Mutatom Önnek februári programjainkat az új sorozatokkal és a nyilvános előadással, amelyre barátait is meghívhatja.


admin

Február 8-án indul az Amszterdam és azon túl című sorozatunk, és rögtön nyilvános programmal. Hívja meg barátait is. Másik új induló sorozatunk: Indonézia: egység a sokszínűségben. Bemutatom két új előadónkat, Törteli Nikolettet és Harmincz Ritát. Mutatom Önnek a februári programokat. Remek lesz mind, ebben biztos vagyok! Ha pedig szívesen megnézné valamelyik korábbi előadásunk felvételét, már erre is van lehetősége.
Kérem, tekintse meg az alábbi részleteket. Bízom benne, hogy levelemben tartalmas információkat talál. Csatlakozzon estjeinkhez Zoomon keresztül a világ bármely részéről, és merüljön el velünk a különböző népek kultúrájában, történelmében, látnivalóiban, kérdezze szakértő előadóinkat, szerezzen bennfentes információkat.


Nyilvános programunk február 8-án – MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait következő nyilvános online eseményünkre! Nyilvános programjaink ingyenesek, és mivel online, Zoomon tartjuk őket, a világ bármely pontjáról csatlakozhat, csak regisztráció szükséges. A bejelentkezési linket legkorábban 24 órával, de legkésőbb 10 órával a program kezdete előtt küldjük el e-mailben. Szeretném bemutatni Önnek a február 8-i eseményünket. A Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság - Hollandia-bevezető című előadást Törteli Nikolett, Hollandiában élő idegenvezető tartja. Ez az előadás indítja klubunkban az Amszterdam és azon túl című nyolcrészes sorozatát. Az alábbiakban többet írok az előadásról, majd a következő pontban Nikiről és további előadásairól is.

Megérkezni Hollandiába: elképzelés és valóság - Hollandia-bevezető

2024. február 8. (csütörtök) 20.00
Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Hollandiába megérkezni sokaknak egy valóra vált álom: látni Amszterdam több száz éves, elegáns patríciusházait, átélni az ívelt kőhidacskákkal tagolt kanálisok hangulatát, elugrálni a száguldó biciklisek elől, és persze milliónyi tulipán között sétálni. Nekem viszont az egész életemet változtatta meg: Hollandia úgy magával ragadott, hogy azóta sem engedett el, itt telepedtem le és alapítottam családot, hollandok között élek és dolgozom, sőt, hollandokat oktatok hollandiai idegenvezetésre…
Az előadásomban az első idők rácsodálkozásait idézem meg, mik tűntek fel az első hollandiai évemben, milyen furcsa szokásaik vannak a hollandoknak és hogyan került kefír a kávémba?
Milyennek ismertem meg 15 év alatt a hollandokat? Közel engednek-e magukhoz vagy inkább távolságtartóak? Mi foglalkoztatja, mi motiválja őket, milyen különbségeket látok hozzánk képest? Hogyan határozza meg őket több évszázada a kereskedő múltjuk és a vallásuk? Kitérek az idegenvezetőként leggyakrabban kapott kérdésre is: mit esznek a hollandok?
A bevezető előadás általános képet nyújt erről a nem mindennapi országról és annak lakóiról, a célom, hogy a végére a kedves hallgatóság bennfentesnek érezze magát általam.

Előadó: Törteli Nikolett idegenvezető, tanár.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a programnál megadott linken keresztül.

Februárban bemutatkozó két új előadónk és sorozataik

Előadásaink többsége egy sorozathoz tartozik, melyeket a téma vagy az előadó személye köt össze. Mindazonáltal ezek az előadások önállóan is jelentős értékkel bírnak, és külön-külön is érthetők, nem szükséges az egész sorozatot látnia ahhoz, hogy megértse és élvezze őket.
Februárban két új sorozatunk indul, két új előadóval. Már nagyon várjuk őket.

