Mutatom Önnek májusi programjainkat és a "Fotós szemmel: az én Malayziám" c. előadás felvételét. Bemutatom Önnek Dr. Balázs Gábort és induló új sorozatát, melynek címe: "Válaszutak a zsidó történelemben az ókortól napjainkig". Olvassa el György legújabb blogbejegyzését is arról, hogy a táplálkozással hogyan befolyásolhatjuk kedvezően az öregedési folyamatot.


admin

KÉK Kulturális Élményklub 2024. májusi programjai, előadás videója, induló új sorozat, György blogja

Mutatom Önnek májusi programjainkat és a Fotós szemmel: az én Malayziám című előadás felvételét. Bemutatom Önnek Dr. Balázs Gábort és induló új sorozatát, melynek címe: Válaszutak a zsidó történelemben az ókortól napjainkig. Olvassa el György legújabb blogbejegyzését is arról, hogy a táplálkozással hogyan befolyásolhatjuk kedvezően az öregedési folyamatot.

Nyilvános programunk május 15-én – MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait következő nyilvános online eseményünkre! Mivel programjaink online, Zoomon keresztül zajlanak, a világ bármely pontjáról csatlakozhat, és a nyilvános előadáshoz csak regisztráció szükséges. A bejelentkezési linket legkorábban 24 órával, de legkésőbb 10 órával a program kezdete előtt elküldjük Önnek e-mailben.

Szeretném bemutatni Önnek a május 15-i eseményünket és előadóját.
Egy maja király a Néprajzi Múzeumban című előadást Dr. Gyarmati János tartja, akinek ez lesz a nyolcadik előadása a klubban.

Egy maja király a Néprajzi Múzeumban

2024. május 15. (szerda) 20.00 óra
Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Az előadásról: 1973-ban a Néprajzi Múzeum nagyszabású cseresorozatot bonyolított le két külföldi műtárgykereskedővel, amelynek során egy olyan feliratos maja kőtáblához, sztéléhez jutott, ami a nagy európai múzeumokban is ritkaságnak számít. A sztélé és története ezen túlmenően is sok érdekességet tartogat. Egy olyan mexikói maja városból, Calakmulból származik, ami nem csupán az egyik legnagyobb uralkodói dinasztia székhelye volt, hanem főszerepet játszott a csaknem 150 évig tartó ún. csillagok háborújában. A háborút lezáró döntő ütközetben vereséget szenvedett uralkodó sírját néhány évtizeddel ezelőtt tárták fel az egyik nagy calakmuli piramisban, míg a vele szomszédos minden bizonnyal a Néprajzi Múzeumba került sztélén ábrázolt uralkodó sírját rejti. Magát a várost csak 1931-ben fedezték fel, amikor kiderült, hogy az összes maja város közül itt állították a legtöbb sztélét, ami a fosztogatók figyelmét sem kerülhette el. Az előadás ennek a krimibe illő történetét is bemutatja.

Előadó: Dr. Gyarmati János, régész, néprajzkutató, a néprajztudomány kandidátusa, a Néprajzi Múzeum amerikai régészeti gyűjteményének főmuzeológusa. Régészként több mexikói, perui és bolíviai kutatóprogram résztvevője, illetve vezetője. Ő talált meg egy elveszettnek hitt inka várost, Paria romjait. Számos tudományos és ismeretterjesztő könyv szerzője.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a programnál megadott linken keresztül.

Májusi programjaink

Északnyugat-Irán útjain
Dr. Sárközy Miklós sorozata – 19. rész

2024. május 03. (péntek) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

Északnyugat-Iránban tett virtuális barangolásunknak több érdekes állomása lesz, amelyekre mindenkit szeretettel várok. Elsőként is Hamadánba látogatunk, ebbe az ősi iráni, közel háromezer éve lakott fontos városba, amely az ókorban méd, óperzsa főváros volt, de később is töretlenül virágzott köszönhetően az iráni Selyemútnak. Hamadánt vallási-kulturális sokszínűség jellemzi, egykor tekintélyes zsidó közösség élt itt, és itt van eltemetve Avicenna (Abu Alí ibn Szína) is, az iszlám világ egyik legnagyobb tudósa is.

