admin

Bemutatjuk Önnek a novemberi személyes és online programjainkat, melyekért nem kell fizetnie, a klubtagságából egy-egy programjegyet használ fel a részvételhez, illetve partnerének is egyet. Minden programunk interaktív, a program végén hozzászólhat, kérdezhet, beszélgetünk. Indul az Írjunk együtt színdarabot c. programsorozatunk két gyakorlati foglalkozással, Makranczi Zalán vezetésével. Középpontban az oktatás, Kozma Tamás professzor Innováció és tanulás c. könyvének nyilvános online bemutatójával és Csapó Benő professzor Kiművelt emberfők – Széchenyi üzenetének aktualitása című online előadásával. Szintén aktuális téma Dr. Sárközy Miklós Nő, élet, szabadság? – Merre tart a mai Irán? c. előadása. Irimiás Balázs nagysikerű japán előadássorozata is folytatódik, Japán építészet a kapszulahoteltől a Magyar Zene Házáig – egy zen buddhista cyber-punk világkörüli útra indul címmel. Lőrincz Henrik csillagász közkívánatra tér vissza, vele indítjuk a novemberi programjainkat, A kozmosz szövedéke – felfedező utazás a téridő hullámain címmel. Béres Alexandra Testformálási lehetőségeink a különböző női életszakaszokban című előadására a férfiakat is szeretettel várjuk. Folytatódik a homlokzatszimbolikai előadássorozat és a budapesti barangolás Görbe Márk művészettörténésszel. A hónapot Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estjével zárjuk, Első évre fecske címmel. Legalább féléves klubtagsággal részt vehet a Magasságok és mélységek című film zártkörű vetítésén is, melyet közönségtalálkozó követ, Báron György és a közönség beszélget a film rendezőjével, Csoma Sándorral. A Professzorok és más kiválóságok zárt klubcsoport második programján Szász Domokos akadémikus előadását hallgathatják meg a klubtagok, Káosz és biliárdok címmel.

Novemberi programjaink

A kozmosz szövedéke – felfedező utazás a téridő hullámain
2022. november 3. 18:30

Helyszín: Budapest, Három Szerb Kávéház
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Ez az előadás közkívánatra jött létre. Lőrincz Henrik csillagásszal augusztusban hullócsillagokra vadásztunk a Margitszigeten, és nagy sikert aratott a résztvevő klubtagok körében.

Az előadás egy 13,8 milliárd éve tartó történetet mesél el. Az Univerzum keletkezésének kezdetét még mindig homály fedi, de vajon miért? Mi akadályozza meg, hogy belepillantsunk világunk születésének pillanatába? Egyáltalán, milyen eszközeink vannak a végtelen távoli helyek vizsgálatára? Mindenki, minden egyes nap – anélkül, hogy tudna róla − elvégez egy egyszerű megfigyelést, amihez semmiféle távcső sem szükséges, és ami, nem is gondolnánk, milyen különös következtetésekre vezet az Univerzum méretét és korát illetően. Einstein makacssága a legnagyobb tévedését eredményezte, és egyben a történelem egyik legjelentősebb elméleti felfedezését dobta kukába.
Aztán mégis kivette onnan, és akkor az űrnek is lett sűrűsége. Mindeközben eltöprengünk azon is, hogy vajon mi köze van a fénynek a fénysebességhez? Elárulom, nem sok! Akkor miért nevezzük így? Hogyan lesz az időből és a térből téridő, és tényleg lehet-e egy DeLorean-nel az időben utazni? Ha ikrek is részt vesznek az előadáson, akkor bemutatunk egy kísérletet, amiből kiderül, hogy gyorsulni kell, ha az egyikük netán a másik örökségére hajt. De nem érdemes túl kapzsinak lenni, úgyis mindenki és minden egy fekete lyukban végzi, ez sajnos elkerülhetetlennek tűnik. Talán jobb is, ha most azonnal beleugrunk egybe, hátha egy másik, szebb világba vezet.

Az előadó: Lőrincz Henrik, a TIT Budapesti Planetárium és a TIT Uránia Csillagvizsgáló csillagásza.

Testformálási lehetőségeink a különböző női életszakaszokban
2022. november 8. 20:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Az előadás során végighaladunk a különböző női életszakaszokon, egészen a születés utáni időszaktól a menopauzáig, és górcső alá helyezzük azokat a területeket, amin képesek vagyunk fejleszteni a mozgás és az életvitel segítségével. Valamint áttekintjük, hogy adott életkorokban milyen preferencia sorrendet érdemes kialakítanunk, mire helyezzük a hangsúlyt, hogy egy egészséges, egyensúlyban lévő, energikus hölgyet láthassunk önmagunkban. Az előadás ugyan a nőkről szól, de szeretettel várunk rá érdeklődő férfiakat is.