Törteli Nikolett nyolcrészes Amszerdam és azon túl című sorozatának első részét tartja a február 8-i nyilvános előadáson. Áprilist kivéve minden hónapban egy interaktív online előadást tart Zoomon. Az előadások után beszélgetések következnek, ahogy minden programunknál szokás, így a résztvevők kérdezhetnek az előadótól.
A sorozatának a következő részei:

 • A tulipánok földje - mindent a holland tulipántermesztésről (2024. március),
 • Amszterdam öt kihagyhatatlan látnivalója (2024. május),
 • Amszterdam haladóknak (2024. június),
 • Az amszterdami Királyi Palota rejtett szimbólumai (2024. július),
 • A holland mentalitás szimbóluma: a szélmalom (2024. augusztus),
 • Amszterdami élmények alacsony és magas költségvetésből (2024. szeptember),
 • Amszterdam művészeti élete: múzeumok, galériák és utcai művészet (2024. október).

Törteli Nikolett idegenvezető, tanár. Magyar-angol szakon végzett Szegeden. 2008 óta Hollandiában él. Első és egyetlen magyarként végezte el az ROC van Amsterdam felnőttképző intézmény holland nyelvű idegenvezetői képzését, ahol ma már oktató. A Dutch National Guide Association egyetlen magyar tagja, volt elnökségi tagja, jelenlegi vizsgabizottsági tagja, vizsgafelkészítője és PR-bizottsági elnöke. Hollandiában rendszeresen vezet magyar csoportokat, számos magyarországi irodának a helyi idegenvezetője, illetve privát idegenvezetéseket is tart. A Rijksmuseum és a Van Gogh Museum tárlatvezetője. Előadásaiban a holland kultúra és történelem mellett a mentalitást és a mindennapokat is előtérbe helyezi, illetve gyakorlati tippekkel is ellátja a Hollandiába készülőket. Ajánljuk Niki Facebook oldalát: Amszerdami idegenvezetés Nikivel.

Harmincz Rita három nappal később, február 11-én kezdi meg nyolcrészes sorozatát, Indonézia: egység a sokszínűségben címmel. Július és augusztus kivételével havonta egy interaktív online előadást tart Zoomon. Rita Baliból jelentkezik be, és az időeltolódás miatt előadásait hétvégén, jellemzően vasárnap reggel tartja. Az első előadásról bővebben lejjebb, a februári klubprogramjaink leírásánál olvashat.
Sorozatának az előadásai:

 • Indonézia: egység a sokszínűségben – 2024. február 11.,
 • A balinéz élet titkai: vallás és hagyományok a mindennapokban, és a Tri Hita Karana filozófia – 2024. március,
 • Bali, ami az útikönyvekből kimaradt – 2024. április,
 • Élet a bennszülöttekkel: Indonézia törzsi világa a Mentawai törzs szemén keresztül – 2024. május,
 • Raja Ampat, az utolsó földi paradicsom – 2024. június,
 • Jáva természeti és kulturális öröksége – 2024. szeptember,
 • Komodo Nemzeti Park: sárkányok, természet és kultúra – 2024. október,
 • Indonézia Balin túl: a szigetvilág különlegességei a vulkánoktól a fesztiválokig – 2024. november.

Harmincz Rita idegenvezető, világutazó bemutatkozása: "8 évvel ezelőtt, négy hónapnyi folyamatos hátizsákos utazás után, átszelve Délkelet-Ázsia országait, szinte észrevétlenül csöppentem Balira, egy apró halászfaluba, hogy őrizzem valakinek a házát egy hónapig. Az egy hónapból aztán sokkal több lett, a Sziget azonnal magába szippantott. Bár kezdetben az időm nagy részét Balin töltöttem, ma már Indonézia szigeteit járom, hogy megismerjem ennek a sokszínű országnak a kultúráját, ősi szokásait, és az itt lakók természethez közeli életét. Az utazós évek során családot alapítottam, így már hármasban folytatjuk ezt az utazást. Ebben az időszakban széleskörű tapasztalatot szereztem a helyi kultúráról és társadalomról, ami lehetővé tette számomra, hogy utazási irodák által szervezett utazásokra magyar csoportokat kísérjek a térségbe, gyakran ismeretlen, járatlan utakra is. Mint utazástervező, egyedi és személyre szabott utazási élményeket kínálok azoknak, akik a hagyományos turistaútvonalaktól eltérően szeretnék felfedezni Indonézia és Bali rejtett kincseit.
Leginkább a helyi ember érdekel, a kultúrák sokszínűsége és az ismeretlen, távoli helyek, ahová nehéz eljutni. Erről és sok minden másról is írok a blogomban (Blog - A sárga ruhás lány (sargaruhaslany.com), könyveimben, vagy bemutatom a videóimban."

