Hónapról hónapra egyre több programot kínálunk a kultúrakedvelő utazóknak és szobaturistáknak, a világra nyitott, kíváncsi embereknek.


admin

Mutatjuk Önnek az áprilisi programokat. Egy-egy jellemző az áprilisi címekből: Dél-Irak, színdarabírás, Kőrösi Csoma Sándor, Gellért-hegy, Pakisztán, japán szubkultúra, budapesti falképfestészet, Tur Abdin, Loire-vidék, csamok, tibeti szerzetesek.
Büszkék vagyunk Székely Csabára, aki megkapta a Kortárs Magyar Dráma-díjat! Gratulálunk!
Megosztjuk Önnel a FinnAgorával közösen szervezett március 6-i és március 23-i nyilvános eseményünk felvételét.

Gratulálunk!

Radnóti Zsuzsa 2019-ben, a Kossuth-díjával járó juttatásból alapítványt hozott létre a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák elismeréséért. A díj odaítéléséről kuratórium dönt. 2023-ban Székely Csaba nyerte el a Kortárs Magyar Dráma-díjat Mária országa című történelmi játékával, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház felkérésére írt. 2020-ban a 10 című darabjáért kapta meg a Kortárs Magyar Dráma-díjat. A darab azóta is nagy siker a Radnóti Miklós Színházban. Szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Áprilisi nyilvános programunk nem csak klubtagoknak

Dél-Irak régiségei Bászrától Babilonig – Dr. Sárközy Miklós előadása
2023. április 04. (kedd) 19:00

Nyilvános, online program Zoomon keresztül

Irak déli része a világ egyik leggazdagabb régészeti, kulturális örökségével rendelkezik.
Az ókori Mezopotámia folyóközi kultúráinak és az emberiség egyik legősibb írott civilizációjának ősi bölcsője ringott itt. A Tigris és az Eufrátesz Bagdadtól délre lassú folyókként lomhán hömpölyögnek, ezerszer megváltozott medreik, sűrű és termékeny csatornáik partjain a mezopotámiai világ rengeteg települése emelkedett ki, majd hanyatlott le a neolitikumtól a sumereken, babilóniaiakon át a szászánida és az iszlám periódusig.

Ebből a hihetetlen gazdag világból igyekszem meríteni a mostani előadásomban 2021-22-es iraki utazásaim fotói, filmjei segítségével. Milyen volt a sumer Uruk, a világ egyik legősibb városa, ahol az ékírás első emlékei előkerültek Kr.e. 3300 körül? Miért érdekes a sumer Girszu, ahol a világ legrégebbi, közel négyezer ötszáz éves hídja látható? Milyen a Bibliából is ismert Ur városa híres zikkuratja (lépcsős temploma), és valóban Urban élt-e Ábrahám? Milyen volt Babilon városa az Eufrátesz partján az ó- és az újbabiloni korban, és mi maradt meg mára belőle?
Milyen a szászánida Ktésziphón, ahol a világ legnagyobb, emberi kéz alkotta, máig látható harminchét méter magas boltíves csarnoka, a Táq-i Kiszrá épült meg a Kr. u. 6. század táján?
Milyenek most Kúfa és Bászra, a középkori muszlim kultúra és tudomány híres központjai? Nadzsaf és Kerbela, a síita világ évente milliókat híres zarándokhelyei úgyszintén Dél-Irakban épültek fel. Ezekről a helyekről és még sok másról is fogok Önöknek mesélni. Minden érdeklődőt szívesen látok. – Dr. Sárközy Miklós

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Az előadás után Ön hozzászólhat, kérdezhet Miklóstól. Beszélgetéssel zárjuk az estet.

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Ha szeretne részt venni a programon, kérjük, regisztráljon a következő linkre kattintva: https://forms.gle/oW2K4DmjVYPhGtEx7

Ha Ön tagja a KÉK Klubnak, ehhez a programhoz nem kell felhasználnia programjegyet. Kérjük, Ön is a fenti linken regisztráljon a programra.

