Mutatom Önnek decemberi programjainkat a nyilvános előadással, amelyen bárki részt vehet előzetes regisztrációval, a december 15-ig érvényes előfizetési akciónkat és klubtagunk, György gondolatébresztő blogbejegyzését.


admin

Tartson velünk a december 12-i nyilvános Zoom előadásunkon, amelyen klubtagság nélkül is részt vehet, csak regisztrálnia kell a programra, és meghívhatja barátait is. Zentai György indológus-tibetológus, India-sorozatunk előadója tart előadást, A mogul építészet emlékei Indiában és Pakisztánban címmel. Ha érdeklődik más programjaink iránt is, vagy megajándékozná egy szerettét, jó hírem van, december 15-ig 10%-os kedvezményt nyújtunk az új előfizetések díjából, és az ajándék előfizetések árából is. Mutatom Önnek decemberi programjainkat, és klubtagunk, György blogját, aki közkívánatra folytatta írását arról, hogyan hat a bél-mikrobióta az egészségünkre. Bízom benne, hogy levelemben tartalmas információkat talál. Csatlakozzon estjeinkhez Zoomon keresztül a világ bármely részéről, és merüljön el velünk a különböző népek kultúrájában, történelmében, látnivalóban, kérdezze szakértő előadóinkat, szerezzen bennfentes információkat.

Ünnepi ajánlatunk december 15-ig

A világ sokszínű kultúrája és történelme egyetlen kattintásra van Öntől. A Kék Klubban olyan felfedező útra hívjuk, amelyet otthona melegéből élvezhet, így fedezve fel a világ gazdag kulturális örökségét, közben új inspirációkat nyerve.

Mi várja Önt a Kék Klub tagjaként?

  • Szakértőink olyan ismeretekkel és élményekkel várják, amelyek új perspektívákat nyitnak meg Ön előtt a világ megismerésében. Tegyen fel közvetlen kérdéseket, merüljön el mélyebben a témákban, és szerezzen inspirációt és tanácsot következő utazásaihoz.
  • Ön dönti el, hogy mennyire akar aktív közreműködő lenni egy esten. Lehet aktív közreműködő vagy kamerahasználat nélküli hallgató.
  • Egy olyan közösség várja, melyben mindenki osztozik a kultúra és az utazás szeretetében.
  • Egyedül vagy partnerével egy programjegyet használva csatlakozhat; féléves és éves tagság esetén pedig különleges előnyöket élvezhet.

Kiváló ár-érték arányt kínálunk Önnek: a tagság díja nem több, mint naponta egy kapszulás kávé ára, cserébe viszont páratlan élményt és tudást kap.

Ajánlatunk Önnek előfizetésre és ajándék előfizetés vásárlására dec. 15-ig: 10% díjkedvezmény adunk minden új előfizetésre és ajándék előfizetés vásárlására.
Az ajándék előfizetést a megajándékozott a vásárlástól számított egy éven belül bármikor aktiválhatja.

Havi tagság: most csak 5.715 Ft-ért, 3 programjeggyel.
Féléves tagság:
most csak 34.290 Ft-ért, 24 programjeggyel.
Éves tagság:
most csak 68.580 Ft-ért, 48 programjeggyel.

Ajándékozzon kultúrát és tudást! Ajándékozza meg magát, ajándékozza meg szeretteit!

Sorozataink önálló előadásaival merüljön el Amszterdamban, Törökországban, Japánban, Iránban, Indiában, Afganisztánban, Indonéziában, Skandináviában, Peru és Egyiptom történelmében és régészeti ásatásaiban, az iszlám világában és Jézus tanításaiban.

Csatlakozzon hozzánk, és legyen részese egy olyan közösségnek, ahol az utazás és a kultúra határok nélkül érhető el. A KÉK Kulturális Élményklub – Kultúra határok nélkül Zoomon. Nézze meg a részleteket, és csatlakozzon hozzánk! Ide kattintva látja a klubtagság részleteit.