Februári klubprogramjaink

Spanyolok és inkák
Peru-sorozat – 2. rész

2024. február 05. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Csaknem fél évezreddel ezelőtt, 1532-ben két világ csapott össze a dél-amerikai Peruban. A felemelkedőben lévő újkori Európa és az évezredes állandóságot képviselő ősi Amerika. Az előbbit mindössze 170 spanyol konkvisztádor, az utóbbi több tízezer inka harcos képviselte. Az óriási számbeli túlerő ellenére a spanyolok egyetlen rohammal megdöntötték Amerika leghatalmasabb államát, az Inka Birodalmat. Az előadás a spanyol hódítás bemutatása mellett arra keresi a választ, hogy történhetett meg mindez. A Dávidnak látszó spanyolok miképpen győzhették le a Góliátnak tűnő inkákat.

Előadó: Dr. Gyarmati János, régész, néprajzkutató, főmuzeológus

Indonézia: egység a sokszínűségben
Indonézia-sorozat – 1. rész

2024. február 11. (vasárnap) 09.00
Online program Zoomon

A ma induló sorozatomnak és az első előadásomnak is a címe: "Egység a sokszínűségben" (indonéz nyelven: "Bhinneka Tunggal Ika"), amely Indonézia nemzeti jelmondata. A jelmondat jelentése összefügg az ország kulturális és etnikai sokszínűségével, mivel Indonézia egy rendkívül sokszínű ország, ahol számos különböző etnikai csoport, nyelv és vallás él együtt. Noha Indonézia sokféle kultúrából áll, az ország egységes nemzetként létezik. Első előadásomban az indonéz társadalom sokszínűségét, jellemzőit mutatom be. Személyes tapasztalataimon keresztül megmutatom, hogyan élnek tovább a hagyományos értékek a modern kor kihívásaival, és hogyan képesek a különböző kultúrák egységes egészben létezni ebben a sokszínű társadalomban.
Sok képet mutatok és személyes történeteket is mesélek. Fedezze fel velem az Indonéz-szigetvilág lenyűgöző sokszínűségét és egységét. Célom, hogy a nyolcadik előadásomig megszeresse és közel érezze magához ezt a különleges országot. Szeretettel várom!

Előadó: Harmincz Rita idegenvezető, világutazó

Konstantinápoly nyomában: templomok, paloták, víztározók
Törökország-sorozat – 2. rész

2024. február 12. (hétfő) 20.00
Online nyilvános program Zoomon

Kr.u. 330-ban I. Konstantin császár a Római Birodalom fővárosává tette az egykori Byzantiont, mely ezt követően több, mint 1100 éven át volt a Római, majd a Keletrómai Birodalom fővárosa. Ez idő alatt - Bagdad mellett - az akkori világ egyik legnagyobb és leggazdagabb városává vált, ahol fényűző paloták, óriási templomok, kiterjedt monostorok és hatalmas vízvezetékek szabdalták a városfalakon belüli történelmi félszigetet. Bár az oszmán hódítás utáni évszázadok során a bizánci világ legtöbb emléke megsemmisült, a hiedelemmel ellentétben még ma is számos épület őrzi az egykori birodalom emlékét. Ez az előadás Isztambul mai, részben rejtett bizánci örökségét mutatja be, végig vezetve a hallgatókat a nagy palota romjaitól a földalatti víztározókig, a dzsámivá alakított templomoktól a Héttoronyba „zárt” Arany-kapuig.