Áprilisi klubprogramjaink

Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el Makranczi Zalánnal – színházi programsorozat

8. rész: 2023. április 05. (szerda) 18.30
9. rész: 2023. április 17. (hétfő) 18.30

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el című színházi programsorozatunkat havonta kétszer tartjuk meg, Makranczi Zalán színész vezetésével. A színdarabot a jelentkezőkkel közösen, csoportban fejlesztjük, – és a feladatokat megosztva – kisebb csoportokban is írunk. A jelentkezésnek nem feltétele a részvétel a korábbi foglalkozásokon.

A program vezetője: Markanczi Zalán színész
A program mentora: Kovács Krisztina dramaturg, műfordító, forgatókönyvíró
A program tiszteletbeli mentora: Székely Csaba író, drámaíró

Kőrösi Csoma Sándor - Híres Magyarok a nagyvilágban sorozat 2. része
2023. április 12. (szerda) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Csoma, a Himalája vándora, nyelvzseni, vagy öntudatlan magyar James Bond?
Sokunk gyerekkori példaképe, a magyarság gyökereinek elszánt kutatója, aki egész életében erre a nemes küldetésére készült.
Ki volt ez a szerény, szótlan, magáról csak szűkösen beszélő, zárkózott tudós, aki az elméletei és a könyvtárak anyagai mellett a világ legnehezebben járható gyalogösvényein is otthonosan mozgott?
Alaptalanul nézték brit kémnek, vagy rászolgált erre a titulusra? Tényleg őt tartották a székelyek következő királyának? Igaz-e, hogy ő lett volna az első nyugati bódhiszattva?
Ilyen, és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket feszegetünk a KÉK Kulturális Élményklub áprilisi előadásán.

Előadó: Irimiás Balázs építész, a Csoma Szobája Alapítvány kuratóriumának az elnöke

Boszorkányok bálozóhelye – a Gellért-hegy – séta Görbe Márkkal
2023. április 16. (vasárnap) 15.00

Helyszín: Budapest, Gellért-hegy
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Budapesti barangolások Görbe Márk művészettörténésszel című sorozatunk 8. része.

A Gellért-hegy misztikus, magas ködbe vesző csúcsa minden korban izgatta az emberek képzeletét. Már az időszámitásunk előtt a lábánál megtelepedő kelta törzsek szent helynek tartották és ligeteiben állították fel szentélyeiket, ahol emberáldozatokkal kedveskedtek a kegyetlen kelta isteneknek. A római időben folytatódott az oltárállítás, de immáron nagyobb vérontások nélkül. A honfoglaló magyarok idejében a pogány vallás és kereszténység összecsapásának helyszíne volt a hegy – mai elnevezése is ezen harcok leghíresebb áldozatától származik.

A kereszténység felvételét követően egészen más látogatók élvezték innen a panorámát, ugyanis a hiedelmek szerint boszorkányok keresik fel nagy csapatokban a sziklameredélyt, mely tökéletesen alkalmas volt arra, hogy a Sátán vezényletével óriási orgiákat tartsanak itt. A középkor folyamán szaporodnak a szentek említései is a heggyel kapcsolatban – a sétán Szent Gellért és Szent Iván, valamint a Sziklatemplom kapcsán Esztergomi Boldog Özséb legendás alakjára fókuszálunk. Természetesen a környéken található varázsos erejűnek tartott gyógyvizű fürdőkkel kapcsolatos hiedelmekről is szó esik, és különlegességként egy huszadik századi legendás személyt is megismerhetünk. Ugyanis a sétavezető dédnagybátyjának, dr Schandl Károly államtitkárnak az emlékét idézzük fel a Kelenhegyi úton lévő egykori villája felkeresése során, így a családi legendáriumból hallhatnak pár hihetetlen történetet azok, akik részt vesznek ezen két és fél órás időutazáson.

A sétát vezeti: Görbe Márk művészettörténész, idegenvezető

Pakisztán: A Tiszták Földje
2023. április 18. (kedd) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Jóllehet Pakisztán csupán 1947 óta létezik, területének történelme többezer éves múltra tekint vissza. A távolból gyakran talán homogénnek tűnő ország közelről vizsgálva jelentős sokszínűséget mutat: nyelvileg, földrajzilag vagy etnikailag is. Az előadó az elmúlt években többször járt Pakisztánban, és személyes tapasztalatain keresztül próbál betekintést nyújtani ennek az izgalmas régiónak az ősi és modern világába egyaránt.