Hamadán után nyugat felé vesszük az irányt, és olyan ritkán látott helyekre látogatunk mint Kangávar vagy mint Kermánsáh környéke, ahol megismerkedünk az ókori párthus és szászánida művészet helyi kiemelkedő emlékeivel (Táq-ie Bosztán, kangávari Anáhita szentély). Kermánsáh városában virtuális látogatást teszünk a Tekje-je Mo'aven-e Mok lenyűgöző épületében, egy huszadik század elején épült szépséges síita vallási intézményben, megcsodálva belső faldíszeit. Kermánsáh után ellátogatunk iráni Kurdisztánba, ahol Szanandádzs városának ősi kincseit látogatjuk meg mint az Ászíf Díván kereskedő palotát, a helyi régészeti múzeumot, a szunnita rítusú szanandádzsi nagymecsetet és a várost egykor kormányzó Ardalán emírek rezidenciáját.

Ezután az iráni kereszténység erős várába, Orumijébe látogatunk, ahol Irán legősibb keresztény templomát tekintjük meg a Náne Mariam templomot, de időt szakítunk szeldzsuk kori nagymecset megtekintésére is. Orumije után elutazunk Marághébe, amely a 13. század közepén az iráni mongol állam fővárosa volt rövid ideig, itt szép mauzóleumok maradtak fent a 13-14. századból. Marághe után Tebriz muszlim műemlékeit tekintjük meg, az Arg-e Alisáhot, az Elgoli parkot és a város ősi bazárját, amely közel 47 hektáron terül el.

Innen tovább barangolunk a Kaszpi-tenger buja zöld erdők övezte vidékére, Anzali városába, a legfontosabb iráni kikötővárosba Észak-Iránban, ahol megnézzük a második világháborús lengyel menekültek megrendítő temetőjét, a kikötőt és Reza Pahlaví elegáns palotáját is. Ezt követően bevetjük magunkat a hegyek közé és megnézünk egy igazi kaszpi teaültetvényt, megmásszuk a büszke Qal'e-e rúdkhán erődjét Fúman közelében és végül ellátogatunk Maszúléba, egy tálesi etnikunúak áltl lakott festői hegyi faluba. Innen a Rast melletti szaraváni erdőbe látogatunk el, Irán legnagyobb szabadtéri néprajzi skanzenjébe, ahol Gilán tartomány népi, falusi építészetével ismerkedünk meg.

Majd Rúdbárba utazunk, Mandzsilban megállunk Irán legnagyobb szélerőműveinél, ahonnan Qazvinba utazunk el, és a qazvíni óvárosban tett séta, a Sáhzáde-je Hoszein síita zarándokhely virtuális meglátogatása után Alamút büszke aszaszín (nizári iszmá'iita) erődjében fejezzük be kirándulásunkat.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense.

Az istenség álruhái: a tűz és a levegő az Evangéliumban
Jézus tanításai: jelkép és valóság – 4. rész

2024. május 07. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

A klasszikus filozófiából ismert négy elem közül a „föld” és a „víz” után májusban a bibliai értelemben vett „tűz” és "levegő"-fogalom elemzésére kerül sor. A tűz mindenekelőtt isteni attribútum, de az ember számára ezért kettős arculattal bír: egyrészt megvilágosító erő, másrészt emésztő hatalom. A levegő mint természetfeletti, elevenítő lehelet vagy mint szélvihar és förgeteg ugyancsak kettős jelentéssel bír. Bibliai szövegek segítségével ezt a kettős jelképiséget fogjuk áttekinteni keleti és nyugati művészeti alkotások felidézésének kíséretében sorozatunk soron következő előadásában.

Előadó: Nacsinák Gergely András, ortodox pap, író, műfordító.

Japán történelmi korszakok
Japán-sorozat – 20. rész

2024. május 08. (szerda) 20.00
Online nyilvános program Zoomon

Japán történelmének átfogó elemzését hagyjuk meg a történészeknek, a száraz évszámokat meg a történelemkönyveknek. Amire a kultúra iránt érdeklődőnek, vagy a Japánba utazónak szüksége lehet, az inkább egy olyan áttekinthető összefüggésrendszer, ami hozzásegít ahhoz, hogy az országban látható különböző történelmi helyszínek és a mai japán élet összefüggéseit értelmezni tudjuk, ok-okozati viszonyait feltárjuk és megértsük. Ki gondolná, hogy a mai felhőkarcolók földrengésállósági szerkezeteinek már a 12. században vannak történelmi előzményei Japánban, vagy azt, hogy a kamikaze pilóták elnevezését a 13. századi Kublai Kán által irányított mongol inváziós kísérletekre vezethetjük vissza? De említhetnénk a japánok első találkozását a bourbon whiskey-vel, ami az amerikai kereskedelmi nyitást forszírozó tárgyalások kimenetelét befolyásoló segédanyagként vonult be a történelembe? Japán jelenlegi világhatalmi pozícióját, elért eredményeit, elismertségét segíthet új fénybe helyezni ez a történelmi áttekintés, ami foteltúránk májusi témája.

Előadó: Irimiás Balázs, építész, Japán-utazástervező

Élet a bennszülöttekkel: Indonézia törzsi világa a Mentawai törzs szemén keresztül
Indonézia: egység a sokszínűségben – 4. rész

2024. május 10. (péntek) 19.00
Online program Zoomon

Siberut szigetén, az Indiai-óceánon, Indonézia nyugati csücskében, Szumátra partjaitól néhány órányira nyugatra, él a mentawai törzs, az egyik utolsóként fennmaradt bennszülött törzs a világon. A törzs legtöbb tagja igyekszik távol tartani magát a civilizált világ hatásaitól, szétterjedve élnek a dzsungelben családonként, saját kezükkel épített faházakban. Halászó, vadászó, gyűjtögető életmódot folytatnak most is, a 21. században, és ők viselik a világ egyik legrégebbi tetoválásait, amelyet bambusz szerszámokkal tesznek fel magukra. Két társammal dokumentumfilmet forgattam a dzsungel mélyén, amikor beköltöztünk egy helyi törzsi családhoz és velük éltünk pár napig.
Az előadásomban ennek a csodálatos kultúrának a mindennapjait mutatom be úgy, ahogy én láttam köztük élve. Elmesélem kik azok a sámánok és hogyan kommunikálnak a szellemekkel, hogyan halásznak az asszonyok, milyen lárvákat találnak a fa kérgében, amit aztán megesznek, mi az a turuk, vagyis a majomtánc, és ennek miért van jelentősége a közösség életében, elmesélem miért őrzik házukban a leölt állatok koponyáit és csontjait, mit jelentenek a tetoválásaik, miből készítik hozzá a tintát és még sok más érdekességet.
Előadásom egy igazi időutazás lesz Indonézia ezen szegletébe, tartsanak velem.

Előadó: Harmincz Rita, idegenvezető, világutazó

Az Égei és Földközi-tengeri régió: antik városok és természeti szépségek
Törökország-sorozat – 5. rész

2024. május 13. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

A Törökországról szóló előadás-sorozat következő állomása Délnyugat-Törökországba, ezen belül is Lükia varázslatos tájaira vezet minket. Ez a félszigetnyi terület adott otthon Lükianak, az ősi Lukkák földjének, akik a történelem során az önállóságtól a birodalmi létig sok mindent megtapasztaltak, de leginkább sziklába vájt sírhelyeikről ismertek. Az előadás azonban nemcsak a terület történetét igyekszik feldolgozni, hanem a környék turisztikai látnivalóin is keresztül kalauzol, miközben virtuálisan követi a világ 10 legszebb túraútvonalának választott lükiai utat is.

Előadó: Dr. Fodor Gábor, turkológus-történész

Amszterdam öt kihagyhatatlan látnivalója
Amszterdam és azon túl – 3. rész

2024. május 21. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

Az amszterdami idegenvezetésből merített 10 év tapasztalatát foglalom össze ebben az előadásban. Elkalauzolom Önöket olyan helyekre, amelyek leginkább elvarázsolták a vendégeimet, legyen szó csaknem 100 kilométernyi kanálishálózatról vagy apró, rejtett udvarokról.

A középkortól indulva eljutunk Amszterdam legújabb, víz alá épült építészeti bravúrjáig, majd utunkat virágok között folytatva Hollandia legnagyobb múzeumával is foglalkozunk, ahol maga az épület is már-már műalkotás. Mindezt számos saját képpel, anekdotával és érdekességgel tűzdelem, hogy magabiztosan, kész tervekkel érkezzenek meg ebbe a csodálatos városba – vagy akár csak kellemes, virtuális utazást tehessenek a kanapéjuk kényelméből ebben a másfél órában.

Előadó: Törteli Nikolett, idegenvezető, tanár

Bevezetés a bibliai korszak történelmébe és a Biblia könyveibe, vita az ideális államformáról a bibliai korszakban
Válaszutak a zsidó történelemben az ókortól napjainkig – 1. rész

2024. május 22. (szerda) 20.00
Online program Zoomon

A király nem Isten! - Isten a király! Ez a két látszólag egymáshoz hasonló, de valójában nagyon is más jelentésű kijelentés összefoglalja az ókori Izrael két domináns politikai hozzáállását a monarchiához. Az előadáson a bibliai Izrael társadalmi csoportjai, politikai erőviszonyai, hatalomról alkotott elképzelései kapcsán azt is vizsgálni fogjuk, hogy mikor és kik írhatták a Héber Biblia könyveit.

Előadó: Dr. Balázs Gábor, eszmetörténész, egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem általános rektorhelyettese

Ravenna, a keresztény művészet bölcsője
Utas a holdvilág útján – 5. rész

2024. május 23. (csütörtök) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

„Ravennában temették Rómát”, fogalmazta meg szólásmondásszerűen Passuth László, de fogalmazhatta volna úgy is: „Ravennában múlták felül Rómát”. Az eltemetett Róma helyében Ravennában született meg az új keresztény művészet. A császári udvarral átköltöző fiatal művészek a hagyományos római műhelyek és nagy öregek tekintélyétől nem korlátozva új műfajt dolgoztak ki, a fali mozaikot, és új ikonográfiát, amely a római katakombák és szarkofágok szinte jelzésszerű keresztény motívumait nagyította fel és dolgozta ki fali jelenetekké. Mindehhez pedig – mint általában a nagy művekhez – nemcsak kreatív művészek kellettek, hanem nagy mecénások is, akik az újító alkotásokat anyagilag és szellemileg is támogatták. Ravennában éppen egy női mecénás, Galla Placidia császárleány és császárné. Az általa és művészei által megteremtett, és már itt teljes pompájában felragyogó szintézis örököse az egész európai művészet.

Előadó: Sajó Tamás, művészettörténész, műfordító, világutazó

Kevésbé ismert embermentők a holokauszt idején
Közösségi színtér programja

2024. május 26. (vasárnap) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

Klubtagjaink programjegy felhasználása nélkül vehetnek részt a programon.
Klubtagunk, Tamás felajánlotta, hogy tart számunkra egy előadást olyan kevésbé ismert hősökről, akik életüket kockáztatva emberek ezreit mentették meg a holokauszt borzalmaitól. Az előadás során kevésbé ismert, de annál jelentősebb nemzetközi mentőakciókat ismerhetünk meg.

Előadó: Urvölgyi Tamás

Varanasi, az örök város
Zentai György sorozata – 12. rész
Zentai György India-sorozata – 9. rész

2024. május 27. (hétfő) 19.00
Online program Zoomon

Kevés indiai város vált ki olyan szélsőséges érzéseket az odalátogató turistából, mint Varanaszi, s ez aligha véletlen, hiszen itt mintha nem léteznének határok: egyszerre tapasztal meg az ember szépséget és rútságot, gazdagságot és szegénységet, szentet és profánt, életet és halált. És ahogy térben, úgy időben sem tapasztalhatók éles határvonalak, nem válik el egymástól élesen az ókor, a középkor és az újkor, hanem egy egészen sajátos elegyet alkot.
A Gangesz partján elterülő város – melyet neveznek Benáresznek és Kásínak is – Földünk egyik legrégibb folyamatosan lakott települése, kiemelkedő zarándokhely, a kereskedelem és az oktatás hagyományos központja. De miközben nyüzsgő és élettel teli, szoros a kapcsolata az elmúlással is: halottégető gátjaira szüntelenül szállítják az elhunytakat, hogy azután hamvaikat a szent folyóba szórják.
Az előadásban erről a rendkívüli, még Indián belül is egyedi városnak a történelmével, látnivalóival, és híres lakóival fogunk megismerkedni.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Dánia – Kultúra és történelem
Északi fények: Norvégiától Izlandig – 2. rész

2024. május 28. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

Meseország. Apró házsoraival, rendezett településeivel; széljárta vidék, tengerpartjain szelíd dűnék, jobbról-balról csilingelő árbócok. A skandináv világ kapujába, Dániaba érkeztünk. Kis ország nagy múlttal és kultúrával, elragadó városokkal. Esténk során előkerülnek kulturális emlékei, alig ismert sokszáz éves apró kis szívei, képek egykori északi nagyhatalmi múltjából. Szóba kerül a Hanza-szövetség, egy titokzatos elefánt és természetesen a valaha nagy rivális Svédország is, végül ívet rajzolunk a vikingvilág és a mai okostelefonjaink közé. Andersen újra él.