Előadó: Béres Alexandra, tanár, mesteredző, világbajnok, életmód tanácsadó

Írjunk együtt színdarabot – színházi programsorozat 1. és 2. rész
1. rész: 2022. november 9. 18:00
2. rész: 2022. november 23. 18:00

A programon online (Zoomon keresztül) vagy személyesen vehet részt.
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

November 9-én indul az Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el című színházi programsorozatunk Makranczi Zalán színész vezetésével. Kovács Kriszta októberi online előadása adja meg nekünk a kezdő lökést, majd a mentorálása segít, hogy az úton maradjunk. A színdarabot a jelentkezőkkel közösen, csoportban fejlesztjük, – és a feladatokat megosztva – kisebb csoportokban is írunk. Nagy megtiszteltetés, hogy a neves drámaíró, Székely Csaba is segít nekünk. Biztos, hogy nemcsak a színdarabírásról, hanem önmagunkról, a közös munkáról, a csoportdinamikáról is sokat tanulunk.
Ha egy foglalkozáson nem tud részt venni, bármikor folytathatja, a szabad helyektől függően.

A program vezetője: Markanczi Zalán színész
A program mentora: Kovács Krisztina dramaturg, műfordító, forgatókönyvíró
A program tiszteletbeli mentora: Székely Csaba író, drámaíró

Írjunk együtt színdarabot és játsszuk el programsorozat részleteit ide kattintva olvashatja el.

Innováció és tanulás – Kozma Tamás könyvének nyilvános bemutatója
2022. november 10. 19:00

Online program Zoomon keresztül
Nyilvános, online program

„Az innováció - ahogy ebben a könyvben értem - egy társadalmi súlyú probléma megoldása új, eddig ki nem próbált módon, eszközökkel. A “társadalmi innováció” közösségi mozgalom, a társadalom átalakulásának motorja. Nincs innováció felülről, ha a társadalomban alul elhelyezkedők nem akarják. Minden innováció mögött a közösség - széles értelemben vett - tanulása áll, amely a családban kezdődik, az iskolában folytatódik, és a munkahelyen, a szabad időben teljesedik ki. Ezt tükrözi a könyv címe is: Innováció és tanulás. Ajánlom mindenkinek, akit az újítás és a megújulás, a vele járó sikerek és kudarcok, hivatalosok és civilek ütközése, kívánatos partnerségük kialakítása érdekel.”
– Kozma Tamás

Közreműködnek:
Prof. Dr. Pusztai Gabriella nevelésszociológus, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára
Prof. Dr. Hunyady György szociálpszichológus, az MTA rendes tagja
Az Innováció és tanulás című könyv szerzője: Dr. Kozma Tamás, a Debreceni Egyetem emeritus professzora

A program nyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Egy barokk sziget – a budai polgárváros – séta Görbe Márkkal
2022. november 13. 15:00

Helyszín: Budai Várnegyed
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A program a Görbe utakon – Budapesti barangolások Görbe Márk művészettörténésszel – programsorozat 3. része.

A budai Várhegyen önálló település az 1240-es évekbeli tatárjárást követően jött létre. Az utcahálózat és a házak elrendezése egészen egyedülálló módon még mindig nagyrészt ezt a háromnegyed évezreddel ezelőtti várost idézi, még ha maguk az épületek csak részleteikben eredetiek. Ugyanis Buda több, mint 30 ostromot és néhány nagy tűzvészt is megszenvedett, nem is beszélve a II. világháború pusztításáról. A 150 éves oszmán uralom után barokk stílusban épült újjá a város – ma nagyrészt ennek eredményét csodálhatjuk meg a Várhegyen.
A séta során mindenki érzékelni fogja a barokk polgárváros egyedülálló hangulatát, látni fogunk középkori utcahidat, gótikus ülőfülkesort és barokk palotákat is. Megtudjuk, milyen hiedelmek fűződnek a Balta közhöz, hol találhatóak kísértetjárta házak, illetve hol lakott a híres festő Feszty Árpád egyetlen gyermeke, a legendás Masa néni. Végül tiszteletünket tesszük Hadik András tábornagy lovának heréjénél is, mely a legendák szerint szerencsehozó hatással bír…

A sétát vezeti: Görbe Márk művészettörténész, idegenvezető
A séta időtartama megközelítőleg három óra.