Nyilvános programunk december 12-én – MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Önt és barátait következő nyilvános online eseményünkre! Nyilvános programjaink ingyenesek, és mivel online, Zoomon tartjuk őket, a világ bármely pontjáról jelentkezhetnek rá, egyedül regisztráció szükséges. A bejelentkezési linket legkorábban 24 órával, de legkésőbb 10 órával a program kezdete előtt küldjük e-mailben. Bemutatom Önnek a december 12-i eseményünket. A mogul építészet emlékei Indiában és Pakisztánban című előadást India-sorozatunk előadója, Zentai György indológus-tibetológus tartja.

A mogul építészet emlékei Indiában és Pakisztánban

2023. december 12. (kedd) 19.00
Nyilvános, online program Zoomon keresztül

A Mogul dinasztia uralkodói a 16-18. század között az akkori világ egyik leghatalmasabb és leggazdagabb birodalmát hozták létre Indiában, melynek gazdasága messze felülmúlta a kor legnagyobb európai hatalmainak gazdaságát is.
E hatalmas birodalom fennállásának időszaka az indiai kultúra és művészet egyik kiemelkedően fontos korszaka is egyben, melynek során a perzsa, török és arab hatásoknak az őshonos hindu kultúrával való szintézise egy önálló, egyedi stílus létrejöttét eredményezte. Ennek a szintézisnek a leglátványosabb emlékei az építészet terén maradtak ránk. Az Indiát népszerűsítő turisztikai kiadványok egyike sem lehet teljes a mogul kor építészeti csodáinak képei nélkül, legyen szó az agrai Tádzs Mahalról, a delhi Vörös-erődről és nagymecsetről vagy éppen Akbar Fatéhpur Szikriben épült fővárosáról.
Az előadás során a Mogul Birodalom legkiemelkedőbb építészeti emlékeit ismerhetjük meg, jellegzetességeiket, építésük körülményeit, a velük kapcsolatos történeteket és legendákat, s rajtuk keresztül képet kaphatunk a mogulkori India történelmi, vallási és kulturális viszonyairól is.

Előadó: Zentai György, indológus-tibetológus, egyetemi oktató.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a Program oldalon, az előadás leírásánál.

Decemberi klubprogramjaink

Karácsony közeledtével klubtagjaink is az ünnepi készülődéssel vannak elfoglalva, ezért ebben a hónapban december 18-án tartjuk az utolsó programunkat. Habár decemberben kevesebb programot szervezünk, mint szokásosan, biztosíthatjuk Önt arról, hogy minden eseményünk kivételes élményt fog nyújtani. Januárban újra indul a programdömping, és számos izgalmas, változatos előadás, valamint új sorozatok várnak majd Önre. A következő levelünkben bemutatjuk új sorozatainkat, és egy meglepetéssel is készülünk. Addig is szeretettel várjuk Önt programjainkon.

Előadásaink többsége egy sorozathoz tartozik, melyeket a téma vagy az előadó személye köt össze. Mindazonáltal ezek az előadások önállóan is jelentős értékkel bírnak, és külön-külön is érthetők, nem szükséges az egész sorozatot látnia ahhoz, hogy megértse és élvezze őket.

„Jól csak a szívével lát az ember…” – A kis herceg és a szúfik bölcsessége
Az 1001 imaszőnyeg meséje: az iszlám története – 4. rész

2023. december 04. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

A szúfik, az iszlám misztikusai szerint, az ember már itt a földi életében is egyesülhet Istennel. Ehhez nem kell más, csak be kell lépni egy szúfi rendbe. A szúfik a megvilágosodást a filozófiai bölcselet mellett sokszor zenével és tánccal érik el. A leghíresebb, mindenki által ismert szúfi közösség a törökországi táncoló derviseké. A szúfi bölcselet szerint, „Nincsen rózsa tövis nélkül.” Azaz a cél eléréséhez különböző próbákon, vezet át az út.

Előadó: Galgóczi István, arabista-iszlámszakértő. politológus.

