Az utazás 6+1 pozitív hatása mellett megtudhatja, hogy Ön melyik típusú utazó.


admin

Vándor, élményvadász vagy kalandor? Mi motiválja az utazásban?

Nemrégiben egy kisebb társaságban merült fel a kérdés, hogy mi jelent valódi élményt az életünkben. Mindenki azt válaszolta, hogy az utazás, pedig senki sem volt kifejezetten utazási fanatikus. Néhány éve találkoztam egy idős házaspárral, akik alig értek haza az egyik társasútjukról, már készültek a következőre. Mindig távoli, egzotikus helyeket választottak, és néhány konzervet is magukkal vittek. Az úton állandóan háborogtak, keserítették az utastársaik és az idegenvezetők életét. A kulturális utazások sem tudták felvidítani őket, semmi sem tűnt szépnek számukra. Mégis, újra és újra elindultak egzotikus, kulturális utakra. Azon gondolkodtam, vajon miért utaznak ennyit, és mi lehet az, amit keresnek vagy amit el akarnak kerülni az életükben? Talán azt gondolhatják, mint a diák Andersen meséjében: „akármerre járok, mindig hiányzik valami, s ettől elszorul a szívem; mindig többre vágyom, mint amit abban a percben kaphatok”.

Miért jó utazni? Az utazás 6+1 pozitív hatása

Az utazás számos pozitív hatását megtapasztalhatjuk, ezek közül néhány:

Új élmények és kalandok: Az utazásunk során olyan helyekre juthatunk el, amelyekről addig csak olvastunk vagy hallottunk. Új kultúrákkal, emberekkel és ételekkel találkozhatunk, megtapasztalhatjuk a világ sokféleségét, nyitottabbak és elfogadóbbak lehetünk, javulhat az életminőségünk.

Stressz csökkentése: Megszabadulhatunk a mindennapi stressztől. Ellazulhatunk, feltöltődhetünk, kipihenhetjük a mindennapokat.

Boldogság: Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) által végzett kutatások szerint az utazás nemcsak csökkenteni a stresszt, hanem javítja a hangulatot és növeli a boldogságérzetet. Thomas Gilovich, a Cornell University pszichológiaprofesszora által elvégzett húszéves kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a tárgyak megszerzése által érzett boldogság gyorsan elmúlik, az élmények viszont hosszú távú boldogságot adnak, az identitásunk részévé válnak. Gilovich úgy fogalmazott, "Élményeink összessége vagyunk”.

Kreativitás és inspiráció: Az új helyek és élmények inspirálhatnak minket, segíthetnek új ötletek megfogalmazásában és a kreatív gondolkodásban. Egy-egy elakadást újra elindíthat az utazás.

Tanulás és fejlődés: Az utazásainkon nemcsak más helyeket, különböző kultúrákat fedezhetünk fel, hanem önmagunkról is többet megtudhatunk, fejlődhetünk. Az utazás segít, hogy fejlesszük a nyelvtudásunkat, kommunikációs készségünket és önállóságunkat.

Barátságok és kapcsolatok építése: Az utazás során új emberekkel találkozhatunk, amely nagyszerű lehetőség arra, hogy új barátságokat kössünk és szélesítsük a kapcsolati hálónkat.

+1 Egészségesebb időskor: Az USA Utazási Szövetsége által megrendelt kutatás szerint az idősek, akik rendszeresen utaznak, jobb egészségi állapotban vannak, kevésbé szenvednek krónikus betegségektől, és az agyuk is jobb egészségnek örvend.
Összességében az utazás sok előnnyel jár, és egy életre szóló élmény lehet.

Élményvadász, vándor, kalandor vagy reflexiós utazó?

Az utazások során új helyeket, kultúrákat, embereket és élményeket fedezhetünk fel. Az utazás lehet öröm, lehet felfedezés vagy kaland, lehet menedék, vagy lehet tanulás, az adott személy motivációjától függően. Vannak, akik élményekre vágynak, mások az ismeretlen felfedezését keresik, és olyanok is vannak, akik azért utaznak, hogy elmeneküljenek a mindennapok problémáitól.

Az élményvadász

Az élményvadász típusú utazó arra törekszik, hogy minél több izgalmas élményt szerezzen, legyen szó akár extrém sportokról, akár kulináris élményekről, vagy csak a helyi éjszakai élet, szórakozóhelyek felfedezéséről. Az élményvadásznak az a legfontosabb, hogy az utazása során a lehető legtöbb érdekességet élje át, és ezekből merítsen inspirációt a további életéhez.

A vándor

Néhány napja volt egy előadásunk a klubban Kőrösi Csoma Sándorról. Az előadó, Irimiás Balázs, a Slow Travel apostolának nevezte őt, mert annyira lassan utazott, hogy megtanulta az országok nyelvét, amelyeken áthaladt. Ő vándor volt. Tamási Áron mondta legalább hetvenéve, hogy „manapság már nemigen van olyan ember, akit régi szokás szerint vándornak lehetne nevezni”. Valóban felgyorsult a világ, de modern vándorok vannak. Az ilyen utazót az ismeretlen felfedezése motiválja, szeret új helyeket felfedezni, új kultúrákat és a helyi emberek életét megismerkedni, a világot bejárni. Ő az, aki sok időt tölt a helyi piacokon, múzeumokban, templomokban és történelmi helyszíneken. A vándor szereti megismerni az adott hely kulináris élményeit és szokásait, mindezt a maga tempójában. A vándort a nyitottság jellemzi, és a lehető legteljesebb élményt akarja megélni.

A kalandor

Ha az izgalom és a kihívások motiválják, illetve kihívásokkal teli kalandokban szeret részt venni, akkor Ön kalandor. Az ilyen utazó szereti a határait feszegetni, és a veszélyes helyzetektől sem riad vissza. Az extrém sportokon túl olyan helyekre utazik, ahol a természet szépségei és veszélyei között kell helytállnia. A kalandornak az a legfontosabb, hogy az utazásai során olyan élményeket szerezzen, amelyeket mások csak álmodnak. A kalandor számára az utazás nemcsak az élményről szól, hanem a személyes határai feszegetéséről és megtöréséről is.

A reflexiós utazó

Végül pedig van a reflexiós utazó, aki az utazása során az önismeretre és a belső egyensúlyra törekszik. Az ilyen utazó gyakran egyedül utazik, és csendes, nyugodt helyeken tölti idejét, hogy átgondolja az életét, és megpróbáljon válaszokat találni a kérdéseikre. A reflexiós utazó azt reméli, hogy az utazása során megnyugszik, és átgondolhatja az életét. Olyan helyekre utazik, ahol a nyugalom és a meditáció segít a belső békéje megtalálásában.

Talán már azonosította magát az egyik csoportban, de az is lehet, hogy nem tud dönteni, mert az utazás mindenfajta kalandot és élményt jelent önnek. Akár élményvadász, vándor, kalandor, reflexiós utazó vagy "csak" örömmel utazó, az utazás mindig új élményekkel és lehetőségekkel jár, és ez az egyik oka annak, hogy olyan vonzó a számunkra.