Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. február 16. 19:00
  • Online
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

Hogyan lesz a múltból történelem? - online - Pók Attila professzor előadása

Az előadás azt a kérdést járja körbe, hogy a múlt végtelen számú eseményéből hogyan állnak össze olyan történetek, amelyekből azután átfogó történelmi tudás keletkezik. A történetek szerzői történész kutatók mellett lehetnek politikusok, írók, művészek is. A különböző területeken eltérőek lehetnek a motivációk: előrehaladás a tudományos pályán, politikai propaganda, művészi alkotás, anyagi haszonszerzés. Valamennyi területről (mind intézményekre, mind személyiségekre utalva hoz példát az előadás, majd felveti: kell-e a történésznek erkölcsi szempontokat is érvényesíteni a munkája során vagy sem. Sokszor elkerülhetetlen ugyanis, hogy a történész része legyen az igazságszolgáltatásnak, amikor szakértőként kérik részvételét történelmi igazságtételi folyamatokban.

Az előadás egyik következtetése az, hogy konfliktusok gyakran adódnak szereptévesztésekből, így például a politikus történészként, a történész politikusként foglal állást. Az is igaz azonban, hogy a történeti gondolkodást, a kollektív emlékezetet nem egyszer sokkal nagyobb mértékben formálják szakmán kívüli személyiségek, mint forrásokat feltáró és értelmező kutatók. A történelem nemcsak tanulmányokból, könyvekből és lábjegyzetekből áll, hanem érzésekből, gondolatokból, mentalitásokból is táplálkozik, nemcsak események rekonstruálását, hanem az emlékezés valamint az írott és szóbeli nyelvi megformálás mechanizmusainak feltárását is jelenti.

Előadó: Pók Attila történész, a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete tudományos tanácsadója, az MTA Történettudományi Intézete nyugdíjas kutatója

Az előadást követően professzor úr válaszol a résztvevők kérdéseire.

Az interaktív előadás online program, melyen Ön a ZOOM-on keresztül vehet részt. A használatáról információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén.

Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.