Magasságok és mélységek – Zártkörű filmvetítés közönségtalálkozóval
2022. november 15. 18:30

Helyszín: ART+ Cinema mozi
Jelentkezhet rá: minimum féléves klubtagsággal

A vetítés után Báron György filmesztéta beszélget a film rendezőjével, Csoma Sándorral, aki a klubtagok kérdéseire is válaszol.

"Csoma Sándor első játékfilmje – amely a sokszoros fesztiváldíjas Casting című rövidfilmet követte – nagy történetet mesél el. S mivel nagy történetről van szó, a buktatók sem kicsik. Erőss Zsolt már életében legendás személyiség volt, hős egy hősnélküli korban. Az első magyar, aki feljutott a Csomolungma tetejére, amit több nyolcezer fölötti csúcs megmászása követett. A már addig is kivételes életút váratlan fordulatot vett, amikor egy baleset következtében az egyik lábát elvesztette – majd nem adta fel, hanem műlábbal folytatta a magasságok meghódítását. Hollywoodi forgatókönyvíró nem tud hatásosabb sztorit kitalálni, amit az élet – ez az élet – kínált. S akkor még nem volt vége. Három évre rá egy ország követte szorongva a Kancsendzöngáról érkezett híreket, s reménykedett akkor is, amikor egyetlen ember már biztosan tudta, hogy nincs remény: Zsoltot örökre magához ölelte a hegy. A felesége, Hilda. Csoma Sándor a nehezebb utat választotta, amikor a hálásabb hegymászó-történet helyett Hilda sorsát helyezte filmje tengelyébe. Elsősorban nem az emberfeletti teljesítmény érdekelte, nem hőstörténetet akart elbeszélni, hanem az emberi sors, ami a hőstörténet hátterében húzódik. Hilda sorsa, aki itt maradt. A film alapjául az ő beszélgetőkönyve, A hópárduc felesége szolgált. A Magasságok és mélységek, bár megtörtént eseményeken alapul, nem dokudráma, hanem játékfilm egy kivételesen erős asszony küzdelméről, s ekképp túlmutat az egyedi életsorson: általános példázat a gyászról, a megkapaszkodásról és a túlélésről." – Báron György

Nő, élet, szabadság? – Merre tart a mai Irán?
2022. november 16. 19:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

2022. szeptember 16-án egy teheráni kórházban meghalt Máhsza Amíní, egy huszonkét éves iráni kurd lány, miután néhány nappal korábban a Gást-e ersad (a helyes viselkedés őrjárata) nevű iráni erkölcsrendészeti szerv előállította nem megfelelőnek minősített ruházata miatt. Máhsza Amíní vélelmezett erőszakos halála felháborította az iráni közvéleményt határon innen és határon túl. Amíní halála után spontán tüntetések robbantak ki, amelyek azonban nem látszanak csillapodni az elmúlt hetekben. Igaz, azt is meg kell jegyezni, hogy eddig (október közepéig) nem százezres vagy milliós tömegek mozdultak meg mint 2009-ben. Itt inkább kisebb, de rendre ismétlődő és számos településen megjelenő tiltakozókról van szó, akik azonban láthatóan nem fáradnak.
A tüntetők nagy része negyven év alatti, diplomás fiatal, nő és férfi, városlakó, de Teheránban szegényebb negyedek lakói is megmozdultak, mint ahogy tüntetnek a kisebbségi érzéseikben sértett iráni kurdok és beludzsok is Szanandadzsban és Zahedanban.
Vajon mi és ki áll a mostani tüntetések mögött? Egy iráni nőjogi mozgalom? Az Iránt is sújtó gazdasági válság, a koronavírus utóhatásai és az elmúlt hónapok látványos drágulása okozta elégedetlen közhangulat? Az iráni politikai vezetéssel elégedetlen iráni középosztály? Van-e szerepe más országoknak a tüntetések szervezésében (ahogy az iráni kormány állítja)? Mit gondol az iráni konzervatív sajtó az eseményekről? Milyenek a mostani Irán társadalmi folyamatai? És persze, mit hoz a jövő?

