Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. február 28. 19:00
  • online
  • 20 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Kovácsoltvas-művészet Budapesten - online - Görbe Márk előadása

Homlokzatszimbolikai előadássorozatunkon megismerkedhettünk mindazon fő homlokzatplasztikai ékítményekkel, melyek meghatározóak voltak egy 19. századi, 20. század eleji épület esetében. Ennek folytatásaként a következőkben Budapest házainak különböző technikáival készült egyéb díszítményeit vesszük sorra. Elsőként a kovácsoltvasak varázslatos világába nyerünk betekintést.

A 19. század vége és a 20. század eleje egy addig soha nem tapasztalt stílusbeli sokszínűség időszaka volt. A historizmus és a szecesszió bűvöletében elképesztően változatos formagazdaságú műalkotások születtek a fémművesség területén is. A kapuk, ablakok, erkélyek rácsai az előkelőbb bérházak, illetve számos közintézmény esetében többnyire kézi kovácsolással készültek. A neoreneszánsz, neobarokk, neorokokó és szecesszió stílus legszebb budapesti, homlokzatokat ékítő kovácsoltvas darabjait fogjuk sorra venni az előadáson, melyen megismerkedünk a hazai vasművesség kiemelkedő alkotóival is – élükön Jungfer Gyulával, akinek műhelyéből kerültek ki az Operaház, Országház és a Gresham-palota legszebb fémmunkái.

Előadó: Görbe Márk művészettörténész

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek az előadótól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén.

Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.Kovácsoltvas-művészet Budapesten - online - Görbe Márk előadása
Kovácsoltvas-művészet Budapesten - online - Görbe Márk előadása