Előadó: Dr. Fodor Gábor, turkológus-történész

A Sixtus-kápolna
Utas a holdvilág útján – 2. rész

2024. február 14. (szerda) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

Végignézte-e már a Sixtus-kápolnát nyugodtan, a saját tempójában? A helyszínen ez lehetetlen, nemcsak a turisták tömegétől, nemcsak a ritmikusan siiiLEEENziót üvöltő teremőröktől, hanem a vizuális benyomás befogadhatatlanságától is. Túl sok ez egyszerre, végigpásztázni az oldalfalak freskóit a quattrocento legnagyobb festőitől, Peruginótól Botticelliig, aztán feltekinteni Michelangelo Teremtésére, szibilláira és Utolsó Ítéletére. Olyan információmennyiség ez, amit nyugodtan kell elolvasni és befogadni, mint egy könyvet.
Ezen az előadáson ezt a könyvet olvasom fel, hogy amikor a Róma-járó a benyomással szembesül, már tudja értelmezni és csak a szépségre figyelni.

Előadó: Sajó Tamás művészettörténész, műfordító, világutazó

Az iszlám országok társadalmi normái – Útmutató utazóknak 1. rész
Fedezzük fel az iszlám világát – 2. rész

2024. február 15. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak!” - szól az ókori bölcsesség, amely napjainkban az iszlám világára is érvényes. Az arab világban azonban nem Rómával példálóznak, hanem azt mondják: „Egyél azt, amit akarsz, de öltözködj úgy, mint a többiek.” Manapság külön hangsúlyt fektetnek az egyes kultúrákon belüli helyes viselkedés szabályainak oktatására. Ez a tudás nemcsak a nemzetközi politikai, gazdasági és kulturális életben válik hasznossá, hanem a katonai missziókban részt vevők számára is, akik napi szinten találkozhatnak távoli országok népeivel. Az iszlám világában az udvarias viselkedés alapja az iszlám, de a Nyugat etikettje is jelen van, európai hatásra. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy egy európai mindent megtehet az iszlám világában. Előadásomban a következőkkel foglalkozom:

 • Az iszlám országok földrajzi és kulturális áttekintése,
 • A vallás szerepe a társadalomban és annak hatása a mindennapi életre,
 • Öltözködési szabályok és viselkedési normák,
 • Kommunikáció és interakció a helyi lakosokkal,
 • Fontos ünnepek és vallási események,
 • Étel- és italfogyasztásra vonatkozó szabályok és szokások,
 • Utazási tippek és tanácsok: hogyan kerülhetők el a kulturális félreértések, hasznos kifejezések és szófordulatok az adott nyelven, valós esetek elemzése, tanulságok és tapasztalatok megosztása.

Előadó: Galgóczi István, arabista-iszlámszakértő, politológus

A szikh vallás és szent helyei
India-sorozat – 6. rész

2024. február 16. (péntek) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

India földjén számos jelentős vallás született, s ezek többségének kezdete több évszázaddal az időszámításunk előttre nyúlik vissza. A szikh vallás azonban kivételt jelent, hiszen alapítójaként a 15-16. században élt Nának gurut tekintik. Bár Indiában meghatározó, jelentős vallási-etnikai csoportnak számítanak, a nyugati világban talán kevésbé ismertek – a turbános-szakállas szikh férfiakat gyakran tévesen muszlimoknak nézik.
A szikh vallás létrejöttét és tanításait nagyban befolyásolta a kor és keletkezésének helyszíne: azon a vidéken és abban az időben alakult ki, ahol és amikor az amúgy hindu többségű társadalomban az Iszlám már markánsan jelen volt. Ennek következtében a szikh vallás tanításaiban vagy a közösséggel kapcsolatos szabályaiban mind a hinduizmus, mind az iszlám egyes elemei felfedezhetők. Létrejötte felfogható egyfajta kettős valláskritikának is: elfogadja az iszlám és a hinduizmus értékesnek, valóban isteninek tekintett tanításait, s elveti azokat a jelenségeket, vonásokat, hozzájuk kapcsolódó szokásokat, melyeket vadhajtásoknak, nem istentől valónak tart.
A szikhek a történelem során a gyakori üldöztetések hatására erős közösséggé kovácsolódtak össze, s a történelem egy pontján saját birodalommal is rendelkeztek. Jelenleg világszerte közel 27 millióan élnek, döntő többségük India Pandzsáb államában.
Az előadásban szó lesz a szikh vallás és a szikh közösség történetéről, legfontosabb tanításaikról és szokásaikról, szent helyeikről és az indiai társadalomban betöltött szerepükről.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató

