Mutatom Önnek április programjainkat és legutóbbi nyilvános előadásunk felvételét, mely Hollandiáról és a hollandokról szól. Olvassa el György legújabb blogbejegyzését is a fűszerek gyógyító tulajdonságairól.


admin

KÉK Kulturális Élményklub 2024. áprilisi programjai és a márciusi nyilvános előadás felvétele

Mutatom Önnek április programjainkat és legutóbbi nyilvános előadásunk felvételét, mely Hollandiáról és a hollandokról szól. Olvassa el György legújabb blogbejegyzését is a fűszerek gyógyító tulajdonságairól.

Áprilisi programjaink

A tulipánok földje - mindent a holland tulipántermesztésről
Amszterdam és azon túl – 2. rész

2024. április 02. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

Mi köze van egy 15. századi bajor grófnőnek Európa virágoskertjéhez? Hogy kerültek valójában Hollandiába az ikonikus, az ország szimbólumát képező tulipánok, és mi köze volt mindehhez a Batthyány családnak? Szultánok és grófok udvarain át teszünk időutazást a botanika európai kezdeteitől egészen a tulipáncsokor röntgengéppel való feldolgozásáig. Az előadás során megismerkedünk a tulipántermesztés múltjával és jelenével, megtekintünk ma is fellelhető "ősi" tulipánfajtákat és megtudjuk, hová vezetett a 17. században a "tulipánláz". Felfedezzük azt is, mi a különbség a szabadföldi és az üvegházi tulipánok között, mindeközben pedig színpompás videókkal és fotókkal indítjuk el a holland tulipánszezont.

Előadó: Törteli Nikolett idegenvezető, tanár

Afganisztán ősi városai 2. rész
Dr. Sárközy Miklós sorozata – 18. rész

2024. április 05. (péntek) 19.00
Online program Zoomon

Második afganisztáni előadásomban először folytatjuk a barangolásunkat Kabulban, majd az ország nyugati végeire látogatunk el, Herát városába. Herát városa ősi oázistelepülés, amely a Harí folyó mentén épült fel az azonos nevű tartományban. Herát történelme szövevényes, az óperzsa kori Haraiva tartománytól a mongol és iráni támadásokig, a vérzivataros 19-20. századi afgán történelemig számos fontos, olykor magasztos, olykor viszont szomorú események helyszíne volt. A ma is pezsgő Herát mostani történelmi városképét egyértelműen a timurida korban érte el. Amikor 1407-ben két zivataros év után Sárhrokh,Timúr legkisebb fia került a keleti timúrida területek élére, akkor az új uralkodó csakhamar áthelyezte fővárosát Szamarkandból Herátba. Sáhrokh, valamint felesége, Gouharsád királyné ambíciózus éptkezésekbe kezdtek Herátban. Ha valaki ma Herátba látogat, megkerülhetetlen a város timúrida örökségének megismerése, kezdve a Moszallá, a timúrida kori Herát szakrális központjának hatalmas, több mint ötven méter magas minaretjeivel, Gouharsád királyné mauzóleumával és Mír Alí Sír Nawá'ínak az üzbég irodalom atyjának, egyben befolyásos timúrida udvari embernek a sírjával. Innen a költészet felé fordulunk és virutálisan elsétálunk Herát irodalmi nagyjai, Khwádzsa Abdalláh Anszárí és Dzsámí lenyűgöző timúrida kori mauzóleumaihoz, valamint a város legendás muszlim hódítóinak, Qászimnak és Ibráhimnak szintén timurida kori síremlékéhez is. Mindezeken túl ott emelkedik a város felett a nemrég felújított heráti citadella, amely szintén a timúrida kor terméke volt, igaz ennél későbbi korszakok is rajtahagyták kezüket a hatalmas erődön. Herát monumentális és egyben gazdagon díszített nagymecsete a Ghúridák, a Kartidák és a Timúridák korának esztétikáját, a 12-15. századok építészeti stílusait egyesíti. Mindezek mellett benézünk a heráti háborús múzeumba is, mely a szovjetellenes helyi mudzsáhid ellenállóknak állít emléket erősen katonás stílusú kiállításával.

