György írásában a gondolkodás és a kognitív hanyatlás élettani hátterét vizsgálja, különös tekintettel arra, hogy a táplálkozás, egyes tápanyagok, valamint az életmódbeli tényezők miként befolyásolják az agyműködés megőrzését és az időskori demencia megelőzését.


admin

Étlap az elme számára

Mottó: Je pense, donc je suis = Cogito, ergo sum René Descartes
(Gondolkodom, tehát vagyok)

A neves filozófus a 17. században megalkotott alaptételét latin köntösbe bújtatva le sem kell fordítani, annyira általánosan ismert. A rövid megállapítással kapcsolatban kialakult heves elméleti vitáról most ne essék szó, mert mi a kérdést az elme táplálásának oldaláról közelítjük meg. Mindenekelőtt azonban pontosítanunk kell a gondolkodás, kogníció, kognitív folyamat tartalmát. Ez pedig nem más, mint a környezetből érkező ingerek feldolgozása alapján a megismerés, archiválás az emlékezetbe, a figyelem, a reakcióidő és az értékelés, gondolva az előzményekre is.

Ez a terület látszólag túlságosan messze van a táplálkozástudománytól. Érdemes azonban néhány szembetűnő elemet számításba venni, utána máris világosabbá válik a kép. Vannak tápanyagok, amelyek itt is jelentős szerepet játszanak. Az ómega-3 zsírsavak az agysejtek felépítésében és funkciójában vesznek részt, elősegítik a sejtek közötti információáramlást. Fő forrásaik a hidegvízi tengeri halak, egyes növényi magvak (repce/repceolaj, chiamag). A B12-vitamin és a folát nélkülözhetetlen az idegrendszeri továbbító anyagok szintézisében (neurotranszmitterek, pl. szerotonin, dopamin, noradrenalin; ezek a figyelmet, a motivációt és a hangulatot befolyásolják). Főleg húsból, tejtermékekből, zöld leveles növényekből és tojásból kerülnek az étrendbe. A magnézium nyugtató, stressz ellen védő, alvást segítő ásványi anyag, diófélékből, leveles zöldségekből és fekete csokoládéból származik.

Az életkor előrehaladtával a kognitív képesség csökken, sőt – a genetikai hátteret és más faktorokat is számításba véve – ennek elvesztéséig, a demenciáig juthat. Több mint 150 ezer személy tartós megfigyelése szerint ezt a jelenséget az étrend szabad és nem szabad cukortartalma erősítheti. Javíthatja esetleg a folyamatot a paprika sárga festékanyaga, a xantofill. Ennek hatását eddig csak egyetemistáknál tanulmányozták, és a kogníció erősödését tapasztalták. Nem kizárt ez a jelenség idősebbeknél sem, és késleltetheti a demenciát. A Baltimore-i School of Public Health legfrissebb vizsgálatai szerint a demenciák közel negyede–fele megelőzhető az érpályák „karbantartásával”, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kezelésével, valamint a dohányzás teljes mellőzésével.

Az ergotionin aminosav a táplálékkal jut be az ember anyagcseréjébe, főképpen a máj, a vese, sokféle bab és gomba (vargánya, kagyló-/laskagomba) tartalmazza, sőt mikroorganizmusok is termelhetik. Antioxidáns, és – ami jelen témánkat illeti – elősegíti a kognitív folyamatokat, a pihentető alvást, javítja az emlékezetet és a reakcióidőt, kifejezetten időseknél is.

A mesterséges, gyakorlatilag energiamentes cukorhelyettesítő édesítőszerek használata a múlt század elején indult, és egyre szélesebb körben, egyre többféle készítmény került alkalmazásra (pl. szacharin, aszpartám, eritrit, xilit stb.). Használatuk megváltoztatja a bélmikrobiomot, és számos tanulmányt közöltek a túlzott bevitelhez kapcsolódó kórképekről, a sztróktól a migrénen át a metabolikus szindrómáig. A legfrissebb tanulmány a kogníció hanyatlásának akár 62%-os gyorsításáról számol be. Lehetséges, hogy egyes édesítőszeres, ultrafeldolgozott termékeknél a hátrányos hatást ez okozza.

Az agy kognitív tevékenysége az életkor növekedésével természetes módon csökken, de ennek a folyamatnak a sebességét sok tényező befolyásolja, a genetikai adottságoktól a szellemi tevékenység intenzitásáig. A végül demenciához vezető Alzheimer-kór az 50–60. életév tájékán kezdődik, és lassan, több fázison át jut el a teljes dezorientációhoz. A helyes táplálkozás némi segítséget jelent a megelőzésben is, de kellően nem hatékony. Az agyi sejteket a szénhidrát és a zsír látja el energiával, a hatásos működést pedig a gyümölcsök, főzelék- és zöldségfélék segítik. Ezekre mindig gondolni kell az étrend kialakításánál. Kiemelkedő fontosságú a spenót, a kelkáposzta és a hasonló zöldségek.
A kutatások arra utalnak, hogy napi két adag spenót elfogyasztása több mint 10 évvel késleltetheti a leépülés megjelenését. A túlságosan zsíros húsokat viszont száműzni kell. Ezeknél a rendellenességeknél jellemzően hiányos a D-vitamin-ellátottság, ezért a pótlásról gondoskodni szükséges. A mediterrán étrend előnyeit több betegségcsoportnál igazolták, és elismerik szerepét az értelmi hanyatlás megelőzésében is. Az utóbbi években igazolták, hogy ennek az étrendnek több anyagcsereterméke kedvezően hat a kogníciót gátló kóros folyamatokra. Az ilyen típusú menü főbb összetevői a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, mérsékelt mennyiségű hal, tejtermékek (sajt, joghurt), kevés vörös hús, olívaolaj, valamint még kevesebb cukor és finomított gabonaféle.

Újabban kap nagyobb figyelmet a lítium az agyszövetben. Ez a mikroelem alacsony szinten van a prefrontális cortexben az Alzheimer-kórnál, de csökkent értéket mutat már a kogníció hanyatlásának kezdeti tüneteinél is. Egérkísérletben a lítiumhiány összefügg az Alzheimer-kórra jellemző kóros fehérjék megjelenésével, lítiumkészítmény adagolásával a tünetek kivédhetők. A lítium a táplálékkal jut az ember szervezetébe: gabonaszemek, zöldségfélék, lítiumos ásványvíz lehetnek a források, és létezik lítiumos étrend-kiegészítő, sőt gyógyszer is egyes pszichiátriai problémák kezelésére. Az antioxidánsok kedvező hatásúak mind az Alzheimer-kór megelőzésében, mind szerény terápiájában. Az oxidatív stressz és más hasonló folyamatok kivédése hatékony eszköz az orvosi fegyvertárban. Ennek a csoportnak a tagja a kurkuma, amelyet fűszerként használunk, de élettani hatása ennél sokkal jelentősebb.

Nem hagyható említés nélkül a testmozgás sem, bár nem táplálkozási kérdés, hanem a bevitel–felhasználás egyensúlyának fenntartásához nélkülözhetetlen. Már ötpercnyi élénk séta mérhetően erősíti a kogníciót, ezért a szellemi tornának is kihagyhatatlan eleme.

György