Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. október 04. 19:00
  • online, Zoomon
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Türkmenisztán - egy elzárt ország arcai - Dr. Sárközy Miklós előadása

Dr. Sárközy Miklós előadássorozatának 12. része.

Türkmenisztán kevéssé ismert, de komoly kulturális örökséggel rendelkező állama a mai Közép-Ázsiának. Előadásom során a sokak által alig ismert, zárt állam épített örökségével ismerkedünk meg az egykori Északnyugat-Khorászán, Dihisztán és Khwárizm területén. Hagyjuk a modern politikai sztereotípiákat, a felszínes és sivár kliséket, melyeket a mai sajtóban Türkmenisztánra alkalmaznak, és próbáljuk megérteni és megismerni ennek a kevéssé ismert országnak a kulturális örökségét.

Virtuális utazásunk első felében Asghabat, a türkmenisztáni főváros szépségéveivel ismerkedünk. Asghabat, az iráni határnál, a Kopet Dag hegység közelében épült egykori orosz katonai kolónia az elmúlt harminc évben teljesen átalakult, a fiatal közép-ázsiai állam vezetői presztízskérdést csináltak a főváros építészetéből. Asghabat a fehér márvány falakkal pompázó paloták városa, ahol még az autóknak is fehér színben kell virítaniuk. Megtekintjük a Nemzeti Múzeum páratlan párthus és iszlámkori kincseit, mint például Gonurtepe (Margus) világhírű leleteit, a Kr.e. 3-2. századi hellenisztikus elefántcsont rhütonokat vagy a Mervből előkerült Kr. u. 2-3, századi buddhista tárgyakat. Asghabat másik híres múzeuma a Szőnyegmúzeum, mely szintén páratlan kincsekkel bűszkélkedhet, a világhírú türkmén nomád szőnyegek szépsége magával ragadó. Mindezeken túl virtuális kirándulást teszünk egy asghabati piacon és körülnézünk a modern Asghabat utcáin is, ahol számos érdekes modern köztéri alkotást tekintünk meg.

Asghabat után ellátogatunk a türkmenisztáni főváros környékére is, virtuális zarándoklatot teszünk Zengi Baba szúfi misztikus Asghabat közelében fekvő síremlékéhez, és megnézzük Anau egykori monumentális 15. századi timurida mecsetének romjait is, melyet egy földrengés rombolt részben le. Ezt követően látogatást teszünk Niszában, az iráni népek közé tartozó Párthus Birodalom egykori korai fővárosában, mely a Kr.e. 3-1. század között élte virágkorát. Nisza építészete sajátosan elegyíti az ókori keleti és a hellenisztikus építészeti stílusokat. Ezt követően megtekintjük a Göktepei csata emlékművét, mely az 1881-ben az oroszok által lemészárolt több tízezer tekke türkmén nomádnak állít emléket, és amely emlékmű csak a Szovjetunió bukása után készülhetett el. Gipcsak falvában ellátogatunk az első türkmén elnök, Szaparmurat Nijazov (Türkmenbasi) mauzóleumába és virtuális sétát teszünk Türkmenisztán legnagyobb mecsetében is, melynek falain nemcsak a Koránból, hanem a Türkmenbasi könyvéből, a Rúhnámából (A Lélek könyve) is szerepelnek idézetek.

Ezt követően virtuálisan átszeljük a Karakum sivatagot és megállunk az Amu Darja, a legnagyobb türkmenisztáni folyó partján is rövid időre, ahogy annak idején Vámbéry Ármin is tette. Közben megismerkedünk a nomád türkmének világhírű lovával, a már Magyarországon is tenyésztett nemes ahal tekével. Itt elidőzünk a türkmén nomád hagyományoknál, hiszen Türkmenisztánba a modern életben sem szűnt meg a nomadizmus és a nomád törzsek befolyása teljesen.

Végül rövid látogatást teszünk az üzbég határ közelében fekvő észak-türkmenisztáni Konya Ürgencsben (Régi Ürgencs), az egykori Khwárizm középkori fővárosában, amely a 10-16. század között több jelentős helyi dinasztia (Khwárizmsahok, üzbég Arabsáhidák) és amelynek monumentális épületei, mecsetei, minaretei, zarándokhelyei ma is az egykori gazdag középkori muszlim metropolisz emlékezetét őrzik.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek Miklóstól.

Ha még nem tagja klubunknak, ismerkedjen meg havi tagságunkkal mindössze 6.350 forintért, amellyel három programot választhat! További előnyökért válassza féléves (24 jegy) vagy éves (48 jegy) tagságunkat. Ne feledje: a klubtagság egy kapszulás kávé ára naponta, és ajándékba is adhatja!

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén. Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön legalább féléves klubtagsággal rendelkezik, kérheti és visszanézheti a rögzített előadások felvételeit, amelyeken részt vesz. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.

Fotók: Dr. Sárközy MiklósTürkmenisztán - egy elzárt ország arcai - Dr. Sárközy Miklós előadása
Türkmenisztán - egy elzárt ország arcai - Dr. Sárközy Miklós előadása