Herát után virtuálisan Észak-Afganisztánba utazunk tovább, az ősi Baktria, a későbbi Tokhárisztán, a modern Balkh tartomány területére, ahol egykoron Nagy Sándor és Dzsingisz kán is véres látogatást tettek. Az Amu Darja völgyében máig ott emelkedik eleven építészeti gyöngyszemként Balkh városa, ez az ősi, közel háromezer éves oázis és egyben Afganisztán egyik legősibb és legfontosabb települése, oly sok tudós, gondolkodó, költő, író egykori otthona. Balkh egykor a zoroasztriánus vallás és a buddhizmus ősi központja volt, majd pedig a középkori iszlám civilizáció meghatározó tudományos központja. Balkhban ellátogatunk a régi városfalakhoz, a Naugunbad mecsetnek, ennek a koraiszlámkorban emelt hatalmas épületnek a romjaihoz és megnézzük a timúrida városközpontot is, továbbá azt a medreszét, ahol a 13. század elején a világ legnagyobb szúfi költője, Rúmí folytatta tanulmányait. Ezutn ellátogatunk 'Abd al-Rahmán, a vaskezű afgán emír 19. század végi, már európai ízlés szerint épült palotájába, és megnézzük Aibak városa mellett Takht-i Rusztam hatalmas buddhista sztúpáját és viháráját is, ez a buddhista központ a Kr.u. 9-10. századig virágzott mint Afganisztán egyik leghatalmasabb buddhista szellemi centruma. Végül pedig látogatást teszünk Mazár-i Sarífban, ahol a híres Kék mecsetről és nauruzi dzsanda bálá szertartásról fogok pár szót szólni.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense.

Anatólia: történelem és kultúra
Törökország-sorozat – 4. rész

2024. április 08. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Az Isztambullal foglalkozó háromrészes előadás-sorozat után ezúttal Anatóliába utazunk, hogy annak gazdag történetét Törökország világörökségi helyszíneinek segítségével tekintsük át. Rejtélyes kőkorszaki építmények, neolitikus városok, illetve az ókori Egyiptommal is megmérkőző Hettitákon keresztül a görög, a római, a bizánci, a szeldzsuk és az oszmán kulturális hagyaték legjelentősebb alkotásait vizsgáljuk meg. Mely civilizációknak adott otthont Kis-Ázsia, és ezeknek milyen épített öröksége látható ma is? Utazás Nagy Kürosz, Nagy Sándor és Nagy Szulejmán egykori birodalmába, a sokszínű és összetett Anatóliába.

Előadó: Dr. Fodor Gábor, turkológus-történész

Türkizek nyomában - egy azték maszk a Néprajzi Múzeumban
Dr. Gyarmati János sorozata – 7. rész

2024. április 09. (kedd) 20.00
Online program Zoomon

1973 és 1980 között a Néprajzi Múzeum műtárgy cseresorozatot bonyolított le két külföldi magángyűjtővel. A beérkezett tárgyak között két kiemelkedő darab volt: egy türkizberakásos azték maszk és egy maja sztélé. Az előbbi esetében évtizedeken át kétséges volt, hogy eredeti tárgyról van-e szó. Ennek jártunk utána egy természettudományos vizsgálatsorozat keretében, ami fényt derített a tárgy alkotóanyagaira, korára, készítésmódjára. De arra is alkalmat adott, hogy kiderítsük: milyen utat járhatott be a maszk attól kezdve, hogy 500 évvel ezelőtt egy mexikói barlangban elrejtették, míg végül Budapestre érkezett.

Előadó: Dr. Gyarmati János, régész, néprajzkutató, főmuzeológus

Norvégia - Fenséges tájak és kulturális értékek
Északi fények: Norvégiától Izlandig – 1. rész

2024. április 12. (péntek) 19.00
Online program Zoomon

Norvégia közismerten Európa egyik legszebb országa. Csodálatos fjordjai és a végeláthatatlan fennsíkok mellett egy nagyon változatos világot fedezhetünk fel. Sokunk számára nehezen összeegyeztethető dolgok léteznek együtt itt, majdnem világvégén: a nyári öröknap és a hosszú napkelte nélküli telek, a vad viking múlt és a békés gazdálkodók hétköznapjai, a kemény munkával megkeresett kenyér és a tenger mélyéről hirtelen jött elképesztő gazdagság, a néma csend és a hegyomlást hozó metál, búskomorság és felszabadult humor. Az előadás során előkerül néhány klasszikus nagy útvonal, próbáljuk megfejteni milyen kulturális tényezők alakították városait és elszórt kis falvait, kiegészítve néhány gyakorlati tanáccsal az ide vágyó utazóknak.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, aktív idegenvezető.

Rádzsasztán színes városai
Zentai György sorozata – 11. rész
Zentai György India-sorozata – 8. rész

2024. április 17. (szerda) 19.00
Online program Zoomon

Rádzsasztán India egyik leglátványosabb, építészeti és kulturális örökségében is egyedülálló vidéke, az egykori büszke és harcos rádzsputok otthona. A mai Rádzsasztán területén számtalan kisebb-nagyobb, rövidebb-hosszabb életű fejedelemség létezett, s egyes uralkodói dinasztiák tagjai még ma is élnek, s ha politikai hatalommal már nem is rendelkeznek, sokan még mindig uralkodókként tekintenek rájuk. Az előadás során a történelmi rádzsput királyságok, fejedelemségek legfontosabb vidékeit, településeit, erődjeit fogjuk bejárni – azokat a helyszíneket és épületeket, melyek a legjobban megőrizték a sokszor megénekelt „mesés India” gazdagságát, sokszínűségét és esztétikáját.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

A török gasztronómia története: az ókori kezdetektől a kortárs ízekig
Ízek és történetek: gasztronómiai és történelmi utazások – 3. rész

2024. április 18. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

A török gasztronómia története egyben Kis-Ázsia főzési hagyományainak története is. Ha ilyen szempontok alapján nézzük, igazi történelmi utazásra indulhatunk ma este. Földünk egyik legzűrzavarosabb régiójának múltjában fogunk kutakodni ahhoz, hogy végül leülhessünk egy isztambuli kebabsütő asztalához. Az akkádoktól induló ívet szeretnénk végigjárni, hogy menet közben szemrevételezzük ki, mit is tett hozzá ehhez a páratlanul gazdag étkezési hagyományhoz. Felbukkannak majd perzsák és arabok, a Selyemút és Levante kalmárai, bizánciak, nomád törökök és persze nyárson sült húsok, töltött finomságok és apró falatkák is.

Előadó: Gáspár Péter, francia-történelem szakos tanár, idegenvezető, író, és a Chefparade főzőiskola ázsiai főzőkurzusait vezeti.

Bali, ami az útikönyvekből kimaradt
Indonézia: egység a sokszínűségben – 3. rész

2024. április 21. (vasárnap) 09.00
Online program Zoomon

Bali a legismertebb indonéz sziget, az Istenek szigetének is nevezik. A sziget adottságainak köszönhetően koncentráltan megtalálható a buja természet, dzsungelek, vízesések, szörfözésre, strandolásra egyaránt alkalmas partszakaszok, a világon egyedülálló vallási-kulturális kavalkád, vagyis a balinéz hinduizmus, a modernizmus és a tradíció keveredése, hihetetlen kreativitás a művészetek természetes művelése, és a helyiek mosolygós vendégszeretete.
Ez mind Bali, ez az ami első érzésre rabul ejti az embert és örökké visszavágyik, ha egyszer betette a lábát az Istenek szigetére.
De mi van az ismert turistahelyeken kívül? Mire bukkanhat az utazó, ha letér a jól kitaposott útról?
Élő legendák, misztikus helyszínek és természeti szépségek is szerepelnek előadásomban.