Előadó: Dr. Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense

Káosz és biliárdok
Szász Domokos akadémikus előadása
2022. november 19. 12:00

Helyszín: Schieszl Vendéglő és Borház – a részvevők az előadás után ebédelhetnek
Jelentkezhet rá: Professzorok és más kiválóságok zárt klubcsoport tagjai

Szász Domokos akadémikus úr az előadásáról:
Életünk minden pillanatában körül vagyunk véve véletlen jelenségekkel. (Példaként említhetem, hogy sokunknak első dolgunk a reggeli kávé mellett megnézni az aznapra várható időjárást.)
Egészen a 20. század második feléig a tudomány mégis arra törekedett, hogy – alapozva a newtoni mechanika átfogó sikereire – megtalálja azokat a determinisztikus egyenleteket, amelyek leírják a bennünket érdeklő véletlen jelenségeket, és a jelenségek pontos előrejelzése céljából meg is oldják azokat.
Épp az időjárás előrejelzésének tudományos megalapozásán dolgozott 1963-ban a fentiek szellemében Edward Lorenz amerikai meteorológus is, amikor a levegőáramlás, azaz a szél leegyszerűsített egyenletét próbálta megoldani - számítógéppel. Legnagyobb meglepetésére azt vette észre, hogy ez szinte lehetetlen, mivel a megoldás szükségszerűen véletlen, más szóval kaotikus, jóllehet maga az egyenlet oksági, vagyis determinisztikus. Észrevételével vette igazán kezdetét a káosz diadalmas tudománya.
A kaotikus viselkedés volt alapvető Yakov Sinai (2014 évi Abel-díj, azaz a matematikai Nobel-díj) kifejezetten determinisztikusnak tekintett biliárd modelljében is, amikor 1970-ben sikerült annak véletlen voltát igazolnia. Sőt – amint ezt a 2020-ban fizikai Nobel-díjat nyert Roger Penrose mondja – a biliárd-dinamika nem csupán véletlen folyamat: a kimenetele kiszámíthatatlan, az előrejelzése szükségszerűen pontatlan. Az előadás célja a fenti problémakör közérthető ismertetése, és a főbb eredmények bemutatása.

Előadó: Szász Domokos matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A matematikai statisztikus fizika és a dinamikai rendszerek elméletének neves kutatója.

Japán építészet a kapszulahoteltől a Magyar Zene Házáig – egy zen buddhista cyber-punk világkörüli útra indul
2022. november 21. 20:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Vajon melyik az az ország, ahol egy egyetemről frissen kikerült diák első épülete, illusztris építész szaklapokban is gond nélkül a címlapra kerülhet? Minek köszönhető, hogy a XIX. század végéig főleg faszerkezetű építészettel rendelkező ázsiai szigetország mára a világ építészetének kimeríthetetlen inspirációs forrásává, az építészeti tervezés szabadságának mekkájává avanzsált? A japán megalopoliszok - leginkább Tokyo - belvárosának arculata már nem csak a turistákat és az építészeket nyűgözi le, de a science fiction filmek rendezői is itt találják a leginkább kézzelfogható inspirációt következő utópiájukhoz. Száz évvel ezelőtt még a nyugati világ építészetének és gazdaságának hű másolásával felzárkózni igyekvő szigetország a 80-as évekre olyan virágzó gazdasági környezetet teremtett, hogy soha nem látott, kísérletező, érzékeny építészeti produktumai valósággal berobbantak a világ köztudatába. Az akkori ingatlanpiaci buborék-gazdaság összeomlásának lökéshulláma a mai napig mossa az ember alkotta világ partjait. A Magyar Zene Házával Budapestre is eljutott ennek egy távoli hulláma. Novemberi előadásunk a japán építészet egyedülállóan sokszínű, inspiráló és megkerülhetetlen világába invitál egy merülésre.

Előadó: Irimiás Balázs építész

Kiművelt emberfők – Széchenyi üzenetének aktualitása
2022. november 24. 19:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