Előadó: Dr. Hidas Gergely indológus, főiskolai és egyetemi oktató, kutató

Japán szubkultúra iskolái, a motoros bandák, otakuk és netcafé menekültek
2023. április 19. (szerda) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Irimiás Balázs japán sorozatának 9. része

Az Otaku egy összefoglaló szó, olyan emberekre használják Japánban, akik a hobbijukat minden józan ész által érthető és felfogható szint fölött művelik. Függőségük meghatározza identitásukat, társadalmi szerepvállalásukat, önképüket, és az idejük jelentős részét ez tölti ki, ez különbözteti meg őket a társadalmuk többi tagjától. Ezzel összefüggésben beilleszkedési, kapcsolódási nehézségekkel küzdenek.
A japán szubkultúrák már a második világháború után elkezdtek divatirányzatokká, majd spontán export-termékekké válni. Mára az egész világon ismerik és kutatják őket, követőik száma világszerte számottevő.
Ezek közül a szubkultúrák közül vesszük sorra a legismertebbeket, és néhány kevésbé ismertet, hogy fogalmat alkothassunk a világ egyik leginkább uniformizált társadalmának kitörési pontjairól.

Előadó: Irimiás Balázs építész, japán utazástervező

Budapesti falképfestészet – freskók, szekkók és pannók
2023. április 20. (csütörtök) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Lenyűgöző színek, drámai kompozíciók és a görög-római istenek, valamint a magyar uralkodók lenyűgöző világa, mely visszaköszön ránk Budapest falképeiről. A Magyar Nemzeti Múzeum, a Vigadó, A Magyar Tudományos Akadémia, az Országház és még megannyi közintézményünk falait ékítik a 19. századi művészet eme remek sorozatai.

Az 1800-as évek utolsó harmada nemcsak a főváros, hanem ezzel együtt számos művészeti ág felemelkedésének időszaka. Budapest világvárossá válik és ennek nyomán jelentkezik az igény, hogy nyugati mintára fő épületei falképfestészeti díszt kapjanak. Ezekből láthatnak válogatást az előadáson és megismerhetik, melyek azok az alkotások, melyek egykor a Budavári palotát ékítették, és amelyeket napjainkban újra akarnak alkotni régi fényképek alapján. Ugyanígy bemutatásra kerülnek a Nemzeti Múzeumba és a Magyar Tudományos Akadémia helyiségeibe készült sorozatok is, melyek a magyar történelembe engednek betekintést. És természetesen nem maradhat ki az Operaház Lotz-féle mennyezetfreskója sem, mely legteljesebben tárja elénk a görög-római istenek 19. században rendkívül népszerű világát.

Az előadás során paloták és bérházak falképeit is vizsgálatunk tárgyául tesszük. Igy szó esik Saxlehner András szikvízgyáros házát díszítő keserűvízreklámként szolgáló képeiről vagy Pucher József szabadkőműves jelképekkel gazdagon ékített házáról is. A díszitőfestészet tárgykörébe eső alkotásokat is tárgyaljuk, vagyis azokat, melyek az épületek kevésbé reprezentatív részein előforduló, kisméretű, ismétlődő, de nagy fantáziával és változatossággal készült ábrasorozatok. Az előadás a teljesség igényével készül, de így is csak a hatalmas gazdagságú téma töredékét tudja felvillantani.

Előadó: Görbe Márk művészettörténész

TUR ABDIN - Szent hegyek és kalugyerek sorozat 2. része
2023. április 24. (hétfő) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Tur Abdint, „a szolgák hegyét” a szír szerzetesség és misztikus tradíció bölcsőjeként szokás számontartani. A Délkelet-Törökországban található masszívum évszázadokig menedékül szolgált a szír szerzetesség és értelmiség legjelentősebb alakjainak. Az előadás során nemcsak a keresztény világ legkorábbi, ma is működő monostoraiba látogatunk el, hanem bepillantást nyerünk a szír kereszténység irodalmába és zenei hagyományába is.

