György az írásában áttekinti, hogyan valósítható meg a vegán étrend gyermekkorban, milyen tápanyaghiányok és egészségügyi kockázatok merülhetnek fel, valamint milyen előnyöket nyújthat egy jól megtervezett étrend. Kiemeli, hogy a vegán táplálkozás csak kellő szakmai odafigyeléssel biztosíthatja a fejlődéshez szükséges tápanyagokat és az élethosszig tartó egészséget.


admin

Vegán étrend gyermeknek

Mottó: A világbéke a konyhában kezdődik

A vegetáriánus étrendet, illetve annak egy sajátos formáját, a vegán menüt világszerte és nálunk is egyre többen választják életvitelük alapértékének. A következőkben ennek gyermekkori megvalósításáról, előnyeiről, kockázatairól mutatok be rövid áttekintést. A vegánizmus követője semmiféle állati eredetű terméket nem fogyaszt, tejet, tejterméket, tojást, sőt mézet sem. A vegánizmus azonban több mint meghatározott ételek, élelmiszerek fogyasztása, benne van az állatvilág, a természetes környezet tisztelete és védelme, a jóindulatú, pszichoszociális magatartás is. (Egy kis szemantikai kirándulás: a „vegán” jelölést az angol „vegetarian” (azaz vegetáriánus) szóból a múlt század közepén hozták létre az első és utolsó szótagból akkor, amikor megalapították a vegán vegetáriánusok első társaságát.)

A fiziológiai állapotnak megfelelő táplálkozás, az alapelvek megtartása mellett, bizonyos mértékig változik. Ebből a szempontból a gyermekkor időszaka a legfontosabb, hiszen az élet első 15-20 évének folyamán épül fel az egész emberi lény és megszakítás nélkül működik a következő 60 vagy akár 80–90 évben. Néhány évtizeddel előbb, nem ritkán lehetett találkozni olyan szakmai véleménnyel, miszerint a gyermekeknél a vegán étrend nem elfogadható. Ma már sokkal árnyaltabbak az álláspontok, és az alapos, a részleteket gondosan feltáró kutatások – a kockázatok csökkentése érdekében – a különleges figyelmet igénylő étrendi összeállításokat helyezik előtérbe. A tanulmányok összegzésében a következő kockázatokat emelik ki:

  • Vitaminok és ásványi anyagok hiányos bevitele. A B12-vitamint meghatározott mikroorganizmusok termelik, amelyek állati eredetű termékekben vannak. A humán béltraktusban élő baktériumoktól is származhat, de az ebből hasznosuló mennyiség általában nem elegendő. A B12-vitamin nélkülözhetetlen az agyi és a központi idegrendszer funkcióiban, valamint a vörösvérsejtek képződésében. A növények sok vasat tartalmazhatnak, de ennek hasznosulása a vérképzésben lényegesen rosszabb az állati eredetű élelmiszerekénél, bár a növények jelentős C-vitaminja ezt javíthatja. A D3-vitaminból kevés van a növényekben, és a kalcium is kevés. A jód deficienciájának megelőzésére az ételekhez mindig jódozott konyhasót indokolt használni.
  • Növés, fejlődés. A vegán gyermekek általában a megszokott, normális értékeket mutatják. Vannak azonban szegénységben élő vegán családok is, ahol számítani kell deficienciákra. Gyakori jelenség a kisebb csontsűrűség az előzőekben már bemutatott okok miatt, de okosan összeállított étrenddel, és/vagy pótlással ez kivédhető. Gondolni kell a növények bőséges rosttartalmára és ezért egyes tápanyagok zavart felszívódására is.
  • A növényi táplálék kedvező helyzetet teremt a szív és érrendszer egészségében. A vér-lipidek optimálisak, a testtömeg ugyancsak, elhízással nem kell számolni. A jól megtervezett és következetesen megvalósított vegán táplálkozás élethosszig tartó egészségi előnyt jelent. A rosszul tervezett, netán kellően át nem gondolt, hiányosan realizált vegán étrendnél kedvező egészségi hatásra nem lehet számítani.
  • A vonatkozó tanulmányokat összegző összefoglaló tanulmányok szerint a rendelkezésre álló vizsgálati adatok még nem elegendőek a vegán étrend általános ajánlására gyermekeknél és serdülőknél. Az eddigi, tudományosan igazolt eredményeket azonban alkalmazni lehet gondos, szakszerű előkészítés, tervezés mellett. Hasonló a vélemény a várandós és szoptató nők vegán jellegű táplálkozásáról is. Azt is figyelembe kell venni, hogy minél szigorúbban választják ki az étrend egyes összetevőit, annál figyelmesebb tervezésre van szükség. Ezen kívül hozzá kell tenni, hogy nem minden növényi alapú étrend eleve garancia az egészségre, lehet a vegán étrend is egészségtelen. Mindezeken túl az egyéni anyagcsere adottság, az ehhez kapcsolódó más tényezők is jelentős szerepet játszanak. A vegánizmus hasznosan szolgálja az egészséget, kellő szakmai hozzáértés azonban nélkülözhetetlen az előnyök kihasználására.

A gyermekek felnőnek, átjutnak a kamaszkor tekervényein: az egyik következő blogban felnőttek leszünk, sőt – ez elkerülhetetlen – meg is fogunk öregedni, de a vegánizmusról ifjúi lelkesedéssel lebbentjük fel a fátylat.

György