A föld az evangéliumban: stabilitás és véglegesség
Jézus tanításai: jelkép és valóság – 2. rész

2024. február 20. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

A „Jézus tanításai: jelkép és valóság” című sorozatról: Az újszövetségi elbeszélés sokszor ismételt történetei, metaforái, képi megjelenítései sokszor megnehezítik azt, hogy friss, "más" szemmel nézzük, olvassuk ezeket az eseményeket. Sorozatunkban megkíséreljük, hogy egy-egy ismert motívum "mélyére" pillantsunk, más fénytörésben ismerjük meg a megszokott alakokat, szimbólumokat....

"A föld az evangéliumban: stabilitás és véglegesség" című előadásról: Téli-tavaszi előadásaink során a négy elem szerepét, szimbolikus jelentőségét, rejtett értelmét kutatjuk az evangéliumi iratokban. Első alkalommal mindjárt a földről, a stabilitás, véglegesség eleméről lesz szó, mely egyként lehet a halál és az élet közege. Mit jelent az újszövetség szóhasználatában, ha valami "földies"? Hányféle föld van? Hogyan viszonyul a föld az éghez, mi a kapcsolat lent és fent között?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén vizsgáljuk a szöveget.

Előadó: Nacsinák Gergely András, ortodox pap, író, műfordító

Hogyan főzzünk japánul?
Japán-sorozat – 17. rész

2024. február 22. (csütörtök) 20.00
Online nyilvános program Zoomon

A japán konyha az elmúlt évtizedben olyan sikerpályát tudhat maga mögött, mint a Toyota az amerikai piacon a nyolcvanas években. Mindenki hallott róla, de senki sem bírta elképzelni, hogy milyen rajongótábort tud magának toborozni rekordidő alatt.
Egyik varázsereje mindenképp a lágy ízeken múlik. Ahogy az ember Ázsiában kelet felé halad, úgy fokozódnak az egyre markánsabb, csípős ízek. Elég az indiai vagy a thai curry-re, a szecsuáni chili szószos húsokra, vagy a koreai barbeque-ra gondolni, ezért kifejezetten kellemes meglepetésként éri az embert, amikor Japán földre tévedve, kifejezetten könnyen emészthető, harmonikus, umami-val telített ízekre talál. Ezek közül válogattam néhányat, aminek előállításába itthon is érdemes belevágni, mert ma már könnyedén beszerezhetőek a hozzávalók, és akár hálás vendégváró, vagy a családi konyhánk emlékezetes darabja válhat belőle.
Okayu, avagy rizsleves, a lágy, meleg reggelik királynője.
Shogayaki, azaz gyömbéres disznó, vékonyra gyalult káposztával.
Sushi házilag, könnyen beszerezhető összetevőkből.
Tempura, a panírozás mesterfoka.
Yakitori, a csirke saslik.
Ramen, a legegyszerűbb, otthon is elkészíthető változat.
Japán selyem tofu. A legfontosabb japán szószok és összetevők, salátaöntetek.
Matcha-tiramisu, a zöld tea alapú desszertek fejedelme.
Ezután a foteltúra után már nemcsak vizuális emlékeket raktározhatunk el, hanem ízélményeket is, amik garantáltan közelebb hozzák ezt a távoli, egzotikus kultúrát, és az általuk elhintett, umami alapú konyhát.

