Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. szeptember 30. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Hogyan hódította meg egy részvénytársaság egész Indiát? - Zentai György előadása

Zentai György sorozatának 4. része

A felfedezések korát követő gyarmatosítás időszaka a mai napig hatalmas, sokszor érzelmektől fűtött, máskor a történelmi tárgyilagosság talaján megmaradó vitákat vált ki a gyarmatokból lett független államokban és volt gyarmattartó országokban is. A 16. századtól számos európai nemzet egymással versenyezve kelt útra távoli vidékekre, hogy minél nagyobb részt kaparintsanak meg maguknak a távoli kontinensek, Amerika, Ázsia és Afrika természeti kincseiből és hogy előnyös kereskedelmi kapcsolatokat létesítsenek.

A brit gyarmatosítás történetében kulcsfontosságú és rendkívül ellentmondásos szerepet betöltő Brit Kelet-Indiai Társaság, amint arra a neve is utal, egy részvénytársaság volt, mely kereskedelmi tevékenység céljából jött létre, ám a 1757-re gyakorlatilag a legnagyobb hatalommá vált az indiai szubkontinensen, s a 19. század elejére közel negyedmillió főt számláló, indiai zsoldosokból álló hadsereget tartott fenn.

Az előadásban a társaság kezdeteiről, felemelkedéséről és bukásáról lesz szó, arról, hogyan válhatott egy részvénytársaság politikát befolyásoló tényezővé nemcsak Indiában, hanem Angliában is, hogyan tudta hatalmába hajtani a kor legnagyobb indiai uralkodóit, s tevékenységével hogyan változtatta meg örökre India egyes régióinak sorsát.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Gyuritól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön legalább féléves klubtagsággal rendelkezik, kérheti és visszanézheti a rögzített előadások felvételeit, amelyeken részt vesz. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.

1. kép: Spiridione Roma festménye: A Kelet felajánlja kincseit BritanniánakHogyan hódította meg egy részvénytársaság egész Indiát? - Zentai György előadása
Hogyan hódította meg egy részvénytársaság egész Indiát? - Zentai György előadása