"A tudás jelentőségének felismerése, a társadalmi-gazdasági fejlődésben játszott szerepének hangsúlyozása nem új jelenség. A mi kultúránkban ennek egyik korai megfogalmazását Széchenyi István nevéhez kötjük, aki szerint „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma”. Ez a hatalom azonban mindinkább elveszni látszik. Amíg ugyanis világszerte mindjobban felértékelődik a tudás, a kreativitás, az innováció, országok emelkednek fel az oktatási rendszerük fejlesztése révén, új iparágak törnek az élre, amelyekben a magas hozzáadott értéket alapvetően a tudás hozza létre, nálunk mind rosszabb helyzetben van a közoktatás. „Nagy szerencse, hogy az agyvelő hazánkban szép mennyiségű, csakhogy itt-amott kifejlődése hátra van …” – írta Széchenyi csaknem két évszázaddal ezelőtt, és az a bizonyos „kifejlődés” sajnos most is „hátra van”. Mai megfogalmazással: lemaradásunk a tudás-gazdag társadalmak élvonalától mind aggasztóbb mértékű. A nemzetközi vizsgálatok szerint tanulóink tudásszintje egyre romlik, a gondolkodás fejlesztése a magyar közoktatás egyik leggyengébb láncszeme. Tanulni vágyó fiatalok tömegesen hagyják el az országot – gyakran a visszatérés szándéka nélkül. A pedagógusok anyagi helyzete pedig már odáig romlott, hogy utcai megmozdulásokon hívják fel a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára. Az előadás felidézi azokat az adatokat, amelyek megalapozzák a nem túl szívderítő diagnózist, de a fő hangsúlyt annak bemutatására helyezi, hogy a negatív tendenciákat meg lehet fordítani. A fejlesztéshez természetesen kell ész, erő és akarat. Ebből, mint az előadás bemutatja, az „ész”, a javításokat megalapozó tudományos tudás már nagyrészt meglenne." – Csapó Benő

Előadó: Prof. Dr. Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára

Legendás lények – a főváros utcáin kóborló mitikus bestiák
2022. november 28. 19:00

Online program Zoomon keresztül
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

Sárkányok leskelődnek alamuszin templomok tornyairól griffek tartanak méltóságteljesen címerpajzsokat házak oromzatain, kacsacsőrű delfinek ontják a vizet az udvari kutak kifolyóiként, oroszlánok ásítanak előkelően a kapubejáratok felett. A létező és mitikus bestiák mindennapunk részét képezik, lépten-nyomon találkozhatunk velük Budapesten járva.
Az előadás során sorra vesszük, hogy mit mondanak ókori, középkori források a legendás lényekről, milyen tulajdonságokat rendelnek hozzájuk és milyen szimbolikus jelentéssel bírnak. Szót ejtünk a címertan által kedvelt állatokról is – miért szerepel követ szorongató daru, csőrét mellébe vájó pelikán vagy kardot nyalogató oroszlán az egyes címerpajzsokon a kapubejáratok fölött.
Természetesen a főváros olyan jól ismert fenevadjait is közelebbről megismerjük, mint a Lánchíd oroszlánjai, melyek a legenda szerint halálba kergették alkotójukat vagy a budavári Turulszobor, minden turulok ősatyja. Akit bővebben érdekel a fővárost rettegésben tartó legendás lények története, tartson velünk ezen egy órás természetrajzi-mitológiai utazáson!

Előadó: Görbe Márk művészettörténész

Első évre fecske – A Grecsó-Hrutka duó zenés irodalmi estje
2022. november 30. 18:00

Helyszín: Budapest, Zipernowsky Stúdió
Jelentkezhet rá: minimum havi klubtagsággal

A zeneszerző és az író zenés-mesélős estjén megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Mint egy olyan családi asztalnál, ahol három-négy generáció élvezi az együttlét örömét, és a régi adomák után dalt kíván a szív.
A zenés irodalmi est zenei rendezője is Hrutka Róbert, egy olyan kiváló zeneszerző, énekes, aki „színészlemezek” tucatjai után most az akusztikus, játékosan rusztikus, mégis érett oldalát mutatja meg. A mai középgeneráció kiemelkedő írója, Grecsó Krisztián, aki évtizedek után talált vissza az énekelt darabok segítségével a vershez, de aki ezen az estén sem hűtlen kedves formájához: a rövidprózához, a meséléshez.
Grecsó-Hrutka duó. Több mint egy koncert. Személyesebb, mint egy színház este

A következő programjainkat ide kattintva látja. Szervezzük a decemberi programokat, több már látható, legkésőbb november 15-ig az összes elérhető lesz.

Ha szívesen megajándékozná kultúra- és társaságkedvelő, a tudást értéknek tekintő családtagját, barátját, vagy kifejezné háláját egy pedagógusnak, kollégájának, a KÉK Kulturális Élményklub ajándék előfizetése tökéletes meglepetés lehet számára. Az ajándék előfizetés a vásárlástól számított egy éven belül aktiválható az utalványon szereplő egyedi aktiválókóddal. Ide kattintva láthatja az ajándék előfizetés részleteit.

Ha úgy gondolja, hogy programjaink, klubunk iránt érdeklődhet egy barátja, ismerőse, kérjük, ossza meg vele ezt hírt.