Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. november 21. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

A Perzsa-öböl iráni szigeteinek természeti és történeti érdekességei - Dr. Sárközy Miklós előadása

Dr. Sárközy Miklós előadássorozatának 13. része.

Dél-Irán világa fantasztikus és elbűvölő szépségű, mely számos értékes és izgalmas régióval rendelkezik. Ezen belül is azonban külön kategóriát képviselnek a Perzsa-öböl szigetei. A Perzsa-öböl szigeteiről elsőre leginkább a geopolitikai feszültségek jutnak eszünkbe, a világgazdasági és nagyhatalmi vetélkedés, mely tény a globális gazdaság, a kőolaj- és földgázellátás terén hallatlanul érzékeny területté avatja ezt a területet. Kevéssé ismertek a Perzsa-öböl kulturális, építészeti értékei, művészeti öröksége, történelmi sokszínűsége. Jelen előadásomban a Perzsa-öböl iráni szigeteit mutatom be, azok építészeti, ökológiai szépségeit.

Kis szigete nyugodtan nevezhető az iráni Dubainak, s egykor az utolsó iráni sah luxusnyaralójáról és a sahnak készült Concorde leszállópályáról híresült el. Mára már iráni turisták tömegei keresik fel a Perzsa-öböl északi partjaihoz közel fekvő szigetet, amely egyben szabadkereskedelmi zóna is, Iránhoz képest némileg eltérő szabályokkal. Kis szigete mára Sarm el-Sejkh és Dubai után a harmadik legnépszerűbb turistadesztináció lett a Közel-Keleten. Kis szigetén a tömegturizmus, a hatalmas luxusszállodák (közöttük egy, stílusában az ókori Perszepoliszt imitáló hatalmas hotel) együtt élnek a sziget ritka, egzotikus és autentikus látnivalóival. Nekem talán a helyi arab őslakosság skanzenje, valamint az egykori Harar városának, a középkori Kis szívének emlékei tetszettek a legjobban, de a földalatti édesvíz-csatornarendszer is szemet gyönyörködtető szépségű. Kis szigetének emblematikus szimbóluma a huszadik században megfeneklett görög hajó roncsa.

Még izgalmasabb élmény a Hormuzi szoros iráni szigeteinek felfedezése, itt Qesm és Hormuz szigeteire látogatunk el virtuálisan. A Hormuzi-szoros iráni szigeteitől csak egy ugrás Omán és az Egyesült Arab Emirátusok partjai. Az itt élők kulturálisan, történelmileg, arcvonásaikban, zenéjükben, konyhájukban számos közeli és távolabbi régió hatásait tükrözik: iráni, arab, afrikai, indiai és európai hatásokat lehet lépten nyomon látni, melyek érdekesen keverednek a Hormuzi-szoros lakossága mindennapjaiban. Qesm szigetén ellátogatunk a híres mangrove erdőkhöz, melyek a legnagyobbak a Perzsa-öbölben, és egyben közel kétszáz madárfajnak adnak otthont. Ezután elutazunk a qesmi UNESCO Geopark területére, mely 2006-ban született meg, és egyben a Közel-Kelet első geoparkjának számít, és közel harmincezer hektárra terjed ki, leglátványos geológiai formációknak adva otthont. Itt virtuális látogatást teszünk a világ leghosszabb sóbarlangjában, majd megnézzük a Csillagok völgyét és a Csáhkúh (Kúthegy) kanyont is. Kalandjainkat a qesmi portugál erőd falainál fejezzük be.

Ezt követően átkompozunk a szomszédos Hormuz szigetére, ahol utunkat hatalmas olajszállító tankerek szegélyezik a hajnali Perzsa öböl tajtékos hullámai között. Marco Polo és Ibn Battúta anno szintén Hormuz szigetének vendégei voltak. Ha megéhezünk, akkor Hormuz szigetén ideje egy helyi vörös, vasoxidos talajból és lisztből gyúrt lepénykenyeret enni mint helyi delicacyt. Azután jöhet a gótika! Megnézzük az egykori hatalmas portugál erőd falait, annak ciszternáit és épen maradt 16. századi gótikus keresztény altemplomát. Ezután látogatást teszünk Ahmad Nadalián híres, Hormuzon szigetén élő kortárs iráni festőművész galériájában, aki a helyi hormuzi hagyományokat őrzi, színeket, inspirációkat, hangulatukat gyűjt ebből az arab-indo-iráni kulturális egyvelegből., amely Hormuz szigetét olyannyira jellemzi. Végül sétát teszünk a Szivárvány völgyben és a Vörös parton, ahol különleges és egyedi geológiai formációkkal lesz módunk ismét megismerkedni.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Miklóstól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Rögzítjük az előadást, az azt követő beszélgetést kivéve. Féléves és éves tagsággal kérheti és visszanézheti az előadás felvételét, ha részt vesz az előadáson. Amennyiben nem vesz részt a programon, a felvételt programjegy beváltásával kérheti, míg éves tagság esetén maximum 60 felvételt kérhet programjegy beváltása nélkül is.
Videófelvételek kérésének feltételei féléves és éves klubtagsághoz: A felvételeket az info@kekklub.hu e-mail címen kérheti az előadás előtt vagy azt követő két napon belül. A felvétel megtekintéséhez Google-fiókra van szükség (jellemzően gmail e-mail címmel). Kérésével vállalja, hogy a felvételeket nem osztja meg nyilvánosan, és csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti.A Perzsa-öböl iráni szigeteinek természeti és történeti érdekességei - Dr. Sárközy Miklós előadása
A Perzsa-öböl iráni szigeteinek természeti és történeti érdekességei - Dr. Sárközy Miklós előadása