Előadó: Irimiás Balázs, építész, közgazdász, Japán-utazástervező

Piramisok és titkaik: Az ókori Egyiptom építészeti öröksége
Egyiptológia-sorozat – 2. rész

2024. február 23. (péntek) 19.00
Online program Zoomon

Nem vitás: Egyiptom és a piramisok ma már elválaszthatatlan fogalompárt alkotnak. És szintén nem vitatható, hogy kevés más ókori építményhez kapcsolódik annyi fantasztikus (áltudományos) elmélet, mint az egyiptomi piramisokhoz. Mindezek miatt, az előadás az alábbi kérdéseket tárgyalja: mit tudunk arról, hogy miért építettek az ókori egyiptomiak piramisokat? A gizai piramisokon kívül vannak más piramisok is? És fennmaradt arra vonatkozó forrás, hogy hogyan építettek piramisokat? Az ókori Egyiptomról szóló sorozat második előadása.

Előadó: Dr. Irsay-Nagy Balázs, egyiptológus, az ELTE egyetemi adjunktusa

Azerbajdzsán vidéki városai és épített öröksége
Dr. Sárközy Miklós sorozata – 15. rész

2024. február 28. (szerda) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

Azok a klubtagok, akik részt vettek a 2023. szeptember 20-i "Azerbajdzsán városai és épített öröksége" című előadáson, programjegy beváltása nélkül vehetnek részt ezen az eseményen. Új jelentkezők a szeptember 20-i előadás privát felvételét is megkapják (gmail e-mail cím szükséges hozzá). Előzmények: Az előadás időpontja egybeesett azzal, amikor az azeriek megtámadták az örményeket Hegyi-Karabahban. Emiatt megkértük Miklóst, hogy ismertesse velünk az események előzményeit és azt, hogy mi vezethetett ehhez a konfliktushoz. Kiváló tájékoztatást kaptunk tőle, de a főváros, Baku tárgyalása után már nem maradt idő a vidéki Azerbajdzsánra, ezért most erről lesz szó.

Ha Azerbajdzsánba látogatunk, akkor egy sokkal színesebb világ nyílik meg előttünk, mint elsőre gondolnánk. A Magyarországnál valamivel kisebb területű állam a Nagy Kaukázus, a Kis Kaukázus, az Arasz folyó és a Kaszpi-tenger közötti változatos domborzatú és klímájú területen terül el, ahol jól megfér egymás mellett a sivatagi, kontinentális, szubtrópusi és a magashegységi klíma. Mindezek a tényezők meglehetősen változatos növénytakarót, geológiai formákat, állatvilágot és persze emberi kultúrákat is szültek. Azerbajdzsán történetileg meglehetősen változatos és sokszínű múltat tudhat maga mögött, és máig jónéhány etnikai kisebbség (tátok, tálisok, lezgek, kaukázusi avarok, udik, khinaliqiak) otthona.

Virtuális kirándulást teszünk Gobusztánba, ahol a sivatagi környezetben több ezernyi prehisztorikus sziklarajz maradt ránk, valamint a világ leglátványosabb sárvulkánjai, melyek, folyamatosan pöfögnek és ha nem vigyázunk, akkor bizony arcon is’köpnek’. Hiába no, alattunk hatalmas földgázmezők húzódnak, amelyek nyomására folyamatosan iszap és sár tör felfelé az amúgy meglehetősen holdbéli tájon, háttérben a Kaszpi-tengerrel… Baku mellett ellátogatunk az ott álló zoroasztriánus templomhoz, mely egykori párszi (indiai zoroasztriánus) és hindu kereskedők negyedének közepén áll, majd pedig ellátogatunk Bibi Heybat mauzóleumába, az egyik legfontosabb azerbajdzsáni tizenkettes síita muszlim zarándokhelyre, ahol egy síita női imámleszármazott sírja található.

