Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. december 15. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

A Selyemút építészete Észak-Iránban Mashadtól Kermansahig - Dr. Sárközy Miklós előadása

Dr. Sárközy Miklós előadássorozatának 14. része.

Észak-Irán világa Irán egyik leggazdagabb, legsűrűbb szövésű kulturális régiója. Előadásomban a Mashadtól Zandzsánig ívelő területet járjuk be. Persze a bejárás kifejezés talán megtévesztő, hiszen aki Mashad városa felől elindul nyugati irányba Iránban, annak jó pár érdekes és izgalmas történelmi és természeti látnivalóban lesz része.

Virtuális utunk elején a történeti Khorászán nyugati részét járjuk be. Mashad városában kezdünk, ebben az óriásira duzzadt vallási zarándokhelyen, amely a 818-ban itt elhunyt Alí al-Ridá (Reza) a 8. síita imám (a 12-es síita iszlámon belül) személyére emlékezik nevében. A hatalmas síita ziáratgáh (zarándokhely) meghatározza Mashad városszerkezetét és építészeti hagyományait. Reza imám szentélye város a városban, rengeteg múzeum, díszes szahn (udvar) várja az ide érkező jámbor síita és nem-síita zarándokot. Mashad mellett fekszik az ősi Túsz városa, Abú'l-Qászem Manszúr Ferdouszí (Firdauszí) a klasszikus perzsa hősepika legnagyobb művének, a Királyok Könyvének (Sáhnáme) szerzője, mely mű ihlető forrása és kedves olvasmánya volt egykoron Arany Jánosnak is.

Utunkat innen nyugat felé vesszük és az egykori Selyemutak mentén fogunk haladni, ahol sok egyéb hely mellett elidőzünk Mijándast óriási méretű, több udvaros karavánszerájában is az iráni Kevír sivatagban. Innen kisebb megállókkal Besztámba, Bajazíd (Abú Jazíd) Besztámí 9. századi jelentős iráni szúfi dervis mauróleumába zarándokolunk el, a kiterjedt szentélykörzet szeldzsuk, mongol, timurida műemlékei fölött tűnődünk, hogy aztán tovább vándolroljuk Dámghánba, ebbe az ósi iráni oázisvárosba, mely egykoron Hekatonpülosz (Száz oszlopos város) néven hellenisztikus és párthus kori település volt és rövid ideig a Párthus Birodalom fővárosaként is ismert volt. Dámghán elbűvölő építészete mindig magával ragadja az embert, kezdve a város szélén álló szászánida karavánszerájtól, a közeli Tepe Hiszár neolitikus dombjáig és a város középkori muszlim építészeti gyöngyszemeiig: a 8 századi Tárikhánéig, Irán egyik legkorábbi mecsetének maradványaiig vagy a 11. századi csodálatos Pír-e 'alamdár toronyig.

Teherántól nyugatra Észak-Iránba számos kiváló és nagyszerű műemléket lehet látni, ennek során ellátogatunk az Elburz hegység lábánál Qazvínba, Irán 16. századi fővárosába, ahol a gazdag és szépséges észak-iráni város falai között felkeressük a helyi gigantikus középkori nagymecsetet, az Emamzade-je Hoszein síita zarándokhelyet, mely egykor a zajdita síita iszlám szentélyeként indiult és lett később a tizenkettes síita iszlám által tisztelt hely, a 16. században pedig hatalmas és pompás emámzáde épült, hirdetve a korabeli Perzsiában államvallássá lett ithnáasarija (tizenkettes síita iszlám) dicsőségét. Qazvinból taxival felmegyünk az Elburz hegység szerpentinjein és felhágunk Alamút büszke várába, az egykori nizári iszmá'ilita síiták (félrevezető néven: asszaszínok) híres sasfészkébe. amely a 11-13. század között egy jelentős észak-iráni síita állam központja volt a tengerszint felett több mint kétezer méterrel és amelyet végül a mongolok foglaltak el 1256-ban. Ezt követően röviden körülnézünk Zandzsánban és Szoltaníje vidékén, ahol távol-keleti mongol és muszlim művészeti hagyományok találkozásának leszünk a szemtanúi.
Mindenkit szeretettel várok erre a nem szokványos iráni előadásra.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Miklóstól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal most mindössze 5.715 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Féléves és éves tagsággal kérheti és visszanézheti az előadás felvételét, ha részt vesz az előadáson. Amennyiben nem vesz részt a programon, a felvételt programjegy beváltásával kérheti, míg éves tagság esetén maximum 60 felvételt kérhet programjegy beváltása nélkül is.
Videófelvételek kérésének feltételei féléves és éves klubtagsághoz: A felvételeket az info@kekklub.hu e-mail címen kérheti az előadás előtt vagy azt követő két napon belül. A felvétel megtekintéséhez Google-fiókra van szükség (jellemzően gmail e-mail címmel). Kérésével vállalja, hogy a felvételeket nem osztja meg nyilvánosan, és csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti.A Selyemút építészete Észak-Iránban Mashadtól Kermansahig - Dr. Sárközy Miklós előadása
A Selyemút építészete Észak-Iránban Mashadtól Kermansahig - Dr. Sárközy Miklós előadása