Mózes, a héber, Mózes, az egyiptomi
SZENT ÍRÁS és SZENTÍRÁS –Történetek a Bibliából kezdőknek és újrakezdőknek – 4. rész

2023. december 05. (kedd) 19.00
Online program Zoomon

A sorozatról: Unalomig ismert szöveg a Bibliáé. Vagy mégsem? Ha minden szöveg változik egy-egy újraolvasással, miért ne változhatna a Könyvek Könyve is? Sorozatunkban igyekszünk a Biblia egy-egy kardinális, az európai kultúra számára meghatározó részletével közelebbről megismerkedni, friss szemmel (újra)olvasni.

Mózes, a héber, Mózes, az egyiptomi: Mózes alakja és története az eddig bemutatott történetéhez hasonlóan bővelkedik szimbolikus elemekben. Ha lehet, ennél is érdekesebbek azonban kultúrtörténeti vonatkozásai, figurájának vélt vagy valós egyiptomi háttere, amely évszázadokon át találgatások tárgya volt...

Előadó: Nacsinák Gergely András, ortodox pap, író, műfordító

Pakisztáni bikepacking és hegymászás – utazás fenntarthatóbban
Zichó Viktor sorozata 3. rész

2023. dec. 07. (csütörtök) 19.00
Online program Zoomon

Keresztül vonatoztam a Közel-Keleten Pakisztán fővárosáig, majd másfél hónapos kerékpáros hegymászásom következett. Ezt mutatom be, és beszélek az ökoturizmusról, a fenntartható utazásról fontosságáról. A két és fél hónapos kerékpáros és hegymászó expedíció alatt összesen 3 PET palackot használtam el, és 1 db ALU italosdobozt. Amikor csak tehettem, a helyi élelmet vásároltam helyi termelőktől és a csapvizet vagy forrásvizet tisztítottam. Hozzávetőleg 1500 kilométert bringáztam, és két hatezres hegyet másztam, amiken végül a csúcsmászás sikere elmaradt az időjárásváltozás és egészségügyi okok miatt. A túra elsődleges célja az ökoturizmus hirdetése és a megfelelő felkészülés, felszerelésteszt a 2024-re tervezett Himalája Traverz Expedícióra.

Előadó: Zichó Viktor, kerékpáros, hegymászó, extrém sportoló

Kuba Castro után, avagy koloniál városok, dohányültetvények és az amerikai menekülési útvonal

2023. dec. 14. (csütörtök) 20.00
Online program Zoomon

Irimiás Balázs – Japán-szakértőnk – 18 előadás után tesz egy rövid kitérőt, majd februárban folytatja Japánról szóló sorozatát. Most Kubába, majd januárban Patagóniába kalauzol el minket. Mindkét helyszínhez személyes kötődése és mély ismeretei biztosítanak különleges betekintést.

Vajon Castro halálával megszűnt Kuba egzotikus bája, és örökre befellegzett a megfizethető időutazásnak?
Vajon meddig marad fenn a világ legnagyobb interakrív vetránautó múzeuma?
Hiánygazdaság luxustermékekkel?
Kávéültetvények, dohány, és a kubai rum.
Kövessük végig egy menekülő család útvonalát Kubából az Egyesült Államokba.
Ezekre a kérdésekre és még többre keressük a válaszokat a következő virtuális foteltúránkon.

Előadó: Irimiás Balázs építész, Japán-utazástervező

A Selyemút építészete Észak-Iránban Mashadtól Kermansahig
Dr. Sárközy Miklós sorozata – 14.

2023. dec. 15. (péntek) 19.00
Online nyilvános program Zoomon

Észak-Irán világa Irán egyik leggazdagabb, legsűrűbb szövésű kulturális régiója. Előadásomban a Mashadtól Zandzsánig ívelő területet járjuk be. Persze a bejárás kifejezés talán megtévesztő, hiszen aki Mashad városa felől elindul nyugati irányba Iránban, annak jó pár érdekes és izgalmas történelmi és természeti látnivalóban lesz része.