Előadó: Nacsinák Gergely András ortodox pap, író, műfordító

Loire-vidék – történelem, művészetek, kultúra
2023. április 25. (kedd) 20.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A Loire-vidék Franciaország egyik legvonzóbb turisztikai régiója, amely számos történelmi emlékhellyel, épített örökséggel és sajátos hangulatú településsel büszkélkedhet. Az előadás során Chartres felől közelítve megismerkedünk a terület régi grófságaival (Blois, Touraine, Anjou), azok fontosabb városaival. Az itteni fejedelmek gyakorta álmodtak merészen nagyokat, Franciaországon túllépve hol Anglia, hol Szicília királyai, Provence grófjai, Nápoly urai voltak, messze, akár Magyarországig vagy a Szentföldig terjedő kapcsolatokkal. Így nem pusztán részei voltak a francia és az európai történelemnek, de aktívan alakították is azt. Nyomukban járva egy igazán színes világot fedezhetünk fel. Bepillantunk városaikba, ismerkedünk finoman dolgozó kőfaragóikkal, ránk hagyott értékekkel, de beszélünk a helyi ízekről és borokról is. És természetesen szó lesz magáról a folyóról, annak páratlan eleganciájáról és egy, váratlan pillanatokban érkező, felejthetetlenül lágy, selymes szélről.

Előadó: Dr. Gálffy László történész, régész, tanszékvezető egyetemi docens

Csamok – Eltűnt birodalmak 1. rész - Gazsi ázsiai meséi utazóknak és szobaturistáknak
2023. április 26. (szerda) 19.00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Gazsi mesél, vetít, jó hangulatú estéket varázsol nekünk. A sorozatban mesél Angkorról, a keleti fűszerekről és kereskedelmükről, eltűnt népekről és birodalmakról, történelemről, sok érdekességről, olyanról, ami a kíváncsi világutazót és a szobaturistát érdekelheti. Gazsinak az utasok szeretetkönyvet készítettek, ebben nekem is volt pici részem, és bízom benne, hogy nem lesz ellenére, ha minden meséjének leírásához egy utastól idézek a szeretetkönyvből, az utas nevének említése nélkül, hogy klubtagjaink jobban megismerhessék őt. – Kozma Kata, a KÉK Klub vezetője

Gazsi második meséje a csamokról szól.
A csamok egykor a mai Vietnám keleti partjait és az országon végigfutó hegylánc dzsungeleit uralták, ők irányították a Kínából ki és oda befutó tengeri kereskedelmet. Hindu isteneket imádtak és csodálatos téglatemplomokat építettek nekik – melyek technológiája napjaink tudósait is lenyűgözi. Angkor riválisai, partnerei, ellenfelei és szövetségesei voltak. Ma már nem többek a modern Vietnám egy nemzetiségénél a sok közül.
Csodálatos téglatemplomaik, szentélykörzeteik, az itt-ott felbukkanó szobraik és faragványaik azonban a mai napig jelzik egykori nagyságukat.
Mit tudhatunk ma róluk? Kik is voltak ők, honnan érkeztek, hogyan alkották meg egykori fényűző „városállamaikat”? Milyen volt kultúrájuk, hogyan éltek, mit tudhatunk meg a ránk maradt feliratok és domborművek vizsgálatával?
Mi maradt mára a hindu istenek hatalmából? Miként lettek – egyedüliként a szűkebb régióban – muzulmánok? Mint mindig, ha a régmúlt ügyes-bajos dolgait próbáljuk feszegetni, több kérdésünk van, mint amennyire biztos választ adhatunk. De ez nem gátolhatja meg az utazókat és szobaturistákat, hogy megtegyék az első lépéseket, s együtt induljunk felfedezni egy titokzatos régmúlt birodalmat, a néhai Champát.

Előadó: Gáspár Péter (Gazsi), aki több mint húsz évig vezetett kulturális utakat Ázsia különböző országaiba. A délkelet-ázsiai térségre szakosodott. Végzettsége szerint francia-történelem szakos tanár. A fantasy irodalom iránt érdeklődők Jan van den Boomen írói álnéven is ismerhetik. Jelenleg a Chefparade főzőiskola ázsiai főzőkurzusait vezeti.

