Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. október 25. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Koh-i-Noor, a világ leghíresebb gyémántjának kalandos története - Zentai György előadása

Zentai György előadás-sorozatának 5. része

A brit koronaékszerek részét képező, az anyakirálynő koronáját díszítő Koh-i-Noor minden bizonnyal az emberi történelem leghíresebb és legnagyobb vitákat kiváltó gyémántja, melynek a hozzá fűződő legendáknál csak a valós története változatosabb.

Az egykor a világ legnagyobb gyémántjának tartott kő eredete a legendák ködébe vész, de már ezek a legendák is előrevetítik későbbi sorsát: birtoklása az abszolút hatalom jelképévé vált, aminek szinte egyenes következményeként háborúk, viszálykodások és rengeteg vér és pusztulás kísérték útját. S bár a gyémánt történelmében oly gyakran jelen lévő erőszak mára a múlté, a vele kapcsolatos viták nagyon is elevenek a mai napig is: az 1849-ben, Viktória királynő uralkodása idején az akkor a világ jelentős részét saját gyarmataként uraló Brit Birodalom által megszerzett gyémántra jelenleg három ország, India, Pakisztán és Afganisztán is igényt tart, ami legutóbb III. Károly király és Kamilla királyné koronázásakor okozott diplomáciai feszültségeket.

Az előadásban e különös drágakő történetéről lesz szó az eredetét bemutató legendáktól a mai helyzetéig. A Koh-i-Noor, ez a színtelen kődarab mintha magában foglalná az indiai kultúra és történelem végtelen sokszínűségét: a hindu istenektől és királyoktól kerül a muszlim szultánok kezébe, tőlük egy perzsa hadúr rabolja el, végül pedig az utolsó szikh császártól szerzi meg az Brit Birodalom.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Györgytől. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön legalább féléves klubtagsággal rendelkezik, kérheti és visszanézheti a rögzített előadások felvételeit, amelyeken részt vesz. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.Koh-i-Noor, a világ leghíresebb gyémántjának kalandos története - Zentai György előadása
Koh-i-Noor, a világ leghíresebb gyémántjának kalandos története - Zentai György előadása