Virtuális utunk elején a történeti Khorászán nyugati részét járjuk be. Mashad városában kezdünk, ebben az óriásira duzzadt vallási zarándokhelyen, amely a 818-ban itt elhunyt Alí al-Ridá (Reza) a 8. síita imám (a 12-es síita iszlámon belül) személyére emlékezik nevében. A hatalmas síita ziáratgáh (zarándokhely) meghatározza Mashad városszerkezetét és építészeti hagyományait. Reza imám szentélye város a városban, rengeteg múzeum, díszes szahn (udvar) várja az ide érkező jámbor síita és nem-síita zarándokot. Mashad mellett fekszik az ősi Túsz városa, Abú'l-Qászem Manszúr Ferdouszí (Firdauszí) a klasszikus perzsa hősepika legnagyobb művének, a Királyok Könyvének (Sáhnáme) szerzője, mely mű ihlető forrása és kedves olvasmánya volt egykoron Arany Jánosnak is.

Utunkat innen nyugat felé vesszük és az egykori Selyemutak mentén fogunk haladni, ahol sok egyéb hely mellett elidőzünk Mijándast óriási méretű, több udvaros karavánszerájában is az iráni Kevír sivatagban. Innen kisebb megállókkal Besztámba, Bajazíd (Abú Jazíd) Besztámí 9. századi jelentős iráni szúfi dervis mauróleumába zarándokolunk el, a kiterjedt szentélykörzet szeldzsuk, mongol, timurida műemlékei fölött tűnődünk, hogy aztán tovább vándolroljuk Dámghánba, ebbe az ósi iráni oázisvárosba, mely egykoron Hekatonpülosz (Száz oszlopos város) néven hellenisztikus és párthus kori település volt és rövid ideig a Párthus Birodalom fővárosaként is ismert volt. Dámghán elbűvölő építészete mindig magával ragadja az embert, kezdve a város szélén álló szászánida karavánszerájtól, a közeli Tepe Hiszár neolitikus dombjáig és a város középkori muszlim építészeti gyöngyszemeiig: a 8 századi Tárikhánéig, Irán egyik legkorábbi mecsetének maradványaiig vagy a 11. századi csodálatos Pír-e 'alamdár toronyig.

Teherántól nyugatra Észak-Iránba számos kiváló és nagyszerű műemléket lehet látni, ennek során ellátogatunk az Elburz hegység lábánál Qazvínba, Irán 16. századi fővárosába, ahol a gazdag és szépséges észak-iráni város falai között felkeressük a helyi gigantikus középkori nagymecsetet, az Emamzade-je Hoszein síita zarándokhelyet, mely egykor a zajdita síita iszlám szentélyeként indiult és lett később a tizenkettes síita iszlám által tisztelt hely, a 16. században pedig hatalmas és pompás emámzáde épült, hirdetve a korabeli Perzsiában államvallássá lett ithnáasarija (tizenkettes síita iszlám) dicsőségét. Qazvinból taxival felmegyünk az Elburz hegység szerpentinjein és felhágunk Alamút büszke várába, az egykori nizári iszmá'ilita síiták (félrevezető néven: asszaszínok) híres sasfészkébe. amely a 11-13. század között egy jelentős észak-iráni síita állam központja volt a tengerszint felett több mint kétezer méterrel és amelyet végül a mongolok foglaltak el 1256-ban. Ezt követően röviden körülnézünk Zandzsánban és Szoltaníje vidékén, ahol távol-keleti mongol és muszlim művészeti hagyományok találkozásának leszünk a szemtanúi.
Mindenkit szeretettel várok erre a nem szokványos iráni előadásra.