Ezután Gubába, Észak-Azerbajdzsánba teszünk kirándulást a Nagy Kaukázus tövébe, amerre egykor Déchy Mór magyar földrajztudós is sokat járt. Itt egy csodálatos és érintetlen zsidó világba, egy érintetlen kaukázusi stetlbe csöppenünk máig ott élő zsidósággal. Guba a 18. század derekán Dagesztánból ide menekült, és kivirágzó úgynevezett hegyi zsidó közösség otthona mindmáig. Itt látogatást teszünk a helyi nagyzsinagógában és a gubai zsidók történeti múzeumában, valamint virtuális sétánk alatt megtekintünk egy mikvét és több más zsidó vallási épületet is.

Gubából aztán dzsipekbe ugrunk, és lélegzetállító szerpentineken keresztül meg sem állunk a közel 2500 méterrel a tengerszint felett fekvő Khinaliqig, ahol hamisítatlan ’tibeti’ alpesi hangulat fogad. Itt még a madár is alig jár, autó is csak ötven éve jött fel először. A helyiek a lezg nyelv rokonának tartott lokális kaukázusi nyelven beszélnek mindmáig, házaikat szárított trágyával fűtik fa híján, és a falu tetején épült mecsetből nézve, a távolban feltűnik a Bazardüzü, Azerbajdzsán legmagasabb 4466 méter magas hegycsúcsa is.

Ezután Azerbajdzsán középső és északnyugati része következik, ahol ellátgatunk a festői, tátok lakta Láhidzs hagyományos építészetű kicsiny falvába, olykor zúgó patakok felett emelt függőhidakon át sétálva a Kaukázus völgyeiben. Utána Gabalán át elutazunk a grúz határ felé vezető úton Sekibe, ahol az egykori Seki kánok perzsás ízlésú palotáit, cseréptetős karavánszerájait, színes kaukázusi mecseteit tekintjük meg, és megkóstoljuk Seki ínycsiklandó baklaváit, majd pedig elugrunk Kisbe, ahol a kaukázusi kereszténység régi templomát nézzük meg, az egykor ott járt Thor Heyerdahl szobrával.
Tartson Ön is velünk Azerbajdzsánba a KÉK Klubban!

Előadó: Dr. Sárközy Miklós, iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Szélhámosok, lókötők és szerencsevadászok - európai kalandorok Délkelet-Ázsiában
Ízek és történetek: gasztronómiai és történelmi utazások
– 1. rész

2024. február 29. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

Ez a sorozat hol az ízek világába, hol történelmi eseményekbe és kultúrákba kalauzolja a hallgatókat, széleskörű betekintést nyújtva Délkelet-Ázsia és a világ gazdag kulturális és történelmi örökségébe.

Franj, farangi, ferengi – európaiak megnevezése különböző ázsiai nyelvekben. Hol hódítókként, harcosokként, máskor kalmárhajók fedélzetén, kereskedők keze alatt érkeztek a távoli vizekre, és szép számmal akadtak közöttük olyanok is, akiket elvarázsoltak az új tájak, a trópusi vizek vagy a helyi nők. Kalandvágy, szerelem, kapzsiság, zsold, politika, diplomácia, pénz és hatalom mind-mind szerepet játszott abban, hogy ezek az emberek végül megtelepedjenek a Déltengerek partjain, hogy keleti országokban próbáljanak szerencsét – távol Európától, ahová gyakorta vissza se igen kívánkoztak térni. Az ő töréneteik közül idézünk fel ma egynéhányat, miként keveredtek szerelmi kalandokba, kémtörténetekbe vagy éppen hatalmi játszmákba forró burmai tájakon, nyüzsgő kereskedelmi kikötőkben, vagy éppen a hatalmuk csúcsán már régen túljutott, csodás városukat a dzsungelben hagyó angkori királyok udvarában.

Előadó: Gáspár Péter, ázsiai főzőkurzusokat vezet, idegenvezető, végzettsége szerint francia–történelem szakos tanár


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.
Bízom benne, hogy mielőbb találkozunk a klubban vagy valamelyik nyilvános programunkon! Jó, hogy velünk van!

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője