Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. november 23. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Versenyfutás a szerecsendióért és a szegfűszegért: a Brit és a Holland Kelet-indiai Társaság harca a Fűszer-szigetekért - Gáspár Péter előadása

Gazsi ázsia meséi utazóknak és szobaturistáknak c. sorozat következő része. Gazsi mesél, vetít, jó hangulatú estéket varázsol nekünk. A sorozatban mesél Angkorról, a keleti fűszerekről és kereskedelmükről, eltűnt népekről és birodalmakról, történelemről, sok érdekességről, olyanról, ami a kíváncsi világutazót és a szobaturistát érdekelheti. Gazsinak az utasok szeretetkönyvet készítettek, ebben nekem is volt pici részem, és bízom benne, hogy nem lesz ellenére, ha minden meséjének leírásához egy utastól idézek a szeretetkönyvből, az utas nevének említése nélkül, hogy klubtagjaink jobban megismerhessék őt.
A program leírását hamarosan közzétesszük. – Kozma Kata, a KÉK Klub vezetője

A keleti földteke nagy szigetbirodalma mindig is a különleges illatok, ízek és színek miatt játszott fontos szerepet a globális kereskedelemben. Gyógyító erejük és aromáik miatt az itteni fűszerek áruba bocsátása a régidőktől kezdve kivételes haszonnal kecsegtetett. Európa újkori felemelkedése pedig lehetővé tette az itt formálódó nagyhatalmak számára, hogy egy idő után közvetlenül is beavatkozhassanak a délkelet-ázsiai politikai játszmákba. Ma közelebbről tekintjük meg két, különböző módon, ám azonos céllal létrejött kereskedelmi szövetség, a Brit és a Holland Kelet-indiai Társaság versenyfutását, egy olyan párviadalét, melynek célkeresztjében egy ujjpercnyi mag – a szerecsendió – és egy apró, világvégi szárazulat, Run szigete állt.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), aki több mint húsz évig vezetett kulturális utakat Ázsia különböző országaiba. A délkelet-ázsiai térségre szakosodott. Végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár. A fantasy irodalom iránt érdeklődők Jan van den Boomen írói álnéven is ismerhetik. Jelenleg a Chefparade főzőiskola ázsiai főzőkurzusait vezeti.

Idézet Gazsi szeretetkönyvéből: "Utaznom kell, hogy fenékig ürítsem az életet..." Tennyson lelkes megfogalmazása akár a mottója is lehetne – itthon is gyakran találkozó, szívesen együtt utazó baráti társaságunknak. Gáspár Péter, "Gazsi" itthon is, külföldön is kedves, nagy tudású és hangulatot teremtő idegenvezetőnk volt. Indonéziában Jáva, Sulawesi és Bali távoli, számunkra alig ismert, misztikus világába vezetett be – Budapesten pedig a zsinagógák történetét, szellemiségét ismertette nagy hozzáértéssel. Mert minket minden érdekel. Bevallhatjuk, Montaigne szavaival: "Tudjuk, hogy az utazási vágy a nyugtalanság és az állhatatlanság tünete;" – de mi is hozzátesszük: "de hiszen ezek a legemberibb tulajdonságok"!
"Aki még nem kíváncsi: tudatlan, Aki már nem kíváncsi: bölcs". Mi kíváncsiak vagyunk. Köszönet Gazsinak, hogy talán már kevésbé tudatlanok – de még messze nem bölcsek. Jó
lenne még sok helyre utazni Gazsival!

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Gazsitól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Féléves és éves tagsággal kérheti és visszanézheti az előadás felvételét, ha részt vesz az előadáson. Amennyiben nem vesz részt a programon, a felvételt programjegy beváltásával kérheti, míg éves tagság esetén maximum 60 felvételt kérhet programjegy beváltása nélkül is.
Videófelvételek kérésének feltételei féléves és éves klubtagsághoz: A felvételeket az info@kekklub.hu e-mail címen kérheti az előadás előtt vagy azt követő két napon belül. A felvétel megtekintéséhez Google-fiókra van szükség (jellemzően gmail e-mail címmel). Kérésével vállalja, hogy a felvételeket nem osztja meg nyilvánosan, és csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti.Versenyfutás a szerecsendióért és a szegfűszegért: a Brit és a Holland Kelet-indiai Társaság harca a Fűszer-szigetekért - Gáspár Péter előadása
Versenyfutás a szerecsendióért és a szegfűszegért: a Brit és a Holland Kelet-indiai Társaság harca a Fűszer-szigetekért - Gáspár Péter előadása