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, egyetemi docens

Firenze, ami az útikönyvekből kimaradt
Sajó Tamás sorozata – 3. rész

2023. dec. 17. (vasárnap) 19.00
Online program Zoomon

Vannak helyek, ahol az évszázadok alatt sok-sok történet rakódik le, s a várost bejárva sorra fel lehet eleveníteni őket. Ilyen Velence, amelyről az előző előadásban volt szó.
És vannak helyek, ahol egyetlen nagy történet szövögeti önmagát, számos mellékszállal, úgyhogy minden, amit látunk, ennek a történetnek a terméke és hordozója. Ilyen Firenze, amely már a reneszánsz idején és azóta is egyetlen történet szálára igyekszik felfűzni magát és valamennyi szereplőjét és műemlékét. Ami pedig nem illik ebbe a történetbe, azt átadja az enyészetnek, ahogy a teljes firenzei kereskedőváros és zsidó negyed eltűnt az 1860-as évek eklektikus átépítései során.
Ennek a nagy történetnek néhány kevésbé ismert útjelzőjét igyekszünk áttekinteni ebben az egy órában, megmutatva egyedi érdekességüket és szépségüket is, és azt is, hogyan állnak össze Firenze történetének egyetlen nagy hálójává.

Előadó: Sajó Tamás művészettörténész, műfordító, világutazó

Párizs, ami az útikönyvekből kimaradt
Dr. Gálffy László sorozata – 6. rész

2023. december 18. (hétfő) 20.00
Online program Zoomon

Csatlakozzon hozzánk ma este egy különleges utazásra, amelyen Dr. Gálffy László vezetésével felfedezzük Párizs rejtett szegleteit és értékeit, miközben a város egy új arcát tárja fel előttünk. Előadónk, aki mélyrehatóan ismeri a francia kultúrát, olyan betekintést nyújt, amely túlmutat a hagyományos útikönyvek ajánlásain. Az előadás során Dr. Gálffy László személyes élményein keresztül kalauzol minket a városban, megosztva tapasztalatait diákként, tudósként és idegenvezetőként.

Fedezze fel velünk azokat a párizsi helyszíneket, amelyek a turistaútvonalakon kívül esnek, mégis fontos részei a város valódi lényegének. Az előadás során betekintést nyerünk Párizs számtalan arcába, bemutatva olyan helyeket és élményeket, amelyeket csak a helyiek ismernek igazán.

A résztvevők nemcsak egyedülálló történeteket és érdekességeket hallhatnak majd, hanem hasznos tippeket és ötleteket is kapnak ahhoz, hogyan fedezzék fel a várost saját szervezésben. A legjobb közlekedési lehetőségektől kezdve egészen a kevésbé ismert kávézókig és eldugott parkokig, minden szóba kerül, ami segíthet a felfedezésben. Készüljön fel egy olyan Párizs megismerésére, amelyet az útikönyvekből nem ismerhet meg.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, tanszékvezető egyetemi docens

György blogja

György nemcsak aktív tagja a klubunknak, de a tudása, életszeretete és gondolatai is lenyűgöznek minket. Ezért megkértük, hogy ossza meg velünk a gondolatait. Júliusban elindult a blogja a weboldalunkon, Egy 95 éves professzor gondolatai életről, egészségről, utazásról címmel.

Örömmel osztom meg Önnel György novemberi blogbejegyzésének a folytatását: Hogyan hat a bél-mikrobióta az egészségre? - 2. rész. A neves táplálkozástudományi szakember írása igazi gondolatébresztő. Ebben a részben részletesen tárgyalja, hogyan befolyásolja a bél-mikrobióta egészségünket különböző szempontokból, beleértve annak szerepét a betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint a bél- és immunrendszer működésében.
Ide kattintva olvashatja el az írást.


Ha egy barátja, ismerőse érdeklődhet programjaink, klubunk iránt, kérem, ossza meg vele ezt levelet. A hírlevelünkre ide kattintva iratkozhatnak fel új érdeklődőink.
Bízom benne, hogy mielőbb találkozunk a klubban vagy valamelyik nyilvános programunkon! Jó, hogy velünk van!

Kozma Kata
KÉK Klub vezetője