Programinformációk

  • INGYENES*
  • IGEN
  • 2023. február 22. 19:00
  • online
  • 25 fő


*Az Ön előfizetési díja meghatározott számú programjegyet tartalmaz.
Ha Ön egyedül jelentkezik a programra, 1 programjegyet használ fel. Ha Ön partnerrel jelentkezik a programra, 2 programjegyet használ fel. Ha partnerével egy e-mail címmel (egy gépről) csatlakoznak online programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik.

25 év a pszichológia napos oldalán - Hol tart ma a pozitív pszichológia? - online - Prof. Dr. Oláh Attila előadása

Prof. Dr. Oláh Attila a pozitív pszichológia legnevesebb hazai képviselője. Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek professzor úrtól.

Negyedszázada annak, hogy zászlót bontott a pozitív pszichológia, a lélektan tudományának az egyik legdinamikusabban fejlődő területe az új évezredben. Az előadás azt mutatja be, hogy milyen célkitűzésekkel indult és hova jutott a magát a jóllét, a humán erősségek és a pozitív intézmények tudományaként definiáló mozgalom. Paradigmaváltó felütésként a pszichológia tudományát kezdetektől jellemző aránytalanságnak a felszámolását hirdette meg, nevezetesen azt, hogy a lélektan a betegségekre koncentráláson túl fordítson több figyelmet az emberi erősségek tanulmányozására az élet napos oldalának, az élni érdemes élet feltételrendszerének bemutatására. A kezdeti vállalásokat teljesítve széleskörű empirikus kutatások igazolták a pozitív érzelmek fejlődést előmozdító szerepét, született egy új elmélet a pozitív érzelmek evolúciós funkciójáról és a pozitivitás általános hatásmechanizmusáról. A pozitív pszichológia mint a jóllét tudománya keretében megszülettek a jóllét többdimenziós természetét bemutató teóriák, és az ezeket az elméleteket operacionalizáló mérési eljárások. A pozitív pszichológia mint az emberi erősségek tudománya keretében azonosították és mérhetővé tették azokat a humán karaktererősségeket, amelyek kitüntetett szerepet játszanak a pozitív állapotok fenntartásában és amelyek birtoklása, működtetése egyszerre biztosítja mind az egyén, mind a fajtársak magasba emelését (pozitív pszichológiai fogalommal virágzását). A mentális egészség pozitív pszichológiai teóriája keretében azonosították a mentális egészség tüneteit, a stresszkezelés hatékony stratégiáit, a pszichológiai immunitás komponenseit, a pozitív állapotok létrehozásának technikáit (savoring stratégiák). A pozitív pszichológia fejlődésében a fókuszváltások újabb és újabb hullámok fellépésével írhatók le. Az első hullám empirikus kutatásokkal mutatja be, hogy milyen következményei vannak a pozitív élményeknek és hatásoknak az ember fejlődésére, egészségére és jóllétére, a második hullám azokat a lelki folyamatokat vizsgálja, amelyek révén a negatív előzményekből (traumákból) pozitív következmények (jóllét, fejlődés) származnak, a harmadik hullám azt kívánja feltárni, hogy a jóllét létrejöttében és a fenntartásában a pszichológiai mellett milyen más ember tudományok terén végzett empirikus kutatások eredményeire kell építeni. A hullámok bemutatása mellett az előadáson szó lesz még a flow elméletről, a pozitív pszichológia kulcs konstruktumairól, a virágzásról, a pozitivitásról, a rezilienciáról és azokról a gyakorlatokról, amelyek alkalmazásával a pozitivitás létrehozható és fenntartható.

Előadó: Prof. Oláh Attila 1973-tól az ELTE oktatója, jelenleg – 2019-től – professor emeritus, a Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport vezetője, a Pedagógiai Pszichológiai Kar Doktori Tanácsának elnöke és a Személyiség és Egészségpszichológiai Doktori Program vezetője. Fél évszázados ELTE-és oktatói és kutatói munkássága alatt volt tanszékvezető, intézetigazgató, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola vezetője és 7 éven keresztül az ELTE PPK dékánja, 2007-2014 között. 2007-től nyolc éven át a Magyar Pszichológiai Társaság elnöki tisztségét látta el. Kutatási témái a megküzdés, a pszichológiai immunitás, a jóllét, a mentális egészség a humán erősségek, a flow élmény fiziológiai markerei. Tudományos közleményeinek száma 264, 14 könyv szerzője és 13 szerkesztője, oktatói és tudományos munkásságának elismeréséül 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. Publikációs listája: mtmt.hu

Az előadás után a résztvevők hozzászólhatnak, kérdezhetnek professzor úrtól.

Online programunkat Ön a ZOOM alkalmazással nézheti meg. A használatáról részletes információkat olvashat a Gyakori kérdések oldalon. Ha további kérdése merül fel, kérjük, keressen minket a Kapcsolat oldalon megadott elérhetőségek egyikén.

Ha Ön jelentkezik a programra, a kezdete előtt 24 órával e-mailben küldjük Önnek a bejelentkezéshez szükséges információkat.

Ha Ön a programtáblázatból nyitotta meg a programot, nem látja a programinformációknál a jelentkezési lehetőséget. Ezt csak a Klubtagjaink láthatják, miután jelszóval bejelentkeztek az oldalra. Kérjük, a bejelentkezését követően a táblázat alatt látható program címére kattintson, majd válassza ki, hogy egyedül vagy partnerrel vesz részt a programon. Ha partnerével egy gépről csatlakoznak a programhoz, válassza azt, hogy egyedül jelentkezik. A partnerének akkor váltson be programjegyet, ha nem együtt nézik a programot, azaz ő más e-mail címről jelentkezik be, mint Ön.

Az előadást rögzítjük, az előadást követő beszélgetés nélkül. Ha Ön éves klubtagsággal rendelkezik, és nem tud részt venni a programon, az előadás előtt és az előadást követő két napon belül – programjegy beváltása nélkül – kérheti a privát felvétel megtekintési lehetőségét. Legfeljebb 60 felvételt kérhet az előfizetés időtartama alatt. A felvétel megnézéséhez Google fiókkal (gmail e-mail címmel) kell rendelkeznie. Ha szeretné megnézni a felvételt, írjon nekünk az info@kekklub.hu e-mail címre. Kérésével vállalja, hogy a felvételt nem teszi nyilvánossá, és azt csak szűk családi vagy baráti körben nézi meg. A felvételt többször is megtekintheti. A felvétel nem tartalmazza a résztvevők kérdéseit.