Idézet Gazsi szeretetkönyvéből: „Pici gyermekkorom óta utazom. Először szüleimmel, majd később a barátokkal együtt éreztem rá a világjárás örömére. Az évek során a haverok elmaradtak, a család pedig a hegyeken, völgyeken átívelő utakat együtt nem enged. 2011-ben jött a nagy elhatározás, hogy akkor idegenekkel is, de nekivágok ismét. Rettenetesen izgultam, hogy milyen lesz ismeretlen emberekkel, nagy csoportban együtt utazni. Az utat is találomra választottam. Burma, Burma, gondoltam jó lesz, hisz ott van Angkor is mellette, azt ismerem. Személyiséged kisugárzása, szubtilis humorod azonnal eloszlatta minden félelmem. Pedig a Géza bácsi Yangonban rögtön elveszett. Profi módon kezelted a helyzetet és én akkor úgy éreztem, ha én is eltűnnék, Te megtalálnál. Meg is találtál, nem is egyszer, mikor a kövekbe belefeledkezve csak rám várt már a csoport. Szemrehányó pillantásodban akkor is mosoly volt, valószínű Gorcsev Ivánra és a pincérre gondolhattál.

Tibeti szerzetesek – múlt és jelen
2023. április 27. (csütörtök) 19.00

Online program Zoomon
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Zentai György indológus-tibetológus előadássorozatának első része. Tibet – a buddhizmus földje a buddhizmus előtt és annak hajnalán című májusi előadását követően szeptembertől folytatja a sorozatát Nepállal és Indiával.

Talán nincs még egy olyan kultúra Földükön, melynek a külvilág felé sugárzott képét olyannyira meghatározná a vallás és a szerzetesi élet, mint a tibetiét. És nem véletlenül: Tibet 1950-es Kína általi megszállása előtt az ország férfi lakosságának körülbelül egyötöde élt szerzetesként az ország több ezer kolostorában – egyedül a fővároshoz közeli Drepungban mintegy tízezren –, ami önmagában árulkodik a buddhizmusnak és a szerzetesi közösségnek a tibeti kultúrában betöltött központi szerepéről. Mindezt tovább erősíti az a tény, hogy az egyes tibeti szerzetesrendek az évszázadok során nemcsak az ország vallási, hanem világi vezető is voltak, vagy legalábbis törekedtek a világi hatalom megszerzésére. A 17. század közepétől a gelukpa rend feje, az 5. dalai láma lett a teokratikus állam vallási és világi vezetője is egy személyben.

Előadásomban szó lesz a tibeti buddhista rendek létrejöttéről, történetéről, a világi hatalom megszerzésére irányuló törekvéseiről és ezzel párhuzamosan az idegen hatalmakkal ápolt kapcsolataikról. A történelmi áttekintés után a buddhista rendek mindennapi életben betöltött szerepét ismerhetjük meg, az alábbi főbb témakörökben:
Hogyan lesz valaki szerzetes?
Miféle „karrier” várhat rá egy kolostorban egyéni ambíciói, illetve tanulmányi előmenetele alapján?
Hogyan épül fel egy kolostori hierarchia?
Mivel telik egy szerzetes egy napja?
Hogyan tartják fenn magukat az egyes kolostorok?
Milyen szerepet játszanak a szerzetesek a világiak, illetve a világiak a szerzetesek életében?
S legvégül: miképpen változott meg a tibeti rendek életének több évszázados hagyománya a 20. század második felétől napjainkig?

Előadó: Zentai György indológus-tibetológus, egyetemi oktató

Márciusi két nyilvános programunk felvétele

A FinnAgorával, a budapesti Finn Intézettel két közös nyilvános programot szerveztünk márciusban. Mindkét programot nagy érdeklődés kísérte. A programokat rögzítettük a résztvevők hozzászólásai és kérdései nélkül.

Március 6-án mutattuk be Tommy Hellsten Az élet gyermeke című könyvét Sudár Györgyi pszichológussal és Piispanen Katival, a könyv fordítójával. A felvételt ide kattintva nézheti meg.

Március 23-án Lukács Dániel, a Finn Nagykövetség tanácsadója tartott előadást A finn boldogság nyomában címmel. A felvételt ide kattintva nézheti meg.

Ne feledje, az éves klubtagsághoz páratlan lehetőséget is ajánlunk Önnek február 1-jétől. Ha nem tud részt venni egy olyan előadáson, amelyről felvételt készítünk, a felvételt elkérheti, megnézheti, és ezért még programjegyet sem kell felhasználnia, ez a mi ajándékunk Önnek.

MEGNÉZEM A KLUBTAGSÁG RÉSZLETEIT