Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. február 12. 14:00
  • Budapest, Rákóczi út
  • 20 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

A Rákóczi út titkai - szállótörténeti kalandozás - séta Görbe Márkkal

Kérjük, hogy a jelentkezését február 9-ig jelezze, a sétához szükséges eszközök beszerzése miatt.

A Rákóczi út még alig három évszázada is a Hatvan felé vezető országút kezdeti szakasza volt, mely homokpuszták, majorságok között vezetett a távolba. A Rókus kápolna a maga magányosságában az Astoria helyén álló Hatvani városkaputól „nagy messziségben” volt található a korabeli leírások szerint. A 19. században sorra épültek a házak az egykori városkapun kívül, ezzel kialakítva Józsefvárost és Erzsébetvárost, melynek határát képezi a mai Rákóczi út, mely nevét a fejedelem hamvainak hazahozatala idején kapta.
Honnan kapta nevét az Astoria Szálló? Hol állott az első Nemzeti Színház és mi lett a sorsa?
Mely fogadóban szállt meg Petőfi Sándor és Kennedy kisasszony, az idomított cirkuszi elefánt?
Milyen ősi titkokat rejt a Rókus kápolna padozata alatt?

Mindezen kérdésekre is választ kap az, aki eljön a sétára és megismerhet egy különleges szállodás családot is, melynek több érdekeltsége volt a Rákóczi út mentén. A Rémi-család bérelte ugyanis az Astoriánál a hírhedt Fehér Páva és Fehér Ló fogadókat, illetve építtette a Blaha Lujza téren az Adria és Nemzeti Szállót, mely utóbbi Budapest legrégebbi, eredeti állapotban fennmaradt szállodája. Az alapító szépunokája, Görbe Márk művészettörténész lesz kalauzunk az úton, mely az Astoria Szálló főúri enteriőrjétől tart a Nemzeti Szálló pompázatos étterméig.

A séta időtartama hozzávetőleg három óra. A találkozó helyét jelszóval bejelentkezve, lejjebb látja.

1. fotó: Blaha Lujza tér (ekkor a Népszínház utca és a Rákóczi út találkozása), a Népszínház (a későbbi Nemzeti Színház) épülete. A felvétel 1893-ban készült. A kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára, Klösz György fényképe

2. fotó: Rákóczi (Kerepesi) út a mai Astoria kereszteződés felől nézve. A felvétel 1903-ban készült. A kép forrása: Fortepan /a fotó adományozója: Saly NoémiA Rákóczi út titkai - szállótörténeti kalandozás - séta Görbe Márkkal
A Rákóczi út titkai - szállótörténeti kalandozás - séta Görbe Márkkal