző előadásban volt szó.
És vannak helyek, ahol egyetlen nagy történet szövögeti önmagát, számos mellékszállal, úgyhogy minden, amit látunk, ennek a történetnek a terméke és hordozója. Ilyen Firenze, amely már a reneszánsz idején és azóta is egyetlen történet szálára igyekszik felfűzni magát és valamennyi szereplőjét és műemlékét. Ami pedig nem illik ebbe a történetbe, azt átadja az enyészetnek, ahogy a teljes firenzei kereskedőváros és zsidó negyed eltűnt az 1860-as évek eklektikus átépítései során.
Ennek a nagy történetnek néhány kevésbé ismert útjelzőjét igyekszünk áttekinteni ebben az egy órában, megmutatva egyedi érdekességüket és szépségüket is, és azt is, hogyan állnak össze Firenze történetének egyetlen nagy hálójává.

Előadó: Sajó Tamás művészettörténész vagyok. Sok nyelven beszélek és fordítok, többek között Umberto Eco és más olasz szerzők művészettörténeti munkáit. Tizenéves korom óta folyamatosan utazom, s ezeket az útjaimat igyekszem megosztani A Wang folyó versei című blogomban (http://wangfolyo.blogspot.com) , a Studiolum Szabadegyetem című előadássorozatomban (http://talks.wangfolyo.com) és jó tíz éve már az általam szervezett valódi utakon is, a Mediterráneumtól a Kaukázuson és Perzsián át Kínáig. Mielőtt 2000-ben független tudóssá, afféle Waldheim Rudivá lettem volna, a MTA-n kutattam és a CEU-n tanítottam. Igazából az általam szervezett utak is peripatetikus egyetemi előadások.

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Tamástól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24-10 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Féléves és éves tagsággal kérheti és visszanézheti az előadás felvételét, ha részt vesz az előadáson. Amennyiben nem vesz részt a programon, a felvételt programjegy beváltásával kérheti, míg éves tagság esetén maximum 60 felvételt kérhet programjegy beváltása nélkül is.
Videófelvételek kérésének feltételei féléves és éves klubtagsághoz: A felvételeket az info@kekklub.hu e-mail címen kérheti az előadás előtt vagy azt követő két napon belül. A felvétel megtekintéséhez Google-fiókra van szükség (jellemzően gmail e-mail címmel). Kérésével vállalja, hogy a felvételeket nem osztja meg nyilvánosan, és csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti.

Fotók: Sajó TamásFirenze, ami az útikönyvekből kimaradt - Sajó Tamás előadása
Firenze, ami az útikönyvekből kimaradt - Sajó Tamás előadása