Előadó: Harmincz Rita, idegenvezető, világutazó

A tűz az evangéliumban: az emésztő és éltető
Jézus tanításai: jelkép és valóság – 4. rész

2024. április 23. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

Áprilisban a klasszikus filozófiából ismert négy elem közül a „föld” és a „víz” után a bibliai értelemben vett „tűz”-fogalom elemzésére kerül sor. A tűz mindenekelőtt isteni attribútum, de az ember számára ezért kettős arculattal bír: egyrészt megvilágosító erő, másrészt emésztő hatalom. Bibliai szövegek segítségével ezt a kettős jelképiséget fogjuk áttekinteni keleti és nyugati művészeti alkotások felidézésének kíséretében sorozatunk soron következő előadásában.

Előadó: Nacsinák Gergely András, ortodox pap, író, műfordító.

Királyok Völgye és Carter tevékenysége
Egyiptológia-sorozat – 4. rész

2024. április 26. (péntek) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

Az egyiptomi Újbirodalom (18–20. dinasztia) uralkodóinak temetője egy a mai Luxor közelében lévő sivatagi vádi, a Királyok Völgye. Az itt található királysírokat falfestményekkel és fali domborművekkel gazdagon díszítették. A falakra felvitt ábrázolások, és a képekből és szövegekből álló vallásos kompozíciók révén egyedülálló betekintést nyerhetünk a korszak fáraóinak túlvilági sorsáról alkotott koncepciókba. És mivel két éve volt a százéves évfordulója a Királyok Völgye kutatásának leghíresebb eseményének, Tutanhamon király ép állapotban fennmaradt temetkezésének felfedezésének, szóba kerül a sírt feltáró Howard Carter angol régész tevékenysége is.

Előadó: Dr. Irsay-Nagy Balázs, egyiptológus, egyetemi adjunktus

Fotós szemmel: az én Malayziám -NYILVÁNOS előadás
Fotós szemmel – 5. rész

2024. április 28. (vasárnap) 09.00
Online nyilvános program Zoomon

Bemutatom Önnek az én Malajziámat. Személyes tapasztalataimon keresztül, történeteimmel, fotóimmal, videóimmal szeretnék Önnek egy szubjektív betekintést adni ebbe a sokszínű országba, ahol élek. A következőkről mesélek Önnek:
A Peranakan malajziai kínai közösség Penangban: Fedezzük fel a Peranakanok életét, múltját és hagyományait. Megismerkedünk történetükkel, bepillantást nyerünk otthonaikba, a tradicionális bútoraikhoz, az ópiumágyaikhoz, és megvizsgáljuk, milyen hagyományaik maradtak fenn és hogyan viszik tovább ezeket a fiatalok.
A Jawi Peranakan építészet Penangban: A Jawi Peranakan építészeti stílus bemutatása Penangban, amely egyedülálló keverékét képezi a helyi és külföldi hatásoknak.
Shophouses Penangban: Ismerjük meg a shophouses, azaz boltos házak fejlődését és történetét Penangban, és azt, hogyan formálják a város arculatát.
Ahol lakom - csoda Kuala Lumpur belvárosában: Barangoljunk Kuala Lumpur belvárosában található Kampung Warisan Condominium környékén, egy mini paradicsomban, amely a hagyományos maláj falusi életet idézi a 70-es évekbeli "Kampung Boy" malajziai képregény világával.