Előadó: Dr. Gálffy László, történész, régész, tanszékvezető egyetemi docens

Petra titkai: egy ókori Las Vegas és a nabateusok világa
Ízek és történetek: gasztronómiai és történelmi utazások – 4. rész

2024. május 30. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

A mai Jordánia legvonzóbb turisztikai célpontja, látványossága kétségkívül Petra színes homokkőbe faragott titokzatos városa. Csodálatos tehetséggel megalkotott épületei, egykori utcái, királyi pompájú sírboltjai, templomai évszázadokon át rejtőztek a sivatagban, építőiről, lakóiról pedig semmiféle tudomása nem volt a külvilágnak. Kik voltak a nabateusok? Honnan érkeztek? Miként váltak egykoron az ókori világ egyik legsikeresebb kereskedőnépévé? Milyen tudás emelte őket ilyen magasságokba, s miként sáfárkodtak vele? Hogyan lehet, hogy még az akkori világ szuperhatalmával, Rómával is sikerrel vették fel a harcot annakidején? Ezeket a kérdéseket szeretnénk ma este közelebbről is körüljárni, s reményeink szerint kielégítő válaszokat is találunk majd.

Előadó: Gáspár Péter, francia-történelem szakos tanár, idegenvezető, író, és a Chefparade főzőiskola ázsiai főzőkurzusait vezeti.

Induló új sorozatunk: Válaszutak a zsidó történelemben az ókortól napjainkig

Dr. Balázs Gábor május 22-én 20.00 órakor indítja a Válaszutak a zsidó történelemben az ókortól napjainkig című tizenöt részes sorozatát, havonta egy előadással. Az első előadáson előfizetéssel, de programjegy felhasználása nélkül vehet részt.

Dr. Balázs Gábor eszmetörténész, egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem általános rektorhelyettese, a Szentírás és Talmudtudományi szak felelőse, doktori iskolai törzstag. Kutatási területe: zsidó filozófia, Izrael tanulmányok, kortárs zsidóság.

Tájékoztatjuk arról, hogy a témák ugyan összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetőek. A részvételhez nem szükséges előképzettség. Az előadások végén lehetőség nyílik kérdéseket feltenni az előadónak, amelyet nem rögzítünk. Amennyiben nem tud részt venni egy előadáson, ne aggódjon: az előadások felvételei utólag is elérhetőek lesznek.

A sorozatról:
„Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a Bibliától napjainkig nyújt bepillantást a zsidó történelem fontos fejezeteibe és nagy fordulópontjaiba. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdonított a vallási elit és a „nép egyszerű gyermeke”. Szintén meg fogjuk vizsgálni, hogy az egyes történelmi szituációkban milyen választási lehetőségei voltak az akkor élő egyéneknek és közösségeknek.

A sorozat előadásainak címeit és a tervezett hónapokat ide kattintva olvashatja el.

Fotós szemmel: az én Malayziám című előadás felvétele

Az április 28-i Fotós szemmel: az én Malayziám című nyilvános előadásunk felvétele már megtekinthető.
Az előadást a Malajziában élő Nicky Almasy fotóművész tartotta, akinek ez volt az ötödik előadása a KÉK Klubban. A felvétel nem tartalmazza az előadást követő beszélgetést.
A nyilvános előadás felvételét a következő linkre kattintva tekintheti meg: https://youtu.be/KQ5JG66Ag3I

György blogja

György nemcsak aktív tagja klubunknak, de tudása, életszeretete és gondolatai is lenyűgöznek minket. Ezért megkértük, hogy ossza meg velünk gondolatait. Tavaly indult el a blogja weboldalunkon, Egy 95 éves professzor gondolatai életről, egészségről, utazásról címmel.

Örömmel ajánlom figyelmébe György legújabb blogbejegyzését, Van út a később jelentkező egészséges időskorhoz? címmel. György arról ír, hogy az öregedési folyamatot táplálkozással kedvezően befolyásolhatjuk, mivel az étrend kiegyensúlyozottsága hozzájárulhat egy egészséges és késői öregkorhoz.

György írását ide kattintva olvashatja el.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.
Bízom benne, hogy mielőbb találkozunk a klubban vagy valamelyik nyilvános programunkon! Jó, hogy velünk van!

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője