Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. február 06. 19:00
  • online
  • 80 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Romológia - Kutatástól az oktatásig - Forray R. Katalin nyilvános online előadása

Forray R. Katalin professzor asszony Romológia - Kutatástól az oktatásig című könyve nemrég jelent meg. Előadásában a kötet egy-egy fejezetével foglalkozik. Az előadás után Dr. Boros Julianna egyetemi adjunktus néhány mondatban reflektál az elhangzottakra, majd 1-2 gondolatébresztő kérdést is megfogalmaz. Utána a résztvevők kérdezhetnek, hozzászólhatnak.

Amikor a cigányokról, romákról beszélünk, gyakran csak több évtizeddel, fél évszázaddal korábbi képeket idézünk magunk elé. Ma a helyzetük más, mint korábban volt.

A cigány/roma népcsoportok később érkeztek Európába, mint a jelenlegi nemzetalkotók. Sajátos kultúrájuk, nyelveik, foglalkozásaik, társadalmi pozícióik máig hatást gyakorolnak beilleszkedésükre. A gyermek nevelődésének elsődleges színhelye a család, amely sokszor kerül összeütközésbe az államot képviselő iskolával. Ha a család a többségi kultúrától eltérő és sokkal jelentősebb szerepet gyakorol a nevelésben, akkor az iskolázás kudarchoz vezethet. Az óvoda ma már szinte minden gyermeket elér, és segít az iskolába lépésben. Az iskola a tradicionális roma család számára idegen és ismeretlen, ezért gyakran nem várható megfelelő magatartás a gyerekektől. A pedagógus akkor lesz hatékonyabb, ha együttműködik a családdal, munkája pedig kiegészül olyan civil tevékenységekkel, amelyek kiegészítik a családi nevelést.

Jó lenne azonban, ha nem hagynánk figyelmen kívül azokat, akik a fenti népességi problémák ellenére sikeresek az iskolázásban. A Pécsi Tudományegyetemen működő Wlisloczky Henrik Szakkollégium csak egyike azon szakkollégiumoknak - habár első ezek közül -, amelyek a felsőoktatásban tanuló, szociálisan rászoruló cigány/roma fiataloknak külön támogatást nyújtanak. Ott is, de más közép- és felsőoktatási intézményekben is jelen vannak és sikeresen helytállnak e népcsoport gyermekei.

Az iskolázás, pályaválasztás, a szociális helyzet és persze származás és egyéb szempontokból nagy különbségek vannak közöttük. Erről gyakran elfelejtkezünk. Az egyik ilyen elem, hogy határozott középosztályosodási tendenciák indultak meg ebben a népcsoportban is. Ez persze nem jelenti a leszakadók problémájának megszűnését, azt azonban igen, hogy nem szabad klisékben gondolkodni róluk sem.

Ezekkel és hasonló kérdésekkel foglalkozik a Romológia című kötet.
Magamról itt csak annyit, hogy alföldi származású vagyok, gyerekkoromtól voltak cigány barátaim, barátnőim. Akadémiai doktori fokozatot is hasonló témáról írott könyvemmel szereztem. Budapesten élek. A férjem Kozma Tamás, aki nemrég volt a Klub vendége.

Előadó: Forray R. Katalin, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusa, aki korábban a PTE-n megszervezte a Romológia Tanszéket, majd a Neveléstudományi Intézetet szervezte és vezette, végül doktori képzést is indítottak.

Az előadás után Dr. Boros Julianna egyetemi adjunktus néhány mondatban reflektál az elhangzottakra, majd 1-2 gondolatébresztő kérdést is megfogalmaz. Utána a résztvevők kérdezhetnek, hozzászólhatnak. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

Dr. Boros Julianna egyetemi adjunktus a Pécsi Tudományegyetem BTK Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszéken. 2007 óta dolgozik oktatóként, kutatási területe az oktatási és társadalmi egyenlőtlenségek, napjainkban a cigány, roma családok és az iskola kapcsolatát vizsgálja.

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén.

Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, hogy regisztráljon a következő linkre kattintva: https://forms.gle/yBEd8ncWnQLaGgJH6

Ha Ön tagja a KÉK Klubnak, ehhez a programhoz nem kell felhasználnia programjegyet. Kérjük, Ön is a fenti linken regisztráljon a programra.

Szeretettel várjuk!Romológia - Kutatástól az oktatásig - Forray R. Katalin nyilvános online előadása
Romológia - Kutatástól az oktatásig - Forray R. Katalin nyilvános online előadása