Előadó: Nicky Almasy, fotóművész, fotóriporter

Ez a KÉK Kulturális Élményklub 2024. áprilisi nyilvános programja. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Japánban élni és dolgozni: etikett, szokások és letelepedés
Japán-sorozat – 19. rész

2024. április 29. (hétfő) 20.00
Online nyilvános program Zoomon

Japánba beutazni turistaként, a vízum eltörlése óta, egyszerűvé vált, zökkenőmentes procedúrává. Sokan, korábbi európai tapasztalataik alapján, turistavízummal való beutazást, fekete-munkavállalást választanak, majd később a munkavállalói vízum megszerzése és a letelepedés ügyintézése felé fordulnak, aztán csalódnak az európai és amerikai rendszereknél jóval szigorúbb japán feltételek miatt. Japán egy sokkal zártabb világ; szigorúan kezelik a bevándorlást, a letelepedést és a munkavállalást, de mégis, vannak stratégiák, amelyeket érdemes követni.

A kinti élet, turistaként könnyűnek és gördülékenynek tűnik, de a tartósan kint élők mindennapjait már sokkal több szabály köti béklyóba, mint az átutazókét. Ezekről a megfontolásra érdemes stratégiákról gyűjtünk össze egy csokorra valót, az etikett és az európaitól merőben eltérő szokásokkal, tárgyalási módokkal, udvariassági formulákkal kiegészítve. Természetesen ebből a párkeresés és esetleges házasságkötés lehetőségei sem maradhatnak ki, amelyek különösen izgalmas lehetőségeket rejtenek. Ezután a foteltúra után már bátrabban kezdhetünk terveket szőni és álmodozni; ezt garantálhatjuk.

Előadó: Irimiás Balázs, építész, közgazdász, Japán-utazástervező

A holtak kapui Gubbióban
Utas a holdvilág útján – 4. rész

2024. április 30. (kedd) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

"...Gubbióban ezeknek a középkori házaknak két kapujuk van. Egy rendes kapu az élők számára és mellette egy másik, keskenyebb, a halottaknak. Ezt a kaput csak akkor bontják ki, mikor a koporsót kiviszik a házból. Azután megint befalazzák, hogy a halott ne jöhessen vissza. Mert úgy tudják, hogy a halott csak ott jöhet vissza, ahol kiment. A kapu nincs is egy szinten az utcával, hanem mintegy egy méterrel magasabban, hogy ki tudják adni a koporsót az utcán állóknak. A hölgy, akiről beszélek, egy ilyen házban lakott. Egy éjszaka arra ébredt, hogy a halottak kapuja kinyílik, és belép rajta valaki, akit nagyon szeretett, és aki rég meghalt. És attól kezdve minden éjszaka eljött a halott." - Szerb Antal: Utas és holdvilág (részlet)

Előadó: Sajó Tamás, művészettörténész, műfordító, világutazó

Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság – Hollandia-bevezető című előadás felvétele

Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság – Hollandia-bevezető című előadásunk felvétele már megtekinthető. Törteli Nikolett március 6-án tartotta ezt az előadást, amely az Amszterdam és azon túl című sorozatunk első része volt. A szórakoztató és szellemes előadás sok érdekes információt tartalmazott, és már alig vártuk a következő részt a tulipánokról április 2-án. Ha utóbbiról lemaradt volna, havi előfizetéssel is megnézheti és további előadásokat, valamint hozzáférhet korábbi előadások felvételeihez is.
A nyilvános előadás felvételét a következő linkre kattintva tekintheti meg: https://youtu.be/EKTtedNObAk

György blogja

György nemcsak aktív tagja klubunknak, de tudása, életszeretete és gondolatai is lenyűgöznek minket. Ezért megkértük, hogy ossza meg velünk gondolatait. Tavaly indult el a blogja weboldalunkon, Egy 95 éves professzor gondolatai életről, egészségről, utazásról címmel.

Örömmel ajánlom figyelmébe György legutóbbi blogbejegyzését, A fűszereknek az ő hasznukról címmel. A fűszerek nemcsak az étel ízesítésében játszanak kulcsfontosságú szerepet, hanem gyógyító tulajdonságaikkal hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is. Erről olvashat György legújabb írásában, amelyet ide kattintva olvashat el.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.
Bízom benne, hogy mielőbb találkozunk a klubban vagy valamelyik nyilvános programunkon! Jó, hogy velünk van!

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője